Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

Žorža Siksnas dzīve pēc piedzīvotā insulta un infarkta apmeta lielu kūleni

DIEZGAN JAUNS. «Ja paskatos uz saviem vecākajiem kolēģiem Viktoru Lapčenoku un Maestro Raimondu Paulu, kuri joprojām ir uz skatuves un aktīvi strādā, es saprotu: lai arī mati jau ir sirmi, es tomēr esmu vēl diezgan jauns,» smaidot saka tautā mīlētais dziedātājs Žoržs Siksna. Attēlā – koncertā uz prāmja Tallink, dodoties kruīzā uz Stokholmu – tur kopā ar fanu pulciņu dziedātājs atzīmēja savas 60 gadu jubilejas tūres tuvošanos © Publicitātes foto, Raimonds BIRKENFELDS

«Mans dzīvesveids ir diezgan vienmuļš, nekas daudz nemainās. Ja gribu būt uz skatuves un dziedāt, katru dienu vismaz pusstundu ir jāiesilda balsi. Un tam pat nav nozīmes, ir vakarā koncerts vai nav,» saka tautā iemīļotais estrādes dziedātājs Žoržs Siksna. 13. jūnijā viņš svinēs savu 60. dzimšanas dienu, bet jau šonedēļ dosies apaļajai jubilejai veltītā koncertu tūrē uz dažādām Latvijas pilsētām.

26. maijā Žoržs Siksna dziedās Alūksnes kultūras namā, 9. jūnijā - Liepājā, Olimpiskā centra Rožu zālē, 10. jūnijā - Rēzeknes Gorā, 13. jūnijā - Rīgā, Splendid Palace, bet 23. jūnijā uzstāsies Dobeles pilsdrupās Līgo vakara dižkoncerta ietvaros.

SEŠI šarmanti skatuves mākslinieki - Žoržs Siksna, Dainis Porgants, Guntis Skrastiņš, Artis Robežnieks, Andris Skuja un saksofona virtuozs Raivo Stašāns - ir apvienojušies kopīgā projektā Kungi uzlūdz dāmas, izpildot populārākās estrādes zelta dziesmas / Publicitātes foto

Neēd cūkgaļu un baltmaizi

Kad 2011. gada vasarā, atgriežoties pēc koncertēšanas Kanādas un Amerikas latviešiem, dziedātājs lidmašīnā pēkšņi piedzīvoja insultu un infarktu, viņa dzīve apmeta lielu kūleni. Kā šodien atzīst Žoržs Siksna, viņa dzīvesveids kopš tā laika ir būtiski mainījies. Ir mainījies gan ēšanas režīms, gan klāt nākušas regulāras fiziskās aktivitātes un nodarbības pie fizioterapeita.

«Pirms trim gadiem biju aizgājis pie sava novadnieka, dietologa Ata Tupiņa, kurš man palīdzēja sastādīt veselīgāku ēdienkarti. Kopš tā laika esmu atteicies gan no sāļa, gan trekna ēdiena. Vairs neēdu cūkgaļu, tikai tītara fileju, vistu un zivis. Nav grūti ievērot tādu režīmu,» apgalvo Žoržs Siksna un paslavē Lido šefpavāru Gundaru, kurš reizēs, kad dziedātājs tur uzstājas, pagatavo ļoti garšīgu ēdienu tikai no tā, ko dietologs ir ieteicis. Sarežģītāk ir, braucot uz koncertiem Latgalē vai Kurzemē, jo pa ceļam neesot labas ēstuves. «Vairs neēdu arī baltmaizi, bet ļoti novērtēju mūsu pašu rudzu maizi un pilngraudu maizīti. Braucot uz Mārupi, ir kafejnīca Bulka, kur cep brīnišķīgu graudu maizi, esmu iecienījis arī Ķelmēnu rudzu maizi. Šogad sev atklāju arī franču maiznīcu Madam Brioš, kas atrodas Mellužos, pretī estrādei, - tur ir diētiskā ēdienkarte. Ļoti labi, ka ir tādas vietas, kur var garšīgi un veselīgi paēst,» mūziķis dalās savos kulinārijas atklājumos.

40 minūšu gar Daugavu

«Tā, kā bija kādreiz, kad man bija 30-40 gadu, kad dziedāju pa trim četriem koncertiem dienā, nebūs vairs nekad,» secina vairāku paaudžu iemīļotais skatuves mākslinieks. Lai arī pārcietis nopietnas slimības, viņš joprojām ir ļoti aktīvs - pāris reizes nedēļā vokālajā studijā Jūrmalā strādā ar saviem audzēkņiem, pāris reizes nedēļā dodas uz Gaismas pili, kur ir Jaunā Rīgas vīru kora kormeistars, vēl pāris reizes nedēļā tiekas ar saviem Jelgavas Tirkīza kora jauktā ansambļa dziedātājiem, ar kuriem turpina sadarbību kopš šova Koru kari 2 laikiem. Plus vēl koncerti nedēļas nogalēs. Kad jautāju, vai dziedātājs sevi nepārslogo, vai dakteri pieļauj tādu slodzi, Žoržs Siksna tikai pasmaida un saka, ka profesija diktē savus noteikumus. Viņš atzīst, ka braukāšana sanāk diezgan liela, arī pēc koncertiem ir gari nakts pārbraucieni, bet šī slodze tiek kompensēta ar regulārām, 40 minūšu garām pastaigām gar Daugavu, pa Ķengaraga promenādi, kurai līdzās viņš jau vairākus gadus dzīvo kopā ar savu mīļoto sievieti Annu. «Vismaz četrreiz nedēļā eju ātrā solī bez apstāšanās, vasarā eju arī gar jūru. Tādā veidā es regulēju arī savu asinsspiedienu,» viņš saka, piebilstot, ka pēc aktīvas izkustēšanās jūtami uzlabojas pašsajūta.

ĶENGARAGA PROMENĀDE. Ikdienas darbu slodzi Žoržs Siksna kompensē ar regulārām, 40 minūšu garām pastaigām gar Daugavu, pa Ķengaraga promenādi, kurai līdzās viņš jau vairākus gadus dzīvo kopā ar savu mīļoto sievieti Annu. «Vismaz četrreiz nedēļā eju ātrā solī bez apstāšanās» / Santa Raita

Slikto nepatur sevī

«Es saprotu, ka laiks iet uz priekšu un jaunāks es nepalikšu, ar to ir jāsamierinās, bet - man nav sajūtas, ka palieku vecāks. Domāju, tas izskaidrojams ar to, ka diendienā strādāju ar jauniešiem. Esot viņiem līdzās, gribas arī sevi uzturēt tonusā. Jā, viņi - jauni un centīgi latvieši - ir mans dopings,» secina Žoržs Siksna, sakot, ka mūsu nācijai ir liela nākotne. «Ir tikai jāmainās politiķiem - ir jānāk jaunajiem, ar labiem diplomiem un labām zināšanām. Jaunajiem, četrdesmitgadniekiem ir jāiet politikā un jāaizslauka prom visa mana paaudze. Un jāsāk viss no jauna. Kā Francijā, kur, domāju, jaunais prezidents visu darīs savādāk un labāk,» spriež Žoržs Siksna.

Dziedātājam patīk temps, kādā paiet šis laiks. «Viss strauji attīstās, mainās. Es neesmu pesimists, man patīk, jo slikto es cenšos neredzēt, vismaz nepaturēt sevī, it visā mēģinu ieraudzīt labo. Es arī daudz kur braucu, visu ko redzu, tāpēc varu salīdzināt. Katrā ziņā, pēc 13 gadu pārtraukuma atkal esot Stokholmā, secināju, ka neesam daudz atpalikuši - mūsu valsts savā attīstībā strauji iet uz priekšu,» uzskata Žoržs Siksna. Starp citu, savulaik viņš trīs gadus regulāri brauca uz Stokholmu, koncertējot uz prāmja Baltic Kristina. «Šovasar aizbraukšu vēlreiz, man uzdāvināja vēl vienu braucienu ar Tallink. Ir doma izbraukt arī ar mašīnu pa Eiropu. Es baidos lidot, tāpēc ar mašīnu,» dziedātājs paskaidro, sakot, ka jātiek tikai līdz Varšavai, tālāk jau ir brīnišķīgs bānis līdz Vācijai.

Bet savu 60. dzimšanas dienu, kas būs 13. jūnijā, Žoržs Siksna pavadīs koncertā uz Splendid Palace skatuves. «Atceros, kā vecos laikos, kad vienam kolēģim bija jahta, manā dzimšanas dienā mēdzām iebraukt jūrā, konjaka pudele līdzi, un tā arī svinējām. Tagad vairs ne. Patiesībā, visos svētkos - ne tikai savās jubilejās, arī Jāņos, Ziemassvētkos un Vecgada vakarā - gandrīz vienmēr esmu bijis uz skatuves. Jau pierasts - kā svētki, tā jāstrādā.» Bet uz jautājumu, ko viņam dzimšanas dienā uzdāvināt, Žoržs Siksna atteic, ka priecātos par kādu jaunu melodiju, kas varētu kļūt par hitu.