Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Konkrēti plāni Zolitūdes upuru piemiņai

Latvijas Mākslas akadēmija (LMA) izteikusi gatavību organizēt pasākumus, kas veltīti šīs mācību iestādes studentes Dainas Skadmanes un pārējo Maxima traģēdijā bojā gājušo piemiņai.

Dainas ģimene nākamgad iecerējusi izveidot fondu, lai palīdzētu jaunajiem māksliniekiem no trūcīgām daudzbērnu ģimenēm. Dainas brālis Mārcis Liors Skadmanis Neatkarīgajai sacīja, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš atbalsta plašākas piemiņas izstādes veidošanas ideju un būtu gatavs izstādi atklāt.

Skadmaņu ģimene, kam sabrukušajā Maxima veikalā gāja bojā tēvs Jānis un māsa Daina, aktīvi un nepagurusi runā par piemiņas iemūžināšanu. Ne tikai savai māsai, jaunākajai Maxima upurei, 23 gadus vecajai Dainai, bet visiem, kas neizdzīvoja 21. novembra traģēdijā. Skadmaņi uzskata, ka ir jābūt vietai, kur gan tuvinieki, gan citi cilvēki var pabūt vienatnē, klusumā un mierā un atcerēties bojā gājušos.

«Kad stāvu pie loga, redzu Maxima. Katru dienu eju Maxima veikalam garām, mana māja ir gandrīz pretī. Redzu, ka pie veikala visu laiku cilvēki iededzina svecītes, ir puķes. Tas liecina, ka cilvēki nevar aizmirst šo traģēdiju,» stāsta M. L. Skadmanis. Viņš nenoliedz, ka izskanējusī ideja traģēdijas vietā ierīkot parku un iestādīt 54 kokus katra bojāgājušā piemiņai būtu nederīga. Tomēr novērotais Dainas brāli pārliecinājis, ka cilvēkiem gribētos vietu, kur, ja ne vairāk, tad kaut svecīti nolikt netraucēti. Tomēr viņš negribētu, lai koki atgādinātu kapulauku.

«Esmu no zolitūdiešiem dzirdējis, ka viņi negrib, lai šeit paliek vieta, kas atgādina sarkofāgu. Ja pasaka Zolitūde, lai uzreiz nav atbilde – briesmīga vieta! Tai jābūt vietai, kura mainās, tai jābūt uz pārmaiņām vērstai vietai, par ko tagad cīnās advokāti un komisijas,» uzsver M. L. Skadmanis. Viņaprāt, Zolitūdei jāpaliek atmiņā kā vietai, kuras traģēdija panāca būtiskas izmaiņas. Iespējams, likumos. Varbūt cilvēku attieksmē, uzskatos, vērtību sistēmā. Cilvēki kļuvuši saliedētāki, saka M. L. Skadmanis.

Vakar viņš tikās ar LMA rektoru Alekseju Naumovu un Dainas pasniedzēju, Vides mākslas katedras vadītāju Jāni Andri Osi. LMA nākamgad grib veidot Zolitūdes upuriem un viņu tuviniekiem veltītu izstādi sadarbībā ar Skadmaņu ģimeni un citiem partneriem. «Pirms dažām dienām tikos ar Valsts prezidentu. Viņš piekrita atklāt izstādi,» stāsta

M. L. Skadmanis. Valsts prezidents A. Bērziņš Dainas Vēja egles skices vēlējās iekļaut savā Ziemassvētku apsveikuma kartītē. Skadmaņu ģimene piekrita.

LMA studenti izrādījuši iniciatīvu Dainas izstrādāto vides objektu Vēja egle iestrādāt plašākā konceptā – memoriālā vai cita veida piemiņas vietā Zolitūdes traģēdijas upuriem. M. L. Skadmanis saka – ģimene atbalstīs visas ieceres un palīdzēs, cik vien varēs. Nākamgad paredzēts dibināt Dainas Skadmanes piemiņas fondu, lai palīdzētu daudzbērnu ģimeņu jaunajiem māksliniekiem. «Daina mācījās, zinām, cik maksā molberti un viss pārējais, kas vajadzīgs. Tas ir dārgi. Tāpēc fondā varēs finansiāli un materiāli ziedot jaunajiem talantiem. Tas ir cēls mērķis, ko ar Mākslas akadēmiju un citiem gribam veicināt,» nākamā gada ieceres atklāj M. L. Skadmanis.