Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

Inese Galante: Man svarīgi, lai klausītāji sajūt, ka es viņus mīlu

SPOŽA Ineses Galantes sagādāto mūzikas svētku kulminācija būs svētdienas vakarā – noslēguma koncertā Gala Galante, kurā klausītājus kā allaž gaida emocionāls žanriskās un stilistiskās daudzveidības sprādziens © Publicitātes foto

«Es gribu, lai katrs klausītājs sajūt, ka es dziedu no sirds uz sirdi, ka mēs visi esam kā viena ģimene, īstu draugu loks. Man tiešām ir ļoti svarīgi, lai klausītāji sajūt, ka es viņus mīlu un, esot uz skatuves, mēģinu apburt un kā bijusī mediķe – gribu izveseļot no visa negatīvā un nepatīkamā,» saka operdziedātāja Inese Galante.

Šovakar pulksten 20 Dzintaru koncertzālē ar mīlas duetu vakaru Viva Amor! tiek atklāts viņas izlolotais jau XIII Starptautiskais mūzikas festivāls Summertime - aicina Inese Galante. Šovakar maigums, kaisle un jokpilna koķetēšana apvienosies iemīļoto Latvijas dziedātāju un ārzemju viesu priekšnesumos.

«Gan es, gan mana meita Diāna, producente, daudz dzīvojam un strādājam ārzemēs, un mums ir drusku cits skats uz dzīvi. Tāpēc darām visu, lai mūsu festivālam nav provinces piegaršas, lai viss ir eleganti un Eiropas līmenī. Līdzīgi kā iepriekšējos gadus, arī šogad programma būs ļoti interesanta un bagāta, būs gan jaunie talanti, gan daudz īpašu viesu no citām valstīm, būs arī ļoti negaidīti pārsteigumi, bet - es nelikšu visas kārtis uz galda,» operdziedātāja pasmaida, atzīstot, ka, organizējot tik liela mēroga festivālu, katra reize ir kā pirmā. Nekas nenāk viegli un pats no sevis, turklāt noturēt festivālu līmenī jau 13 gadu garumā ir daudz sarežģītāk, nekā noorganizēt vienu vai divus festivālus. «Gads no gada ļoti atšķiras, jo arī situācijas mainās - ne tikai laika apstākļi, arī skatītāji zālē un notikumi pasaulē katrreiz ir atšķirīgi,» saka Inese Galante, atklājot, ka neapstāties viņu mobilizē festivāla uzticamie pielūdzēji, kuri rezervē biļetes jau gadu uz priekšu, kuri speciāli ņem atvaļinājumu un brauc no visām pasaules malām. «Mēs ļoti domājam par to, lai katru vakaru būtu cita programma - ar citu garšu, stilu un sajūtām. [Festivāla programma pieejama mājaslapā festivalsummertime.com.] Ļoti rūpējamies arī par to, lai interesanti būtu dažādām paaudzēm, kā arī - lai festivāls būtu pieejams ne tikai turīgajiem,» stāsta Inese Galante.

Viņa atzīstas: jau 13 gadu, kopš notiek Summertime, vasarā atpūsties nesanāk. Bet operdziedātāja nesūdzas, sakot, ka pie tā jau pierasts, jo tāda esot mākslinieku dzīve. Turklāt viņa vairs nemaz neprot tā īsti atpūsties. «Es vairāk domāju par to, ka man gribas apburt un pārsteigt savus klausītājus, dot viņiem to prieka un skaistuma sajūtu, pēc kā viņi ikdienā ilgojas un alkst. Iedot C vitamīna šprici, lai pozitīvas enerģijas pietiktu vismaz līdz Ziemassvētkiem. Tas man ir galvenais,» uzsver festivāla patronese.

Taujāta, kur viņa pati saņem C vitamīna šprici, Inese Galante atteic, ka to dod labi cilvēki, interesantas grāmatas, pozitīvi notikumi, talantīgi mākslinieki, skatuves partneri, daba, viņas mīļie suņi un kaķi. «Viss, kas skaists, draudzīgs un mīļš. Un meita. Un mazais, kas aug [mazdēlam Laurentam ir trīs gadi]. Un iespēja palīdzēt tiem, kuriem ir grūti. Ir daudz, par ko priecāties. Protams, ir jau arī lietas, kas gremdē, ir ļoti daudz agresijas, bet no tā ir jāmēģina tikt vaļā, jāmācās ieraudzīt un novērtēt labo, jo labā ir daudz vairāk,» domā Inese Galante. Viņa uzskata, ka neko nevajag taupīt tikai sev, svarīgāk ir palīdzēt otram, nepaiet garām tam, kurš ir nonācis nelaimē. «Jo dzīve nemaz nav tik ļoti gara un bezgalīga, tāpēc - novēliet jūs ar' mums visu to labāko. Lai dieviņš stāv klāt, lai saule spīd, lai acis mirdz un lūpas smaida! Lai sliktais aizmirstas un paliek tikai labais, lai sirds pukst no prieka un - lai mīlestība uzvar! Tāpēc arī mēs šovakar sākam ar mīlas duetiem visā tās emocionālajā krāšņumā,» saka festivāla patronese Inese Galante.

Viņa piebilst, ka saskaņā ar tradīciju visos festivāla koncertos piedalīsies Ineses Galantes talantu konkursa laureāti. Svētku neatņemama sastāvdaļa ir arī Festivāla orķestris, kurā apvienojas Latvijas labākie mūziķi. Bet festivāla mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents ir pasaulslavenais Ekharts Viciks no Vācijas, kurš jau kļuvis par Ineses Galantes ģimenes draugu un no sirds iemīlējis Latvijas publiku.