Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

Šodien atzīmē Žaņa Lipkes 117.dzimšanas dienu

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Šodien svin Žaņa Lipkes, ebreju glābēja, 117. gadadienu, informē Žaņa Lipkes memoriāls.

Žanis (īstajā vārdā Jānis) Lipke piedzima 1900.gada 1.februārī Jelgavā. Kurš gan varēja tolaik iedomāties, ka vienkāršā ģimenē uzaudzis zēns nākotnē kļūs par sava laikmeta varoni - cilvēkglābēju?

Ilgus gadus Žanis Lipke strādāja Rīgas ostā par dokeri, kur satika savu nākamo sievu un uzticamāko draugu - Johannu.

Nacistu okupācijas laikā no 1941. līdz 1944.gadam Lipke ar sievas un draugu palīdzību īstenoja paša izplānotu nacistu vajāto ebreju glābšanas misiju. Par to visiem iesaistītajiem cilvēkiem draudēja droša nāve, tomēr dzīvības briesmas nespēja apturēt glābēju un viņu ģimeņu nesavtīgo vēlmi palīdzēt līdzcilvēkiem.

Šodien pazīstamākā no Lipkes organizētajām slēptuvēm ir Ķīpsalas bunkurs, ko Žanis bija ierīkojis zem malkas šķūnīša savas mājas dārzā, trīs citas slēptuves atradās lauku mājās Dobelē.

Arī Rīgas centrā pie Žaņa draugiem - šofera Jāņa Jankoviča un Jāņa Brieža - Rīgas ebreji rada pagaidu patvērumu. Tā līdz pat okupācijas un holokausta beigām Žanis Lipke ar palīgiem spēja nosargāt vairāk nekā 50 ebreju dzīvības. 1977.gadā Žanis un Johanna Lipkes no Izraēlas valsts saņēma ievērojamo "Taisnīgo starp tautām" apbalvojumu. 2013. gadā Ķīpsalā līdzās liktenīgajam malkas šķūnim tika atklāts Žaņa Lipkes memoriāls - vieta, kur šodien tiek godināta Lipkes un viņa varoņdarba piemiņa un apliecināta Žaņa Lipkes rīcības milzīgā nozīme šodienas pasaules izaicinājumiem.