Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Tukuma ledus hallei darba pilnas rokas

© Ojārs Lūsis

Tukuma ledus halle aizvada savas darbības devīto gadu. Lai gan sākums bija smags un diskusiju pilns, šo gadu laikā ir pierādījies, ka ledus halle tukumniekiem ir absolūti nepieciešama. Būtisks ir pašvaldības atbalsts, kas novada bērnu sportisko aktivitāšu nodrošināšanai apmaksā ledus nomu.

Prioritāte – hokejs

Tukuma hokeja kluba dalībnieku skaits jau pārsniedz simtu. Tas ir devis iespēju nokomplektēt komandas, lai piedalītos dažāda mēroga sacensībās, tai skaitā regulārajā Latvijas čempionātā visās vecuma grupās. «Šī gada galvenais uzdevums ir piesaistīt mazos hokeja interesentus, lai nodrošinātu komandu sastāva pēctecību visās vecuma grupās. Vairāki no hokeja kluba Tukums dalībniekiem jau ir sasnieguši tādu vecumu, ka var izmēģināt spēkus ne tikai Latvijas komandās, bet arī pasaules hokeja klubos. Pie mūsu trenera Jāņa Svitiņa hokeju var sākt spēlēt no četru gadu vecuma. Atzīmēšu, ka gan hokejistiem, gan daiļslidotājiem un arī futbolistiem, kam Tukumā veidojas ļoti spēcīgas tradīcijas, ir pieejams Raiņa ģimnāzijas internāts, lai mācības un sportu ērti varētu apvienot arī bērni no lauku reģioniem. Aicināti tiek bērni arī no citiem novadiem, jo spējam piedāvāt labus dzīves, mācību un treniņu apstākļus,» stāsta Tukuma ledus halles direktors Modris Liepiņš.

Daiļslidošanas tradīcijas

Tukuma ledus hallē hokeja kluba Tukums paspārnē aug un attīstās jaunie daiļslidotāji. Jau par tradīciju kļuvušas starptautiskās sacensības daiļslidošanā Katrīnas kauss pavasarī un Tukuma kauss rudenī, kad ir iespēja salīdzināt spēkus gan ar Latvijas daiļslidotājiem, gan atbraukušajiem ciemiņiem. Ir sasniegti pirmie labie rezultāti, kas turpina uzlaboties – pagājušajā gadā Tukuma daiļslidotāji Latvijas čempionātā ieņēma 3. vietu, bet nu jau tikuši pie sudraba medaļām. Jāatzīmē, ka Tukuma ledus halli treniņnometnēm izmanto arī Krievijas daiļslidotāji – no vienas puses, tas ir bizness, bet, no otras puses, tā ir iespēja mūsu daiļslidotājiem ieskatīties Krievijas sportistu treniņu aizkulisēs un no viņiem arī mācīties, jo Krievijā ir ļoti spēcīgas daiļslidošanas tradīcijas. Šī skaistā sporta veida apmācībai pie treneres Alīnas Kislajas tiek aicināti jaunie daiļslidotāji no trīs gadu vecuma.

Aktualitāte – kērlings

Arvien lielāku popularitāti Latvijā iekaro kērlings, kas ir demokrātisks sporta veids, ko var spēlēt gan individuāli, gan kopā ar draugiem vai kolēģiem. M. Liepiņš ar gandarījumu teic, ka kērlingu bieži vien kā sportisko aktivitāti izvēlas korporatīvo pasākumu rīkotāji. «Mēs arī lielu pasākumu norisei varam piedāvāt lielisku vidi un saturīgu brīvā laika pavadīšanu, jo mūsu rīcībā ir ne tikai ledus laukums, bet arī plaša konferenču zāle, sava kafejnīca, kas piedāvā tiešām kvalitatīvas maltītes, viesnīca un daudzpusīgas sportiskās aktivitātes.»

Kērlingu spēlē tikai dažās Latvijas ledus hallēs, un no pagājušā gada tas ir pieejams arī Tukuma ledus hallē. Halle aicina mācīties šo spēli instruktora vadība visus interesentus, sākot no 15 gadu vecuma. Kērlings ir iekļauts olimpisko sporta veidu sarakstā. Martā notiekošajā Latvijas olimpiādē, kuras galvenais organizētājs ir Sigulda, bet tai nav savas ledus arēnas, Tukuma ledus halle ir izvēlēta kā kērlinga sacensību vieta.

Vaicāts par ledus pieejamību privātpersonām, kas vēlas vienkārši paslidot, halles direktors atzīst: «Ledus ir ļoti noslogots, tāpēc publiskai pieejai atvēlētais laiks ir ierobežots, taču mēs zinām, ka tukumniekiem patīk slidot, tāpēc meklējam katru brīvi brīdi, lai visiem, kas vēlas aktīvi atpūsties un uzlabot savu sportisko formu, šāda iespēja būtu. Informāciju, kad iespējams izmantot halli, ir jāmeklē mūsu mājaslapā tlh.lv.»

Skolas izvēlas sportu uz ledus

Šogad nodarbības Tukuma ledus hallē aizvada vecāko klašu audzēkņi no Tukuma Raiņa ģimnāzijas, Tukuma 2. pamatskolas un E. Birznieka-Upīša pamatskolas. Pašlaik varētu teikt, ka tā ir piespiedu sadarbība, jo ir iekavējusies sporta zāles rekonstrukcija, bet ir cerība, ka ar jauno mācību gadu visām Tukuma novada skolām zināmu stundu skaitu būs iespējams izmantot ledus halli. Sākotnēji pastāvēja bažas par bērnu drošību, jo ledus un slidas tomēr ir bīstamāk nekā sporta apavi un dēļu grīda. Rūpīgi izvērtējot riskus un ieviešot papildu drošības pasākumus – visiem bērniem ir ķiveres, kas pasargā no iespējamām galvas traumām, ieguvēji ir visi. Direktors norāda: «Jauniešiem ļoti patīk sporta nodarbības uz ledus. Tā viņiem un arī mums ir iespēja atklāt jaunus talantus, vienlaikus dažādojot viņu fiziskās aktivitātes un uzlabojot veselību.

***