Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Policija vēl nav izlēmusi vai traģēdijas izmeklēšanā piesaistīt ārvalstu ekspertus

© F64 Photo Agency

Valsts policija vēl nav domājusi par ārvalstu būvniecības ekspertu piesaisti "Maxima" lielveikala Zolitūdē sabrukšanas iemeslu noskaidrošanai.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis pastāstīja, ka Valsts policija ir sākusi notikuma vietas apskati un lietisko pierādījumu izņemšanu. Pēc tam, kad pierādījumi tiks savākti, tiks nozīmētas nepieciešamās ekspertīzes.

Ķuzis atzina, ka pagaidām policija piesaistījusi Latvijas vadošos speciālistus, tostarp Rīgas Tehniskās universitātes vadošos profesorus. Kad tiks lemts par ekspertīžu nozīmēšanu, policija izlems, kādus materiālus nodot ekspertīzēm un vai ekspertīzēs piesaistīt ārvalstu ekspertus.

Valsts policijas izmeklēšana par Zolitūdes traģēdijas iemesliem ir sākuma stadijā. Policija saistībā ar traģēdiju, kas prasījusi vismaz 54 cilvēku dzīvības, ir sākusi krimināllietu un izmeklēšanu. Policijas pamatversija ir, ka lielveikals sagruvis, jo pieļauti pārkāpumiem būvniecības procesā. Pamatversijai ir izvirzītas trīs apakšversijas - pārkāpumi pieļauti projekta izstrādē, pārkāpumi notikuši būvniecības laikā vai arī jumta konstrukciju pārslodze notikusi zaļā jumta izbūves laikā.

Policija ir piesaistījusi būvniecības ekspertus, lai veiktu ekspertīzes, un tieši tās tiek minētas kā sarežģītākā un laikietilpīgākā izmeklēšanas daļa. Sestdienas pēcpusdienā policija pirmo reizi tika ielaista veikala drupās, lai kopā ar ekspertiem sāktu lietisko pierādījumu vākšanu.

Valsts prezidents Andris Bērziņš ir paziņojis, ka Zolitūdes traģēdija ir milzīga skaita neaizsargātu cilvēku slepkavība. Prezidents uzskata, ka objektivitātes nodrošināšanai "nekavējoties jāiesaista neatkarīga ekspertīze no citas zemes, kas nav nekādā veidā saistīta ar celtniecības biznesu un mūsu likumdošanu".