Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vilks: Latvija gaida Krievijas investorus, bet nevēlas politisku ietekmi

Pēc Latvijas pievienošanās eirozonai mūsu valsts gaida Krievijas investorus un vienlaikus vēlas atbrīvoties no jebkādiem politiskās ietekmes draudiem vai spekulācijām - tā šonedēļ Rīgā tikšanās laikā ar Eiropas Savienības valstu žurnālistiem sacīja finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Viņš skaidroja, ka Latvijas ģeopolitiskais izvietojums ir ļoti sensitīvs, Latvijai vienmēr būs liels kaimiņš, kas no vienas puses piedāvā sadarbības iespējas, no no otras puses var radīt draudus un spekulācijas. Tāpēc Latvijai vienmēr bijis svarīgi būt iekļautai visās rietumu institūcijās - Eiropas Savienībā, NATO, tagad eirozonā un pēc tam arī - Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā jeb OECD.

Mazām ekonomikām iekļaušanās šajās struktūrās ir svarīga - Latvijai tas ir labāk, jūtamies drošāk, kas ļauj mazināt jebkāda veida spekulācijas, teica Vilks un skaidroja, ka ne vienmēr ir viegli prognozēt Krievijas vai lielo uzņēmumu, piemēram, "Gazprom", rīcību.

Labākais ieguvums attiecībās ar Krieviju no Latvijas pievienošanās eirozonai būs investīcijas. Krievijas uzņēmumi labprāt vēlas strādāt Latvijā, atzina Vilks un pastāstīja, ka patlaban Latvijā Krievijas uzņēmums "Uralvagonzavod" būvē vagonbūves rūpnīcu, kuras ražotā produkcija būs paredzēta rietumvalstu tirgiem.

Finanšu ministrs skaidroja, ka Latvija var nodrošināt salīdzinoši stabilu makroekonomikas vidi Krievijas vai, piemēram, Ķīnas uzņēmumiem, kas Latvijā vēlas kaut ko ražot Eiropas Savienības tirgiem.

"Gribam visus investorus, bet gribam atbrīvoties no jebkādas politiskās ietekmes," rezumēja Vilks.