Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Aizdomās par saindēšanos ar sēnēm šogad slimnīcā nogādāti jau divi sēņotāji

Vakar Pierīgā ātrās palīdzības mediķi devušies palīdzēt 46 gadus vecai sievietei, kurai pēc pašas lasītu un gatavotu sēņu ēšanas kļuvis slikti.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Vītola aģentūrai LETA pastāstīja, ka sievietei pēc sēņu ēšanas pasliktinājies veselības stāvoklis un parādījusies vemšana. Viņa nogādātas slimnīcā izmeklējumu veikšanai.

Šogad pirmais gadījums, kad ātrās palīdzības mediķi devās izsaukumā pie pacienta ar aizdomām par saindēšanos ar sēnēm, reģistrēts 8.augustā. Tad palīdzība bija nepieciešama 43 gadus vecai sievietei, kura bija ēdusi pašas lasītas sēnes, un divas stundas pēc maltītes viņai kļuva slikti.

Mediķu pieredze rāda, ka visbiežāk cilvēki nespēj nosaukt, kādas sēnes ēduši, kā arī nav pārliecināti, vai pietiekami ilgi tās termiski apstrādājuši, tādēļ NMPD mediķi aicina būt ļoti uzmanīgiem, lasot sēnes mežā vai pērkot tirgū, kā arī ievērot pareizu sēņu sagatavošanu.

Pirmie saindēšanās simptomi var parādīties vienas līdz divu stundu laikā, bet dažkārt arī vēlāk. Visbiežāk pirmās pazīmes ir vemšana, vājums, svīšana un sāpes vēderā. Ja pēc sēņu nobaudīšanas parādās šādas veselības problēmas, ārsti mudina nekavējoties vērsties pēc palīdzības.

Mediķi atgādina, ka saindēšanās var notikt ne tikai ar indīgām sēnēm, bet arī ar ēdamām sēnēm, kas ir sabojājušās vai nepareizi sagatavotas - nenovārītas vai novārītas par maz.

Sēnes nedrīkst lietot kopā ar alkoholu, jo alkohols pastiprina toksisko vielu iedarbību. Tāpat tās nav ieteicams lietot uzturā pirms gulētiešanas vai pārēsties, jo tā ir smaga un grūtāk sagremojama barība.