Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Negadījumā veikalā "Maxima" jau seši bojāgājušie;izglābta sieviete

© F64 Photo Agency

Ceturtdienas vakarā Zolitūdē sabrukušā lielveikala "Maxima" drupās atrastas jau sešu cilvēku mirstīgās atliekas, aģentūru LETA informēja iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) padomniece Daiga Holma.

Divi no bojāgājušajiem ir ugunsdzēsēji. Vēl vairāki desmiti cilvēku cietuši.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums paredz, ka gadījumā, ja valsts amatpersona gājusi bojā, pildot dienesta pienākumus, šīs personas neatraidāmajiem mantiniekiem izmaksā vienreizēju pabalstu 50 000 latu apmērā.

Kā notikuma vietā uzzināja aģentūra LETA, pēdējās pusstundas laikā no sabrukušās ēkas ir iznesti un hospitalizēti vēl divi cietušie.

Patlaban lielveikala "Maxima" teritorijā darbojas trīs ceļamkrāni, kas mēģina pacelt sabrukušās ēkas konstrukcijas, lai varētu tikt klāt un atbrīvot pēc iespējas vairāk gruvešos iesprostoto cilvēku.

Laikā, kad noticis negadījums - darba dienas beigās, veikalā parasti ir ļoti daudz apmeklētāju. Kā aģentūrai LETA pastāstīja aculiecinieki, kopējā iebrukusī platība ir ap 500 kvadrātmetriem. Aptuveni stundu pēc pirmā nogruvuma sekojis otrs, kas apbēris arī glābšanas darbos iesaistītos ugunsdzēsējus.

Notikuma vietā strādā simtiem mediķu, glābēju, karavīru un citu dienestu darbinieku. Jau vismaz 30 cilvēki nogādāti slimnīcās. Starp cietušajiem ir vismaz septiņi ugunsdzēsēji.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša aģentūrai LETA pastāstīja, ka nelaimē cietušie cilvēki ir guvuši dažādas traumas - gan ļoti smagas, gan arī vieglākas. Cietušajiem konstatēti kaulu lūzumi, politraumas, galvas traumas u.c. Cietušie tiek nogādāti Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, Rīgas 2.slimnīcā, kā arī Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā. Starp cietušajiem ir arī viens bērns, kurš nogādāts Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā.

Tāpat vairākiem cilvēkiem palīdzība tiek sniegta uz vietas, daži no viņiem arī atteikušies doties uz slimnīcu. Situācija visu laiku mainās, atbrīvojot cilvēkus, kuri atrados zem drupām, tāpēc precīzu cietušo skaitu pagaidām nevar pateikt.

Lai uzzinātu par tuviniekiem, kuri, iespējams, cietuši šajā nelaimē un nogādāti slimnīcā, iedzīvotāji var zvanīt uz numuriem 67 337 813 un 25 617 442.

Pēc jaunākās informācijas glābējiem izdevies izglābt kādu sievieti ar dzīvības pazīmēm. Viņa nodota mediķu aprūpē.