Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

VAKARA ZIŅAS: Vēža nomocīta, mūžības ceļā aizgājusi Austra Pumpure

© Ingrīda Punka

Tas ir neaptverami un gandrīz neticami, ka lielās latviešu dziesminieces, Austras bērnu mammas vairs nav starp mums, dzīvajiem. 3. janvārī 88 gadu vecumā Liepājas pilsētas slimnīcā viņa aizgāja mūžībā, smagās slimības – ļaundabīga audzēja – nomocīta. Vēl pērnā gada 10. novembrī Austra Pumpure pēdējoreiz izdziedāja savas dziesmas ar Austras bērniem, bet 26. novembrī atzīmēja savu 88. dzimšanas dienu savu mīļo cilvēku pulkā.

Pēdējā tikšanās…

«Tā bija saulaina 2016. gada oktobra diena, kad sakarā ar topošo dokumentālo filmu, veltītu Latvijas simtgadei un simtgadniekiem, kopā ar Martu Melngalvi (104 gadi), Lidiju Burčaku (99 gadi), Austras biedrības dziedātājām un kinošņiku grupu iebrāzāmies viesmīlīgās dziesminieces Austras Pumpures dzīvoklī Liepājā - runājām, dziedājām, smējāmies, filmējām, vēl sarunājām, ka nākamo epizodi uzfilmēsim 11. novembra koncertā Rīgas Latviešu biedrības namā jeb «Māmuļā»... Kas to būtu domājis, ka šī smaidošā, sirsnīgā, dziedošā leģenda ir smagi slima, vēzis 4. stadijā... Vēl uz atvadām viņa mums visiem sadāvāja pa Agneses Oses grāmatai «Leģendārā Austra», ierakstīja autogrāfus, apskāva, droši vien apzinoties, ka šajā dzīvē vairs tomēr netiksimies, bet ne ar vārdu vai grimasi nelika manīt, ka ir tik slima,» atminas dokumentālās filmas radošās komandas pārstāve Ingrīda Punka.

«Tik zīmīgi tagad liekas Austras Pumpures vārdi, kurus Agnese Ose ir uzlikusi uz grāmatas aizmugurējā vāka. «Tavs liktenis ir tevī pašā. Vispirms tev jāpārvar pašam sevi un, galvenais, jāpiespiež sevi strādāt. Vienalga ko, un bezcerība būs pagalam. Darbs ir vienīgais, kas nepievils. Cilvēki var pievilt, arī vislabākie draugi. Vistraģiskākajos momentos neviens nevar palīdzēt - tikai tu pats...»

Fenomenāla personība latviešu kultūrā

Dziesminieces Austras Pumpures koncertos zāles allaž bija pilnas ar cilvēkiem un visi dziedāja līdzi. No viņas katra vārda un kustības nāca patiesa sirsnība un cilvēkmīlestība. Vairākas paaudzes izaugušas ar Austras dziesmām. Un kur vēl paši mazākie Austras bērni, kuriem viņa Liepājas «Vadugunīs» mācīja pirmos soļus ģitāras spēlē! Bērni liptin lipa pie Austras, lai gan liktenis tā bija lēmis, ka pašai dziesminiecei savu bērnu nebija. Un kur vēl folkloras kopa «Atštaukas», kurai Pumpure atdeva savu sirdi un dvēseli!

Viņas dzimtā pilsēta nav Liepāja. Austra dzimusi 1928. gada 26. novembrī Liepājas rajona Dunikā un visu bērnību pavadījusi Rucavā. Spēlējusi jau tad ģitāru, cītaru un akordeonu. Un mūzikas mīlestība atvilināja uz dziesmoto Liepāju, uz teātri, kur sākās pirmās Austras dziesmotās gaitas. Bija arī bohēma, dziedāšanas līdz rītam, un dziesmu nekad nepietrūka. Astoņdesmitajos gados Austra izdziedāja pirmsatmodas izjūtas, tās, kuras pati izjuta jau toreiz. Austras bērni Latvijā tagad ir skaitāmi simtos - Juris Hiršs, Juris Bartkevics, Valdis Atāls, Silvija Silava, Ieva Akurātere, Ziedonis Stutiņš, Sudmaļu ģimenes dziedātāji un spēlētāji. Viņi ir nesaskaitāmi. Visus pat nevar nosaukt.

Nupat, Austras 88. dzimšanas dienā, klajā nāca arī Austras sestā dziesmu burtnīca, un viņas Austras bērni atklāj, ka to izlaišana vēl turpināsies un būs veltīta mūžībā aizgājušās skolotājas piemiņai. Tagadējo burtnīcu Austra izdeva par saviem līdzekļiem. Kad Austrai vairs nebija spēka staigāt, visi, kuri gribēja dziesmas iemācīties, gāja uz viņas Ezerkrasta dzīvoklīti. Un tur tik jauki skanēja dziesmas prāvā pulciņā! Būs Austras dienas 5. martā, kad viņai ir vārda diena, un būs piemiņas mirklis 26. novembrī, Pumpures dzimšanas dienā.

Austru guldīs blakus savam mīļajam vīram Ernestam Liepājas Jaunajos kapos, kur pavisam netālu šalc Baltijas jūra.

Ardievu, dziesminiec! Mēs Tevi neaizmirsīsim!