Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

JUBILĀRS. 18 sirsnīgi vēlējumi Raimondam Paulam 81. dzimšanas dienā

© Foto no Laimas Vaikules personīgā arhīva

Visu pagājušo gadu, kas tika aizvadīts Raimonda Paula 80. jubilejas zīmē, tautā iemīļotais komponists saņēma tik daudz sveicienu, sirsnīgu laimes, radošas veiksmes un labas veselības vēlējumu no saviem skatuves kolēģiem, draugiem un talanta cienītājiem, ka šķiet, ar tiem pietiktu ikkatram nākamajam dzīves rītam vēl daudzu gadu garumā.

Un tomēr arī šodien, kad Maestro svin savu 81. dzimšanas dienu, mēs apmetam to ciparu otrādi un visi kopā sūtām jubilāram 18 gaišus un mīļus sveicienus - lai arī šī diena vēl bezgala daudzo dienu virknē uzplaukst skaista un neaizmirstama!

Vēl vairāk enerģijas!

Agnese RAKOVSKA, dziedātāja:

- Ņemot vērā mūsu līdzšinējo pieredzi, man atliek vēlēt viņam tikai veselību, jo viss pārējais viņam jau ir. Pat jaunas dziesmas jau ir, un ar tām šobrīd strādājam. Tāpēc - vēl vairāk enerģijas un neizsīkstošas darba rezerves! Nu, jā, ja būs veselība, viņš varēs sēdēt pie klavierēm stundām ilgi un rakstīt jaunus, skaistus skaņdarbus, ar ko pārsteigt pasauli. Domāju, ka visi mūziķi, kuri ar Maestro ir sadarbojušies, to gribētu viņam novēlēt.

Mūs ar Maestro šķir tieši pusgadsimts, un tas man liekas diezgan zīmīgi. Viņš ir kā portāls uz to laiku, ko bez viņa es nekad nebūtu pieredzējusi. Un, lai arī šī vecuma starpība ir diezgan liela un mēs esam ļoti dažādi, ir lietas, kas iet cauri laikiem un cilvēkus vieno. Mūsu gadījumā tā ir kaislīga aizrautība ar to, ko tu dari, un tai nav vecuma ierobežojuma. Tikai konstanta vēlme radīt, un tas ir ļoti, ļoti skaisti. Patiesībā, tikai kaislīga aizrautība jau arī ir tā, kas triec cilvēku uz priekšu, un es nekad dzīvē līdz šim nebiju redzējusi tam tik spilgtu piemēru. Maestro ir tik aktīvs un tik ražīgs, ka dod, Dievs, tādiem būt arī citiem!

*

Saglabājiet neizsīkstošu radošo enerģiju!

Juris JOPE, Latvijas Nacionālā teātra aktieris, Latvijas Nacionālās operas un baleta solists (tenors):

- Raimonds Pauls ir viena no visu laiku izcilākajām personībām Latvijā - ģeniāls komponists, izcils mūziķis un perfekts skatuves partneris, ar ko sadarboties ir ļoti patīkami. Manuprāt, tik spēcīgam cilvēkam, kuram ir gandrīz viss, ko novēlēt ir grūti. Tāpēc es novēlu: vēl vairāk veselības, skaidru galvu un saglabāt savu neizsīkstošo radošo enerģiju!

*

Sirdsmieru!

Kristīne PRAULIŅA, dziedātāja:

- Raimonds Pauls mīl mūziku un izbauda atrašanos tajā, viņš ir vienmēr profesionāls, māk strādāt, nekad nezaudējot mērķa izjūtu. Viņa humors ir vienmēr ass un trāpīgs, un viņš izstaro mūzikas mīlestību, kas pielīp jebkuram, kam ir gods ar viņu dalīt vienu skatuvi. Tas, ka arī man ir iespēja to piedzīvot, ir mans lielākais ieguvums šīs sadarbības sakarā. Viss pārējais nāk un iet. Bet Maestro dzimšanas dienā es novēlu sirdsmieru un spēju ieraudzīt skaistumu it visā.

*

Turpiniet būt cilvēcībā!

Madara BOTMANE, Latvijas Nacionālā teātra aktrise:

- Cilvēks ir tik liels, cik liela ir viņa cilvēcība - šis teikums man ieskanējās galvā, kad strādājām kopā. Novēlu Jums augt un turpināt būt šajā cilvēcībā, kas Jums dod spēku un vēlmi veidot skaistas lietas!

*

Jāatbild par pieradinātajiem!

Daila MARTINSONE, Latvijas Radio bērnu vokālā ansambļa Dzeguzīte ilggadējā vadītāja:

- Lēdijas viņam apkārt kļūst arvien vecākas, bet ko viņš? Skatās uz jaunākām! Es gribētu novēlēt, lai viņš skatās arī uz bērniem, jo no viņiem jau tie talanti izaug. Jā, lai viņam sapņos rādās bērni, jo bērniem vajag jaunas dziesmas! Šobrīd Dzeguzītē mokāmies ar repertuāru, jo Pauls teica, ka vajag ko savādāku - bet viņš visu jau esot uzrakstījis, visu jau pateicis. Ne jau es varu izdomāt ko savādāku, to jau tikai viņš var! Jā, tā it kā ir mana problēma, bet - vai Raimonds Pauls nejūtas atbildīgs par tiem, kurus ir pieradinājis?

*

Lai Dievs Tevi mums atstāj uz vēl vienu Tavu mūžu!

Leons BRIEDIS, dzejnieks:

- Raimond, ja apvērst Tava mūža gadu skaitļus otrādi, beidzot Tu esi kļuvis pilngadnieks. Tad tālab Taviem pirkstiem tā vien niez noplūkt no Tavu klavieru melnbaltajiem septiņlapīšiem, ceriņiem, kādu brīnišķīgas dziesmas meldiņu vai džeziskas improvizācijas akordu, lai Tu pašā janvāra vidū ienestu mūsu mājās veselu klēpi ziedoša un smaržojoša prieka. Lai Tu savā garā mūžam būtu tikpat jauns un nekad nenovecotu! Un lai Dievs Tevi mums atstātu uz vēl vienu Tavu mūžu.

*

Stipru jo stipru veselību!

Normunds RUTULIS, dziedātājs, mūzikas un radio producents, radio DJ:

- Sagatavot novēlējumu Maestro nav nemaz tik viegli. Viņš ir tik ļoti daudz un dažādu novēlējumu saņēmis, ka lieliski prot atšķirt, kam jānonāk pie viņa un kas jāpalaiž garām. Kas ir īsts un kas falšs. Un, jo rūdītāks viņš kļūst, jo precīzāk darbojas šis Meistara filtrs. Tomēr, ņemot vērā mūsu sadarbību daudzu gadu garumā, zinu, ka īss, precīzs un no sirds pateikts vārds ir daudz vērtīgāks, nekā tā sauktie palagi. Tāpēc es Lielmeistaram novēlu stipru jo stipru veselību un neizsīkstošu dzīvesprieku! Šīs abas īpašības ir kā sēkla visam pārējam, kas vien cilvēkam nepieciešams. Tikai jāprot tās pareizi iestādīt, un Maestro to prot.

*

Lai izdodas realizēt vislielāko sapni!

Liene ŠOMASE, dziedātāja:

- Es Meistaram gribētu vēlēt veselību un daudz vairāk laika veltīt savai ģimenei. Un vēl - lai tieši šogad viņam izdodas realizēt kādu savu sapni, kas, iespējams, jau ļoti ilgi sirdī ir nēsāts un lolots. Kas tas ir, es nezinu.

*

Veselību, veselību un vēlreiz naudu!

Viktors LAPČENOKS, dziedātājs:

- Lai arī esam pazīstami kopš 1971. gada, kad sākām strādāt kopā, Jūs, Maestro, līdz pat šim brīdim neesat mainījies. Vienkārši fantastiski! Joprojām spēlējat kā Dievs! Starp citu, tiklīdz uzkāpjat uz skatuves, Jūs pilnīgi pārvēršaties un esat tāds, kāds neviens mūziķis nekad nav bijis. Un to es Jums arī novēlu - tādam palikt vēl ilgu, ilgu, ilgu laiku! Ko vēl? Veselību, veselību un vēlreiz naudu! Pārējais viss jau Jums ir.

*

Saglabājiet savu noslēpumu!

Samanta TĪNA, dziedātāja:

- Maestro Raimonds Pauls... Man šis vārds vienmēr saistījies ar ko īpašu, nesasniedzamu un cēlu, ar labu un izsmalcinātu gaumi. Un, piepildoties sapnim, nesasniedzamajam kļūstot par man sasniedzamu, šīs sajūtas nav mainījušās. Novēlu mūsu lepnumam, Maestro kungam, turpināt šo izcilības un labas gaumes noslēpumu, kam ir savs un neatkārtojams šarms, turēt noslēpumā!

*

Lai katrs rīts atnes prieku!

Marija NAUMOVA:

- Mīļais Maestro, mīļi sveicieni dzimšanas dienā! No sirds novēlu, lai katrs rīts Jums atnes patiesu prieku un katra nodzīvota diena atstāj jaukas atmiņas!

*

Skaistas melodijas un talantīgus izpildītājus!

Māra BUMBIERE-ZUSTRUPA, Noras Bumbieres fonda izveidotāja, slavenās dziedātājas māsa:

- Šogad Viktoram Lapčenokam un Norai Bumbierei paliek 70, Žoržam Siksnam - 60, bet Noras Bumbieres fondam - 10 gadu. Šajā sakarā mums Jelgavā 12. martā būs liels koncerts, uz kuru kā goda viesi esam uzaicinājuši arī Raimondu Paulu. Ko es viņam gribētu novēlēt? Tikpat skaistas melodijas un tikpat talantīgus izpildītājus, kādi viņam bija septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados, jo tā laika sakomponētās dziesmas un to izpildītāji ir iegājuši vēsturē uz palikšanu.

*

Mums būs svarīgi, ko teiks Pauls!

Guntars RAČS, mūziķis, dziesmu autors, Mikrofona ierakstu vadītājs:

- Es novēlu Maestro labu veselību un labas klavieres visur, kur vien nākamajā gadā nāksies uzstāties. Jaunas balsis jaunajām dziesmām un tādus notikumus Latvijā, kurus gribas komentēt ar prieku. Jo arī šogad mums būs svarīgi, ko par to visu teiks Pauls!

*

Nepazaudējiet klavieru piesitienu!

Zigfrīds MUKTUPĀVELS, mūziķis:

- To, ko esmu ieguvis sadarbībā ar Raimondu Paulu, vārdos jau nevar pateikt. Tā primāri ir muzikāla bauda kopā būt. Un arī tas, ka man šobrīd ir iespēja sūtīt viņam sveicienu dzimšanas dienā, jo citādi jau mans vēlējums nevienu neinteresētu. Pats galvenais, ko šajā dienā gribas vēlēt - lai viņš nepazaudē klavieru piesitienu! Lai nezaudē darba sparu, bet - lai sevi mazliet arī pasaudzē. Ko vēl? Lai turas laba ēstgriba, tas arī ir svarīgi. Veselību arī, tas jau, protams, pats par sevi. Vairāk neko.

*

Lai vienmēr prieks dvēselē!

Jānis un Elīna PAUKŠTELLO, Dailes teātra aktieris un viņa dzīvesbiedre:

- Mēs gribētu vēlēt, lai viņam vienmēr ir prieks dvēselē - lai viņš ik dienu, ik mirkli patiesi jūtas mīlēts un cilvēkiem vajadzīgs. Lai viņš sajūt to ar sirdi un arī tajos brīžos, kad nav uz skatuves. Jo tikai mīlestība dod spēku, un tad ir arī veselība un viss pārējais.

*

Es Jūs mīlu!

Elita VEIDEMANE, žurnāliste, Neatkarīgās galvenās redaktores vietniece:

- Es vienmēr domāju: kā viņš to dara? Kā izvilina no klavierēm melodijas, kuras mēs pēc tam apgūstam pēc otrās vai pat pirmās noklausīšanās? Apgūstam un iemīlam, un dziedam mūžīgi. Nervozs pieskāriens baltmelnajiem taustiņiem, un melodija mūs apņem kā silta, skrejoša uguns, kas neatstāj pelnus, vien sadegšanu un izkušanu mūzikas burvībā. Kā viņš to dara? Un ko viņš ar mums dara? Pieradina pie domas, ka melodija ir galvenais, un viņš ir skaņradis, kas paliks nepārspēts latviskā mūzikas gara izpaudumos. Viņš dara ar mums brīnumus: liek izdzīvot stāstus, kas ir gan jautri un bēdīgi, gan sirsnīgi un skumji, gan tikai uz mirkli svarīgi, gan mūžīgi mūžos ierakstīti.

Viņš dara mūs labākus ar savu mūziku. Smalkjūtīgākus un dzirdīgākus - jo viņš pats tāds ir. Viņš dara mūs latviskākus, lielākus un sirsnīgākus. Viņš uz visiem laikiem ir mūsu. Mūsu Raimonds Pauls. Mēs katrs varam pateikt - mans Raimonds Pauls. Jo viņš ir nācis pie katra no mums, tāpēc mēs viņu mīlam. Un es pavisam droši varu pateikt: es Jūs mīlu. Lai Jums svētīga dzimšanas diena!

*

Paldies, ka Jūs esat!

Laima VAIKULE, dziedātāja:

- Ir paveicies tiem cilvēkiem, kuri mīl savu profesiju un var tajā strādāt. Raimondam ir ļoti paveicies. Ko mēs, mākslinieki, visvairāk gribam? Lai mūs mīl. Es pat iedomāties nevaru, cik miljoni cilvēku mīl Raimondu Paulu... Viņš jau arī ļoti daudz mīlestības ir atdevis, un vienīgais, ko šajā brīdī man gribas viņam pateikt: paldies, ka Jūs esat! Bet veselību, ko parasti vēl vecāka gadagājuma cilvēkiem, es viņam nevēlēšu - jo es gribu, lai Raimonds jūtas jauns!

*

Neapstājieties!

Ojārs RUBENIS, Latvijas Nacionālā teātra direktors:

- Mans novēlējums Maestro būs pavisam īss: neapstāties!