Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

Dokumentāls stāsts par Noru Bumbieri

IR PIENĀCIS LAIKS. Nora Bumbiere ir atstājusi neaizmirstamu muzikālu stāstu. Stāstu, ko ir pienācis laiks izstāstīt © F64

No 20. aprīļa līdz 4. maijam četros ekskluzīvos seansos kinoteātrī Splendid Palace tiks izrādīta Latvijas Televīzijas jaunā dokumentāla filma Nora – par leģendāro estrādes dziedātāju Noru Bumbieri.

Nora ir dokumentāls stāsts par izcilāko Latvijas estrādes dziedātāju, kuras balsi ir grūti sajaukt ar kādu citu, vienu no skaistākajām un samtainākajām balsīm Latvijas estrādes mūzikas vēsturē Noru Bumbieri (1947-1994). Viņas dzīve bija kā spoža ziemeļblāzma, ko pildīja visdažādākās krāsu gammas. Viņas aicinājums bija dziedāt, un viņa to arī darīja.

Plašākai auditorijai Nora Bumbiere kļuva zināma 60. gadu beigās, kad sāka sadarbību ar komponistu Raimondu Paulu, bet

70. gados viņa jau kļuva par populārāko Latvijas dziedātāju, dziedot ansamblī Modo, kā arī duetā ar Viktoru Lapčenoku.

Jaunā filma stāsta par Padomju Latvijas estrādes dzīves neredzamo pusi - to, kā mākslinieki brauca koncertos uz kolhoziem un lauku kultūras namiem. Par padomju laikiem, kad preces bija zem letes, cilvēki stāvēja garās rindās un visi ģērbās gandrīz vienādi. Vienlaikus tas bija Noras laiks. Septiņdesmitajos gados, lai redzētu viņu uz skatuves, cilvēki stāvēja garās rindās. Nora kļuva par Latvijas estrādes zvaigzni un tautas mīluli.

Filmas Nora stāstu veido laikabiedru atmiņas - Raimonds Pauls, Viktors Lapčenoks, Zigmars Liepiņš, Mirdza Zīvere, Aija Kukule, Margarita Vilcāne, Žoržs Siksna un daudzi citi.

Filmēšanas grupa devās arī uz Ņujorku, lai būtu klāt brīdī, kad pirmo reizi pēc vairāk nekā 20 gadiem Noras dēls Georgs satika savu māsu Beatrisi.

Noras liktenis ir traģisma pilns, saka muzikologi. Viņa izdega kā lāpa, saka kāda no Noras paziņām.

Filmas režisore - Linda Olte, scenārija autors - Sandijs Semjonovs, vadošais operators - Andris Priedītis, producenti - Ieva Rozentāle un Artis Dobrovoļskis. Noras Bumbieres un Viktora Lapčenoka lomās - Dailes teātra aktieru pāris Dārta Daneviča un Niklāvs Kurpnieks.