Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Tiesa "aizbēgušā" deputāta Ingmāra Čaklā sievai saglabā VID uzlikto sodu 85 000 eiro apmērā

Administratīvā rajona tiesa ir noraidījusi bijušās zvērinātas notāres Daces Čaklās sūdzību un saglabājusi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) viņai piemēroto sodu vairāk nekā 85 372 eiro (60 000 latu) apmērā saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem saimnieciskajā darbībā.

Kā aģentūru LETA informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Ilze Cercene, spriedumu mēneša laikā var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.

Čaklā tiesā bija apstrīdējusi arī tieslietu ministra Jāņa Bordāna (VL-TB/LNNK) lēmumu par viņas atcelšanu no amata 2012.gada novembrī. To izdarīt ministram bija lūgusi Zvērinātu notāru padome (ZNP), jo, izskatot disciplinārlietu, tā konstatējusi pārkāpumus Čaklās darbībā. ZNP Disciplinārlietu komisija atzinusi, ka Čaklā ilgstoši un apzināti atradusies reāla interešu konflikta situācijā, pārkāpusi finansiālo darbību noteikumus un ētikas normas.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka ZNP Čaklo lūgusi atcelt tāpēc, ka viņa daudzus gadus izmantojusi sava vīra firmas "Divas puses" pakalpojumus dažādām konsultācijām, sabiedrisko attiecību un tulkošanas pakalpojumiem, kas radījis aizdomas, ka darījumi bijuši fiktīvi un ka šādā veidā notāre vienkārši centusies "optimizēt" nodokļus.

Bijušais deputāts Čaklais, kurš vairāk nekā piecus gadus bijis sievas biroja vadītājs, raidījumam pauda pārliecību, ka viņš un sieva visu darījuši likumīgi. Ja arī kādi pārkāpumi bijuši, tad tikai grāmatvedībā. Arī pati Čaklā iepriekš sacīja, ka interešu konflikta viņai nav bijis.

VID par saimniecisko darbību Čaklās birojā uzrēķinājis vairāk nekā 60 000 latu. Veicot auditu, VID atklājis, ka 2010.gadā Čaklā firma "Divas puses" notārei sniegusi tulkošanas pakalpojumus par 42 000 latu, uzturējusi interneta mājaslapu par 30 000 latu un sniegusi sabiedrisko attiecību pakalpojumus par 35 000 latu.

Čaklā notāres amatā Rīgas apgabaltiesas darbības teritorijā Rīgā tika iecelta 2003.gada 17.septembrī.