Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Ventspils pusē atrod apmaldījušos sēņotājus no Krievijas

Ik gadu Latvijas mežos apmaldās cilvēki, kuru meklēšanā iesaistās visi operatīvie dienesti. Šonedēļ Ventspils pusē Užavas pagasta mežos apmaldījās divi sēņotāji no Krievijas.

Par pazudušajiem cilvēkiem Ventspils policijai otrdien tika ziņots īsi pēc septiņiem vakarā, informē iecirkņa priekšnieks Ģirts Kokins. Ventspils novada Užavas pagastā kādās mājās no sēņošanas mežā neatgriezās divi cilvēki – sieviete un vīrietis no Krievijas, abi 54 gadus veci. Viņi bija atbraukuši ciemos un aizgājuši sēņot sev nepazīstamā mežā.

Ārā jau sāka palikt tumšs, tāpēc pēc informācijas saņemšanas nekavējoties uzsākta personu meklēšanas operācija, kurā tika iesaistīti gan valsts un pašvaldības policiju pārstāvji, gan arī zemessargi, robežsargi un Valsts meža dienesta pārstāvji. Meklēšanā piedalījās arī vietējie iedzīvotāji un mednieki, kuri labi pārzina meža teritoriju un šādā situācijā brīvprātīgi bija gatavi palīdzēt.

Vēlāk noskaidrojās, ka abi sēņotāji bija pazuduši arī viens otram. Diemžēl viņiem līdzi nebija mobilo telefonu, lai varētu sazināties. Lai palīdzētu pazudušajiem orientēties tumšajā mežā, policijas darbinieki izmantoja bākugunis un skaņas signālus. Pēc trīs stundu meklēšanas tika atrasta sieviete, savukārt vīrietis atrasts tikai ap pusnakti. Abi sveiki un veseli nogādāti mājās.

Līdzīgi apmaldīšanās gadījumi Ventspils pusē notikuši arī iepriekšējos gados. Pagājušajā gadā Popes mežos sešas dienas maldījās kāds 49 gadus vecs vīrietis. Ogotājs vēlāk Neatkarīgajai stāstīja, ka viņam piemeties īsts vadātājs, visu laiku gājis pa apli un daudzkārt atgriezies vienā un tajā pašā vietā. Lai nenomirtu badā un no slāpēm, vīrietis dzēris purva ūdeni, ēdis ogas, sēnes, augus un pat vardes. Savukārt Usmas pagasta mežos divas dienas un vienu nakti mežā nācās pavadīt kādai 64 gadus vecai ogotājai. Viņu aizmigušu pie upītes izdevās atrast tuviniekiem. Bet Tārgales pagastā, Ovīšos, sveiks un vesels atradies 77 gadus vecs sēņotājs, kurš bija pazudis divas dienas.

Policija atgādina, ka pirms došanās mežā nedrīkst aizmirst drošības pasākumus – noteikti vajag ņemt līdzi mobilo tālruni ar uzlādētām baterijām, mājiniekiem vai kaimiņiem ir jāpastāsta, kurā virzienā plānots doties, jāsaģērbjas silti un katram gadījumam līdzi jāpaņem arī sērkociņi, lai vajadzības gadījumā nakts melnumā varētu iekurt ugunskuru.

Ir arī labas ziņas, proti, šogad mazāk cilvēku saindējušies ar sēnēm – slimnīcās ar aizdomām par saindēšanos ar sēnēm nogādāti 12 cilvēki, bet pērn visas sēņu sezonas laikā – 24, tikpat daudz arī 2011. gadā. Kopš 7. septembra jauni saindēšanās gadījumi ar sēnēm nav reģistrēti, tāpēc var uzskatīt, ka šī gada sēņu sezona būs bijusi saudzīgāka iedzīvotāju veselībai.