Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Veselības ministrija neredz pamatu zāļu kompensācijas kārtības maiņai

Veselības ministrija (VM) neredz pamatu zāļu kompensācijas kārtības pārskatīšanai un norāda, ka tā darbojas uz zinātniskiem pierādījumiem un pacientu interesēs, aģentūru LETA informēja ministrijā.

Kā ziņots, Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) aicina veikt grozījumus pašreizējā zāļu kompensācijas sistēmā, paredzot visiem pacientiem vienādas tiesības uz valsts kompensāciju atbilstoši references jeb lētāko zāļu kompensācijas cenai.

Pašreizējā sistēma sadala pacientus divās grupās, paredzot atšķirīgu zāļu iegādes izdevumu kompensēšanas kārtību, norāda LĀB Farmācijas nodaļas vadītāja Inta Saprovska. Pacientam ar pirmo reizi diagnosticētu slimību tiek liegta iespēja izvēlēties dārgākus medikamentus, veicot piemaksu. Šī kārtība apgrūtina pacientam iespēju saņemt tieši viņam piemērotās zāles un liek tās iegādāties par pilnu cenu, norāda biedrības pārstāve.

Tikmēr VM speciālisti uzskata, ka izmaiņas medikamentu apmaksāšanas kārtībā nav nepieciešamas un tā atbilst mūsdienu valsts apmaksātās veselības aprūpes tradīcijām un praksei arī salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības valstīm.

Ministrija skaidro, ka lētākie medikamenti ir patentbrīvie medikamenti, kas parādās tirgū, tiklīdz beidzies patents oriģinālajiem preparātiem - to parasti izsniedz uz 20 gadiem. Šo medikamentu sastāvā ir tā pati ārstējošā viela, kas oriģinālajos preparātos, tāpēc to terapeitiskā efektivitāte, piemērojot tādas pašas devas, ir līdzvērtīga.

Lai pierādītu, ka patentbrīvie medikamenti nodrošina tādu pašu terapeitisko efektu kā oriģinālie, ražotājiem ir jāveic tā sauktais bioekvivalences pētījums. Tikai tad, kad ir zinātniski pierādīta to bioloģiskā līdzvērtība oriģinālajiem preparātiem, patentbrīvie medikamenti nonāk tirgū.

Lai gan šīs zāles atbilst tādām pašām kvalitātes, drošības un efektivitātes prasībām kā oriģinālie medikamenti, to cena parasti ir par 20% līdz 90% zemāka nekā oriģinālajiem medikamentiem, piebilst VM.

"Tādēļ apgalvojumi par to, ka patentbrīvie medikamenti aktīvās vielas molekulas līmenī ir mazāk efektīvi par oriģinālpreparātiem, izraisa vairāk blakusparādību vai citu iemeslu dēļ nav pacientiem piemērojami, nav patiesi," uzsver ministrijā.

Kā ziņots, pērn Latvijas iedzīvotāji pārmaksājuši 12 miljonus latu, iegādājoties dārgākus kompensējamos medikamentus, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotie dati.

VM un NVD mudina pacientus nepārmaksāt un vaicāt savam ārstam vai farmaceitam par iespējām iegādāties zāles ar mazāko pacienta līdzmaksājumu. "Pajautājiet, kādēļ es, lietojot lētākas zāles, saņemšu savādāku ārstēšanu, ja ķīmiskais sastāvs ir tāds pats," mudina veselības ministre Ingrīda Circene (V), norādot, ka atšķirības lētāko un dārgāko zāļu iedarbībā nav - vienīgā atšķirība ir to ražotājs, kurš medikamentiem uzlicis sev tīkamu cenu.