Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

VAKARA ZIŅAS. Kairiša jaunākā atziņa: Krievi ir tiešāki nekā latvieši!

© F64

Latviešu kino, teātra un operas režisors Viesturs Kairišs (46) šobrīd iestudē Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī Viljama Šekspīra traģēdiju «Karalis Līrs», kuras pirmizrāde notiks šā gada 13. maijā. Režisors atklāj, ka pirmo reizi dzīvē strādā tikai un vienīgi ar krievu aktieriem. Viņš pastāsta, kādas ir būtiskākās atšķirības starp latviešu un krievu aktieriem.

Cer, ka nebūs ārprāts

«Šekspīra uzrakstītais materiāls ir sarežģīts, nesaprotams un apjomīgs, tomēr tieši šie ir vieni no galvenajiem iemesliem, kādēļ šis darbs mani tik ļoti uzrunā. Tā kā darbs šobrīd ir tikai procesā, piesardzīgi atzīstu, ka man patīk, kā tas veidojas. Protams, beigu rezultāts var būt neparedzams, tas var arī neizdoties un būt šausmīgs. Man patīk gan materiāls, gan arī aktieru mentalitāte. Dažādo mentalitāšu dēļ negadās nekādi pārpratumi, jo es, starp citu, patiesībā esmu latgalietis. Godīgi sakot, latvieši, kurus pazīstu, man liekas pārāk mēreni un ieturēti. Strādājot kopā ar krieviem, es jūtos ļoti komfortabli. Mums nav nekādu nesaskaņu. Krievu valodā runāju diezgan labi, tādēļ starp mani un krievu aktieriem nav absolūti nekādu barjeru. Galvenās atšķirības starp krieviem un latviešiem ir mentalitātes ziņā. Krievi ir tiešāki nekā latvieši. Arī agrāk es ik pa laikam strādāju ar krieviem, tomēr tad vari ievērot tikai nelielus atšķirību elementus. Atšķirības ir izteiktākas, ja strādā kopā ar lielāku cilvēku grupu. Man simpatizē, ka krievu mentalitātē nav pastarpinātās komunikācijas. Šobrīd strādāju pie šā projekta ar lielu mīlestību, patiku un atdevi, cerot, ka par galarezultātu negribēsies pateikt: «Ārprāts!»,» vaļsirdīgi atklāts ir Kairišs.

Par latgaliešu čalošanu un neprātu

Režisors Viesturs Kairišs min, ka latgalieši ir līdzīgāki krieviem, un uzskaita būtiskākās līdzības. «Latgaliešiem un krieviem ir tuvāka mentalitāte, tieši emocionālās uztveres dēļ. Es nesaku, ka viņiem ir vienāda mentalitāte, bet tomēr man ļoti labi zināma un tuva. Latvieši ir ļoti mēreni, sakārtoti un skaidri, bet latgalieši savukārt ir ļoti čalojoši, un viņi dzīvi uztver vieglāk, piešķirot visam humora dzirksti. Uzskatu, ka vislabākās, traģiskākās lietas var parādīt caur humoru. Latgalieši ir dzīvespriecīgāki, emocionālāki un, varētu pat teikt, nedaudz arī neprātīgi,» tā pieredzējušais režisors.