Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Aptiekāru asociācija: Kompensējamo zāļu līdzmaksājumus iespējams pilnībā atcelt

Pastāv vairākas iespējas, kā ne tikai samazināt, bet pilnībā atcelt pacientu līdzmaksājumus par kompensējamiem medikamentiem bez papildus naudas izdalīšanas no valsts budžeta, aģentūru LETA informēja Latvijas Aptiekāru asociācijas vadītājs Guntis Belēvičs.

Viena no iespējām ir padarīt zāles lētākas, mainot zāļu reģistrācijas politiku Latvijā, skaidro asociācijas vadītājs. Proti, būtiski samazinot maksu par citās Eiropas Savienības valstīs reģistrēto patentbrīvo zāļu iekļaušanu un uzturēšanu Latvijas Zāļu reģistrā, reģistrējot zāles īpašos klīnikām paredzētos iepakojumos un noņemot šķēršļus paralēli importēto zāļu ienākšanai Latvijā.

Tāpat zāles padarītu lētākas iespēja farmaceitiem brīvi atvērt jaunas aptiekas, norāda Belēvičs.

Asociācija esot jau vairākkārt aicinājusi Zāļu valsts aģentūru pazemināt maksu par patentbrīvo zāļu iekļaušanu un uzturēšanu Latvijas Zāļu reģistrā. Tas pazeminātu cenas ne tikai kompensējamiem medikamentiem, bet arī recepšu zālēm, kuras pacienti pilnībā apmaksā paši, aprēķinājuši asociācijas speciālisti.

Kā ziņots, Valsts kontrole ir veikusi revīziju Veselības ministrijā (VM), Nacionālajā veselības dienestā un Veselības inspekcijā, konstatējot, ka VM politika kompensējamo medikamentu jomā nav īstenota sabiedrības interesēs, jo pēdējo gadu laikā būtiski palielinājušās pacientu piemaksas par šiem medikamentiem. VM neesot panākusi, ka ārsti izraksta pacientam piemērotākos un vienlaikus finansiāli pieejamākos medikamentus.

Tajā secināts, ka par valsts kompensējamiem medikamentiem 2011.gadā pacienti papildus piemaksājuši 13,2 miljonus eiro jeb vidēji 4,04 eiro par recepti, 2012.gadā - 15,5 miljonus eiro jeb 4,44 eiro par recepti, bet pērn pirmajā pusgadā jau 10,3 miljonus eiro jeb 5,31 eiro par recepti. Turklāt piemaksu palielināšanās notikusi laikā, kad kompensējamo medikamentu cenai bijusi tendence samazināties, norāda Valsts kontrole.

Valsts kontrole uzskata, ka ir iespējams samazināt pacienta piemaksas, netērējot papildu budžeta līdzekļus. Galvenais esot rosināt ārstus izrakstīt piemērotāko medikamentu, sekot līdzi izmaiņām kompensējamo zāļu sarakstā, kā arī izglītot pacientus.

Lai gan VM nepiekrīt Valsts kontroles pārmetumam par sabiedrībai nedraudzīgu politiku kompensējamo medikamentu jomā, ministrija nenoliedz, ka tajā ir problēmas.

Veselības ministre žurnālistiem atzina, ka nereti ārsti tā vietā, lai izrakstītu pacientiem lētākās līdzvērtīgas efektivitātes zāles, izraksta dārgākas, par kurām pacientiem pašiem jāpiemaksā. Tāpat viņa atzina, ka pērn organizētā iedzīvotāju informēšanas kampaņa "Ārstējies nepārmaksājot!" nav pilnībā sasniegusi savu mērķi. Uz to revīzijā norādījusi arī Valsts kontrole.

"Acīmredzot mums šis darbs ir būtiski jāturpina, lai pacientam nodrošinātu, ka viņš saņem to, par ko valsts ir samaksājusi," teica ministre, piebilstot, ka jāturpina darbs arī ar ārstiem, lai viņi izrakstītu pacientiem lētākos medikamentus.