Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

"Maximas" traģēdijas somu eksperts izrādās nav nekāds eksperts

© F64 Photo Agency

Vismaz viens no Zolitūdes traģēdijā piesaistītajiem ārzemju ekspertiem, kurš līdz šim aktīvi nācis klajā ar savām versijām par notikušo, liek uzdot nopietnus jautājumus par viņa pieredzi un kompetenci, ziņo portāls db.lv.

Valsts policija informē, ka Tomass Kaljass nav policijas pieaicināts eksperts Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanā. Viņš ir viens no cilvēkiem, kura viedokli policija uzklausa, tāpat kā policija uzklausa informāciju par notikušo no citiem avotiem. Pēc policijas teiktā, Kaljass nav spējis uzrādīt atbilstošus dokumentus, kas apliecinātu viņa kvalifikāciju un kompetenci, tādējādi izmeklēšanā kā eksperts šī persona nepiedalās.

Somu inženiera Tomasa Kaljasa vārds nav iepriekš piedzīvojis plašu publicitāti, raksta db.lv. Precīzāk, Zolitūdes traģēdija ir pirmais un pagaidām vienīgais ar būvniecību saistītais notikums, kurā atrodamas ziņas par šo personu.  Viena no Kaljasa pārstāvētā uzņēmuma Rak-Tek Solutions norādītajām adresēm ir reģistrēta alus bārā kādā Helsinku guļamrajonā.

Tomas Kaljass Latvijas mediju uzmanības lokā nonāca, kad tikai vienu dienu pēc Zolitūdes traģēdijas internetā publicēja savu slēdzienu par ēkas sabrukšanas iemesliem. Neilgi pēc tam, 30.novembrī, viņš personīgi ieradās Latvijā, lai sniegtu preses konferenci viesnīcā.

Latvijas sabiedrībai Tomass Kaljass priekšā stādījies kā inženierkompānijas Rak-Tek Solutions galvenais inženieris. Kā rāda starptautiskā uzņēmumu datubāze Orbis, Kaljass ir ne tikai galvenais, bet arī vienīgais šīs kompānijas pārstāvis. Svarīgākā Rak-Tek Solutions darbības sfēra gan nav būvinženierija, bet vācu kompānijas Dlubal Software datorprogrammu izplatīšana. Šīs programmas paredzētas ēku strukturālo analīžu un dizaina veidošanai, un tieši šo datorprogrammu modelētie attēli veidoja Tomasa Kaljasa ekspertīzes atzinumu. Lai arī preses konferencē Kaljass apgalvoja, ka šo programmu izstrādājusi viņa kompānija, tās ir jau minētās Bavārijā bāzētās Vācu kompānija Dlubal produkts. Rak-Tek ir vien šo programmu tirgotājs Somijā - šobrīd gan tās iespējams brīvi iegādāties arī internetā tieši no Vācijas ražotāja, un to izmaksas ir ap 6 000 eiro.

Vai Tomass Kaljass somu kompānijas aizsegā sniedz būvniecības uzņēmumiem izdevīgus slēdzienus - šāds jautājums radās, kad publiskajā apritē nonāca aizdomas par Kaljasa saistību ar SIA Vikom Industry. Šī kompānija ražoja un montēja sagruvušās Maxima ēkas jumta konstrukcijas. Aizdomas pastiprināja dinamika, kādā ārvalstu eksperts bija sagatavojis atzinumu un ātrā ierašanās Latvijā ar sagatavotu preses konferenci. Pats Kaljass šo saistību noliedzis, raksta db.lv.