Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Nosaukumos euro populārāks par eiro

Uzņēmumu īpašnieki Latvijā euro vārdu sava uzņēmuma nosaukumā ietver biežāk nekā sarunvalodā pierasto eiro.

Pirmie uzņēmumi ar eiro vai euro vārdu Latvijā tika reģistrēti 1993. gadā, un toreiz tas tika darīts vairāk ar mērķi akcentēt šo uzņēmumu atbilstību Eiropai. Tobrīd Eiropas Savienībā (ES) bezskaidras naudas norēķinos bija ieviesta nosacīta vienota valūtas vienība ekijs, bet Eiropas vienoto valūtu dēvēt par euro Eiropas valstu vadītāji nolēma 1995. gada decembrī Madridē. Tad Latvijā jau bija 25 uzņēmumi, kuru nosaukumus rotāja eiro vai euro.

Kopš 1992. gada līdz šim brīdim, pēc Uzņēmumu reģistra datiem, vairāk nekā 650 uzņēmumu savos nosaukumos ietvēruši euro vārdu, bet vairāk nekā 230 uzņēmumu ir ar eiro vārdu. Divdesmit gadu laikā tikai 10 uzņēmumiem pievilcīgs šķitis eiras vārds.

Personāla vadības konsultāciju uzņēmums Eiro personāls savu nosaukumu ieguva 2000. gadā – brīdī, kad Latvija vēl tikai gatavojās iestāties ES.

«Toreiz Eiropa, Eiropas Savienība un eiro bija aktuāli jautājumi Latvijai, un, izvēloties šo nosaukumu, uzņēmuma īpašnieki vēlējās parādīt, ka Latvija var būt Eiropas līmenī un ka arī mēs kā uzņēmums, kas nodarbojas ar personāla atlasi un vadību, esam gatavi uz to tiekties un palīdzēt to darīt arī saviem klientiem. Eiro un Eiropas Savienības jautājumi ir aktuāli joprojām un šobrīd, Latvijai iestājoties eirozonā, jo īpaši,» Neatkarīgajai stāstīja Eiro personāla valdes locekle Nataļja Lāce.

Eiro personāls nekad nav nožēlojis vai mēģinājis mainīt savu nosaukumu, jo tas bijis piemērots un palīdzējis attīstībā – ne velti šo 13 gadu laikā tas ir kļuvis par vadošo savas nozares uzņēmumu Latvijā. Ikdienā Eiro personāls nodarbojas ar plašu jautājumu loku, kas ietver konsultācijas, personāla atlasi un mācības.

«Esam konsultatīvs uzņēmums, kas uzņēmumiem, to vadītājiem un personāla vadības speciālistiem sniedz stratēģiskus ieteikumus, kā uzlabot personāla vadības efektivitāti, piemērot savā organizācijā labāko pasaules un vietējo praksi, kā ieviest konkrētā biznesā un vidē piemērotus risinājumus. Uzņēmumiem palīdzam arī personāla atlasē un nepieciešamības gadījumā veicam mērķtiecīgu personāla piesaisti. Mēs rūpējamies, lai darbinieki, strādājot mūsu konsultētos uzņēmumos, justos gandarīti un ieinteresēti savā un sava uzņēmuma izaugsmē,» ar uzņēmuma darba specifiku iepazīstina N. Lāce.

Starp Eiro personāla bijušajiem un esošajiem klientiem ir daudzi lieli un zināmi Latvijas uzņēmumi, tajā skaitā arī tādi, kuros lielāka daļa Latvijas iedzīvotāju labprāt paši strādātu – Latvenergo, Swedbank, Latvijas Valsts meži, Statoil Latvija, Air Baltic Corporation un citi, jo šie uzņēmumi ik gadu ir iekārotāko darba devēju topa augšgalā.