Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Latvijai var nākties legalizēt homoseksuāļu laulības

© Scanpix

Homoseksuāļi Eiropas Parlamentā mēģina izdzīt cauri rezolūciju, kas uzliktu par pienākumu visām dalībvalstīm virzīties uz viendzimuma laulību atzīšanu un ierobežotu pret viņiem vērstu kritiku, pārdēvējot to par naida runu.

Savukārt heteroseksuāļi Latvijā cenšas līdz Saeimai aizdabūt likumprojektu, kas sargās bērnus no homoseksuālisma propagandas. Tas, iespējams, patraucētu arī Eiropraidam. 2015. gadā, kad Latvija būs Eiropas Savienības prezidējošā valsts, Rīgā tiks organizēta visas Eiropas geju un visādu citu seksa novirzienu pārstāvju kopā sanākšana.

Valsts oficiāli nepozicionējas kā eiropraida namamāte, taču attiecas pret šo seksa festivālu ar vislielāko cieņu un bijību, kā pamāca ASV. Vēl 2012. gadā vēstniece Džūdita Gārbere aizveda mūsu ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču uz vietējo Rīgas praidu. Savukārt, kad Rīgas geji saņēma tiesības rīkot lielo salidojumu, tagadējais vēstnieks Marks Pekala apsveica Latviju: «Tā ir lieliska iespēja visiem sanākt kopā un Latvijai gūt lielu, pozitīvu uzmanību. Viņi uz Latviju atvedīs daudz viesu, viesnīcas un restorāni būs pilni, cilvēki pirks lietas, un būs nozīmīgs pozitīvs ekonomiskais ieguvums.»

Tomēr ir gana daudz cilvēku, kam šis plāns nepatīk, un viņi to uzskata par apdraudējumu tradicionālajam ģimenes institūtam, kas nostiprināts Satversmē un laulību definē kā savienību starp vīrieti un sievieti. Šī iemesla dēļ ar Centrālās vēlēšanu komisijas akceptu ir sākta parakstu vākšana grozījumiem Bērnu tiesību aizsardzības likumā. Tie noteiktu, ka izglītības iestādēs bērnu dzimumaudzināšana īstenojama, balstoties uz valsts pamatlikuma 110. pantu. Aizliegtu skolās viendzimuma seksuālo un laulības attiecību popularizēšanu, tātad – tādas grāmatas un metodiskos materiālus kā Diena, kad Kārlis bija Karlīna un Bērnudārzi, kuros ir vieta PepijPrinčiem un PirātPrincesēm. Visvairāk Eiropas homoseksuāļu burziņam traucētu šis ierobežojums: «Bērnu kā dalībnieku vai skatītāju aizliegts iesaistīt pasākumos, kuru mērķis ir personu viendzimuma seksuālo un laulības attiecību popularizēšana un reklāma.» Tātad nekāds varavīksnes festivāls Vērmanes dārzā nesanāktu – bērni var ieraudzīt.

Pirmie dati, cik daudz cilvēku jau aizgājuši pie notāra un parakstījušies par grozījumiem, kļūs zināmi februāra vidū. Biedrības Sargāsim mūsu bērnus! aktīvists un dziesminieks Kaspars Dimiters novērojis, ka lielāka atsaucība vērojama krievu vidū, kurus uzrunā cita gana skandaloza personība – Vladimirs Lindermans. Latvieši ir kūtrāki, taču līdz novembrim, kad paraksti iesniedzami, laika vēl daudz. Pirmajā kārtā jāsavāc 30 tūkstoši vēlētāju parakstu. Ja tas izdosies – otrajā vēl 120 tūkstoši, un tad likumprojekts jau dosies uz Saeimu. Iepazīties ar grozījumu tekstu iespējams Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā (www.cvk.lv).

Organizācijas, kas Latvijā pārstāv ģimenes vērtības, jau sāk mobilizēties kampaņai pret homoseksuāļu vērtību un interešu tālāku nostiprināšanu. Iesaistījusies vecāku sabiedriskā kustība Dzimta. Savukārt Asociācija ģimene piektdien organizē zibakciju pret eiroparlamentārietes Ulrikas Lunačekas virzīto rezolūciju Rīcības plāns pret homofobiju un diskrimināciju dzimuma identitātes un seksuālās orientācijas dēļ. Balsojums par to plānots jaunnedēļ, un Eiropā gaidāmi protesti. Ģimenes vērtību aizstāvji šai cīņā dodas roku rokā ar kristiešiem, kuri uzskata homoseksuālismu par grēku un nevēlas pieļaut, lai naida runas kriminalizēšana viņiem liek cenzēt Bībeli.