Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

Ints Teterovskis. Uz tikšanos pie Daugavas

© F64

«Man ārkārtīgi patīk mūsu Latvija, es to vienkārši dievinu. Es uzskatu, ka mēs visi, kas šeit esam piedzimuši un šeit dzīvojam, esam ārkārtīgi laimīgi. Un es tā varu teikt, jo daudz kur esmu bijis, daudz pasaulē esmu redzējis,» saka jauniešu kora Balsis mākslinieciskais vadītājs Ints Teterovskis. Viņa vadītais koris savu 30. jubilejas sezonu atklās šodien – ar koncertsēriju Daugavas Balsis.

No 25. līdz 28. augustam koris turpinās 2011. gadā iedibināto tradīciju izbraukt visu Daugavas baseinu Latvijas teritorijā, sniedzot bezmaksas koncertus upes abos krastos - dievnamos, parkos, pilsdrupās un arī nebijušās koncertvietās. Sešu gadu laikā koris sniedzis jau 37 koncertus. Šoreiz četrās dienās Inta Teterovska vadībā Balsis uzstāsies desmit koncertos posmā no Aizkraukles līdz Ogrei. Visi koncerti ir bez maksas.

Fantastiska pieredze

«Pirmajā gadā nobraucām tikai pusotru dienu - tā bija kā ekspedīcija, lai izmēģinātu, kā tas ir un vai tas vispār reāli ir iespējams. Ir iespējams! Tāpēc tāda īsta koncertu tūre mums šogad ir piekto reizi,» paskaidro kora mākslinieciskais vadītājs, atklājot, ka nākamajā gadā Balsis laivos tālāk - līdz jūrai, un tas nozīmē, ka koris būs izbraucis visu Daugavas baseinu. Tāpēc Ints Teterovskis jau aktīvi domā, ko darīt tālāk. «Jo ir jau tik ļoti pierasts, ka tādā veidā uzsākam jauno sezonu, turklāt iespaidi ir fantastiski! Ja agrāk koriem bija vasaras nometnes, tad Daugavas Balsīs ir divi vienā - izcila alternatīva nometnei, jo tā ir iespēja visiem būt kopā, un absolūti unikālais Daugavas stāsts ar tās vienreizējo dabu, ar brīnišķīgajiem cilvēkiem, kas mūs sagaida upes abos krastos, un kas mums visiem ir vienkārši fantastisks piedzīvojums. Es esmu daudz ceļojis, arī Latviju esmu ļoti, ļoti daudz izbraukājis - gan ar mašīnu, gan ar riteni, gan dažādos citos veidos, un joprojām ir tik daudz vietu, ko ieraugu pirmoreiz un kas mani pārsteidz. Patiesībā, tūrisma atpūtas braucienā ārpus Latvijas es nekad neesmu bijis, es braucu tikai uz koncertiem. Jo, ja man ir brīvs brīdis, es nemeklēju lētas biļetes uz ārzemēm, bet ar lielu prieku izbraucu pa Latviju, jo es esmu laimīgs tepat,» atzīst Ints Teterovskis.

Pirmoreiz 150 gados

Viņš stāsta: plānojot braucienu un izvēloties vietas, kur izkāpt krastā un dziedāt, bieži ir tā, ka pašvaldība saka, ka tai vietā koncerti nenotiek, ka tur cilvēki nenāk. «Kolosāli! Tur arī dziedāsim! Līdz šim esam bijuši divās baznīcās, kas jau ir nosvinējušas savus 150 gadus, bet - mūsu uzstāšanās bija pirmais koncerts šo baznīcu pastāvēšanas vēsturē. Tādos mirkļos nav šaubu: nav labākas vietas, kur uzstāties!»

Vai, piemēram, Bornē, kur Balsis uzstājās baznīcā, kas celta Kārļa Ulmaņa laikā (iepriekšējā 16./17. gs. koka baznīca 1936. gadā pārvesta uz Etnogrāfisko brīvdabas muzeju, kur tagad arī apskatāma) un kur joprojām nav elektrības. «Mums tur bija vēlais koncerts. Desmitos vakarā ejam iekšā, un kungs pa trepītēm kāpj augšā un aizdedzina sveces... Tādu skatu ieraudzīt divu stundu brauciena attālumā no Rīgas... Tajā mirklī laiks apstājas. Un, kas man visvairāk patīk, ka tādā veidā es varu parādīt jauniešiem, kas ir tās mūsu vērtības - gan senču pieredze, kas bijusi, gan mantojums, kas mums atstāts, ļauj viņiem saprast, ka mūsu pienākums un reizē prieks ir to kopt, sargāt un rūpēties, lai tas turpina dzīvot un paliek arī nākamajām paaudzēm. Un man patiešām ir prieks, ka koristi to novērtē, ka arī viņiem tas ir kaut kas īpašs.»

Neko daudz jau nevajag

Ints Teterovskis ir gandarīts, ka līdz šim visi Daugavas Balsu koncerti bijuši ļoti apmeklēti, daudzviet dievnamos pat nav pieticis vietas. «Man gan ir uzstādījums, kas nāk līdzi no Dārziņskolas un ko mums iemācīja Jānis Ērenštreits: ja zālē ir kaut viens cilvēks, tā jau ir tava auditorija. Man tāpēc nav saprotams, kādi ir iemesli, ka atceļ koncertus. Ja zālē ir daudz cilvēku, tas ir fantastiski. Bet, ja ir maz, tas ir tikpat fantastiski. Jo es jau to nedaru tāpēc, ka kāds to grib. Es taču daru to, kas man patīk, kas man dod gandarījumu.»

Protams, tādu koncertu tūri noorganizēt, visu samenedžēt, sabīdīt un vēl atrast sponsorus nepavisam nav viegli. Patiesībā tas ir nereāli grūts darbs, ņemot vērā, ka Balsīm nav sava menedžmenta. Pareizāk sakot, ir - Inta Teterovska personā plus koristi, kuri izvēlas palīdzēt. «Pirmos gadus mūs atbalstīja Latvenergo, kas man likās ārkārtīgi pašsaprotami, jo viņi taču bez Daugavas nevar dzīvot. Bet - pēdējos divus gadus viņi mūs uzmet. Mēģinu līdz viņiem aizklauvēties, bet neveiksmīgi, un man pat liekas negodīgi, ka viņi Daugavai neko neatdod atpakaļ. Protams, ir arī atsaucīgi cilvēki un pašvaldības, kas mūs izgulda, pabaro. Neko daudz jau mums nevajag - lai tikai ir duša un jumts virs galvas,» stāsta kora mākslinieciskais vadītājs, sakot lielu paldies par atbalstu Aizkraukles, Jaunjelgavas, Skrīveru, Ķeguma, Lielvārdes un Ogres novadiem, kā arī Jumpravas un Tomes pagastiem.

Pekinā un Taipejā

Ints Teterovskis secina: šī vasara sanākusi diezgan piesātināta un notikumiem blīva. No 25. jūlija līdz 9. augustam Balsis bija savā otrajā Āzijas tūrē, kur piedalījās gan 13. starptautiskajā koru festivālā (CIFC) Pekinā Ķīnā - tajā piedalījās teju 300 koru no 28 valstīm un Balsis sniedza trīs koncertus, spilgti pārstāvot Latvijas koru kultūru -, gan 16. starptautiskajā koru festivālā (TICF16) Taipejā Taivānā.

«Pekinā festivālu rīkoja Ķīnas Kultūras ministrija, un organizācija bija vienkārši izcila. Profesionāla gida pavadībā mēs redzējām gan Tjaņaņmeņas laukumu un Aizliegto pilsētu jeb bijušo Ķīnas imperatora pili, gan Debesu templi, gan Pekinas olimpisko stadionu un daļu no Ķīnas mūra,» aizrautīgi stāsta Ints Teterovskis. Savukārt Taipejā Balsīm bijusi unikāla iespēja ar divdaļīgu koncertu uzstāties vienā no Āzijas labākajām koncertzālēm - Taivānas Nacionālajā koncertzālē. «Esmu daudz kur bijis, esmu dziedājis Eiropā, Japānā, Āzijā, Amerikā, bet man šķiet, ka akustiski šī bija vislabākā koncertzāle, kādā esmu bijis. Turklāt bez jebkādām skaņu pastiprinošām iekārtām. Vienkārši izcila! Mēs tur bijām ielikti kā festivāla nagla, un mēs 95% dziedājām latviešu valodā - ne tikai tautas mūzikas apdares, bet arī oriģinālmūzikas skaņdarbus. Un beigās vēl pacēlām mūsu karogu, nodziedājām Pūt, vējiņi!, un sajūta bija vienkārši ļoti laba... Šī bija viena no labajām festivālu pieredzēm, jo mūs lutināja, par visu parūpējās, un mēs tiešām jutāmies kā mākslinieki.»

***

67 DZIESMAS ČETRĀS DIENĀS

• Pirmie Balsis sagaidīs Aizkraukles iedzīvotāji, kuriem jau šodien pulksten 13 būs iespēja dzirdēt kora uzstāšanos Aizkraukles (vecajā) evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Tikai dažas stundas vēlāk, pulksten 17, koris dziedās Daugavas kreisajā krastā - Jaunjelgavas evaņģēliski luteriskajā Mārtiņa Baltā baznīcā, kas celta 1957. gadā. Vakara koncerts Skrīveru dendroloģiskajā parkā pie strūklakas būs sveču gaismā, un tā sākums būs pulksten 20.

• Rīt pēcpusdienā pulksten 17 Balsis dziedās Dzelmēs, Jumpravas Sv. Jāņa evaņģēliski luteriskajā baznīcā, bet pulksten 20 skanēs koncerts Dziesmu svētkiem 143 Kaibalā pie Dzejas ozoliem.

• Koncertsērijas trešo dienu, 27. augustu, Balsis uzsāks pulksten 11 Daugavas kreisajā krastā ar koncertu Lindes muižas parkā, kur aug gandrīz divsimt gadu vecas liepas un vēl šodien saglabājušies 1767. gadā baroka stilā celtie iebraucamie vārti. Labajā krastā, Lielvārdes bruņinieku pilsdrupās, koncerts sāksies pulksten 14, bet pulksten 19 būs koncerts Ķeguma evaņģēliski luteriskajā baznīcā.

• Svētdiena sāksies ar garīgās mūzikas koncertu Tomes evaņģēliski luteriskajā baznīcā pulksten 12, bet koncertsērija Daugavas Balsis noslēgsies Ogrē - pulksten 18 koris būs burtiski uz ūdens, jo koncerts notiks uz Ogres upes plosta pie Līkā tilta.

***

Ints TETEROVSKIS

• Jauniešu kora Balsis mākslinieciskais vadītājs (kopš 1997. gada), diriģents

• Dzimis 1972. gada 7. maijā Rīgā

• Izglītība: Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (maģistra grāds kordiriģēšanā, 2001)

• Stažējies baroka mūzikas kursos Dartingtonā (Lielbritānija), kā arī Brēmenē (Vācija) darbā ar Baha kori un orķestri; piedalījies Erika Eriksona kora diriģēšanas meistarklasēs Hārlemā (Nīderlande)

• Dibinājis un vadījis Salaspils jauniešu kori Tiāde (1994-2005); bijis JVLMA studentu jauktā kora mākslinieciskais vadītājs (2005-2009)

• Vairāku Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku virsdiriģents; bijis XIII latviešu dziesmu svētku Kanādā (2009) virsdiriģents

• Jau trīs gadus janvārī dodas uz Austrāliju, kur gan vada kori, gan piedalās mūzikas dienās

• Nodibinājuma Rīga 2014 brīvprātīgo programmas vadītājs; Nodarbinātības Valsts aģentūras Sabiedrisko attiecību nodaļas brīvprātīgo projekta vadītājs

• 6. un 7. septembrī Mazajā ģildē Balsis uzņems jaunos dziedātājus (visās balss grupās vecumā no 16 līdz 24 gadiem), pieteikšanās anketa balsis.lv