Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Akcijā "Gaismas ceļš - Grāmatu draugu ķēde" uz jauno bibliotēkas ēku pārceļojušas 2000 grāmatas

© F64

Šodien akcijā "Gaismas ceļš - Grāmatu draugu ķēde" uz Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jauno ēku "Gaismas pili" aizceļojušas aptuveni 2000 grāmatas, aģentūru LETA informēja "Rīga 2014" sabiedrisko attiecību programmas vadītājs Mārtiņš Drēģeris. Lai gan sākotnēji tika sagatavotas līdz 15 000 grāmatu, tomēr akcijas pašmērķis nav bijis nogādāt akcijas laikā pēc iespējas vairāk grāmatu uz jauno bibliotēkas ēku. Kā skaidroja Drēģeris, cilvēki, kas piedalījās akcijā, vēlējās grāmatas aplūkot, ar tām nofotografēties, vai nofilmēties.

Līdz ar to grāmatu ceļošanas process bija samērā lēns. Pēdējā grāmata "Gaismas pils" slieksni šķērsoja plkst.16.32.

Kopumā akcijā piedalījušies vairāk nekā 14 000 cilvēku.

Sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku akciju organizēja nodibinājums "Rīga 2014", piesaistot vairāk nekā 100 koordinatorus un 60 brīvprātīgos.

"Kad "Rīga 2014" mākslinieciskā padome kopā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku iecerēja grāmatu draugu ķēdi, nebija iecerēts tāds aukstums. Bet mēs visi kopā sasildām šodienas atmosfēru un tā tam ir jābūt. Mēs kopā dzīvojam, kopā strādājam, kopā darām labus darbus, priecājamies un svinam,” klātesošos pie Gaismas pils ēkas uzrunāja nodibinājuma "Rīga 2014" vadītāja Diāna Čivle.

Kā ziņots, pirmā grāmata, kas akcijā sasniedza jauno LNB ēku bija 1825.gadā izdotā bībele latviešu valodā, kuru pērn decembrī LNB dāvāja pirmā Vācijas vēstnieka atjaunotajā Latvijā grāfa Hāgena fon der Venge Lambsdorfa ģimene.

Grāmatu ceļš sākās vecajā LNB ēkā Kriš'jāna Barona ielā un turpinājās cauri Vecrīgai. Tas šķērsoja Daugavu pār Akmens tiltu, simboliski apliecinot tās nepārejošās un fundamentālās vērtības, kas daudzu jo daudzu paaudžu garumā ir veidojušas Latvijas tautas kultūras gēnu un ko glabā grāmatas.

Akcijā "Gaismas ceļš - Grāmatu draugu ķēde" pirmo reizi apmeklētājiem durvis vēra jaunā LNB ēka.

LNB plāno jaunās ēkas oficiālo atklāšanu 29.augustā - savā 95.dzimšanas dienā . Līdz atklāšanai uz jauno ēku būs pārvietoti vairāk nekā četri miljoni speciāli apstrādātu un sagatavotu krājuma vienību. Šogad bibliotēkā jau ieplānoti daudzi Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumi, izstādes, konferences, diskusijas, koncerti un citas publiskas norises.