Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

Mūžībā aizgājis leģendārais aktieris Oļegs Tabakovs (17.08.1935.–12.03.2018.)

© Foto: Valery SHARIFULIN/TASS

Pirmdien 82 gadu vecumā vienā no Maskavas klīnikām mūžībā aizgājis leģendārais teātra un kino aktieris, režisors un jauno aktieru pedagogs Oļegs Tabakovs (17.08.1935.–12.03.2018.).

Viņa dzīves pēdējos mēnešus aptumšoja slimība. Jau pērnā gada nogalē sirmais meistars nonāca slimnīcā, bet masu medijos tika izteiktas neiepriecinošas prognozes par slimības iznākumu. Viss sākās ar plaušu karsoni, bet vēlāk aktiera veselības stāvoklis tik ļoti pasliktinājās, ka mākslinieks tika ievadīts mākslīgajā komā, tomēr mediķu pūles glābt viņa dzīvību nav vainagojušās ar panākumiem.

Oļegs Tabakovs bija Krievijas skatuves un kino mākslas leģenda. Pēc ziņas par viņa aiziešanu - pirmdien savu līdzjūtību izteica Krievijas augstākās amatpersonas, prezidentu Vladimiru Putinu ieskaitot. Par aktieri sēro miljoniem Tabakova talantu cienītāju, uzsverot, ka līdz ar viņu ir noslēdzies īpašs teātra un kino mākslas laikmets.

Režisors Ņikita Mihalkovs Oļegu Tabakovu raksturojis kā cilvēku, «kuram piemita spēja jebkādu materiālu pārvērst par augstākās raudzes mākslas darbu». Sevišķi tas sakāms par Oļega Tabakova darbību kino. Aktieris tiešām nereti filmējās kostīmfilmās un muzikālās komēdijās, kas pasaulē nekad netiek vērtētas kā augstā māksla. Oļegs Tabakovs tomēr prata savu lomu nospēlēt tā, ka tā kļuva par neaizmirstamu notikumu. Viņš varēja iemiesoties skarbajā guvernantes tēlā filmā par Mēriju Popinsu vai spēlēt pagļēvo karali Lui Trīs musketieros tā, ka šīs nelielās otrā vai pat trešā plāna lomiņas nonāca filmas centrā. Viņa atveidotais brigādenfīrers Valters Šelenbergs padomju spiegu sāgā 17 pavasara mirkļi kļuva par folkloras personāžu. Krievijā vēl tagad stāsta anekdotes par trijotni Štirlics, Šelenbergs un Millers. Oļegs Tabakovs, Vjačeslavs Tihonovs un Leonīds Broņevojs bija šā seriāla galvenais vilcējspēks. Jāpiebilst, ka aktiera balss ir spilgtā atmiņā daudziem 60. un 70. gadu padomju bērniem. Tieši Oļegs Tabakovs ierunāja teicēja tekstu platei ar Brēmenes muzikantu audioversiju un ieskaņoja kolorītā animācijas tēla kaķa Matroskina prātulas animācijas filmu sērijā par piedzīvojumiem Skābpienciemā.

Izcils ir Oļega Tabakova veikums teātra jomā. Aizgājēju pieminot, pēdējās dienās daudz tiek piesaukts leģendārais klasikas personāžs Oblomovs, kura lomā aktieris bijis tik ģeniāls, ka ticis aicināts spēlēt šo varoni arī toreizējā Čehoslovākijā. Kā norāda daudzi Krievijas teātra eksperti - Oļega Tabakova ģenialitāte slēpās arī tajā, ka viņš prata aktiera profesijas smalkumus nodot saviem audzēkņiem. Līdz pat liktenīgajai slimībai viņš strādāja, vadot divus teātrus un iestudējot izrādes. Latvijā pēdējās viesizrādes ar Oļega Tabakova piedalīšanos notika 2016. gadā. Atvadīšanās no aktiera notiks ceturtdien,15. martā, viņa vadītajā A. Čehova vārdā nosauktajā Maskavas Dailes teātrī.