Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

Sandris Jūra: ir vēl spēks un ir jau prāts

© f64

«Šis vecums ir labs ar to, ka ir vēl spēks un ir jau prāts,» uzskata režisors Sandris Jūra, kādreiz milzīgu ažiotāžu sacēlušās dokumentālās filmas Atrasts Amerikā režisors. Šodien viņam 40 gadu jubileja.

Tā kā Sandris allaž pieturējies pie principa, ka jubilejas jāsvin tieši tajā dienā, kad tās reāli arī ir, tad arī šogad, lai arī pašam «apaļš skaitlis», nekādas atkāpes no šīs apņemšanās nebūs, lai gan tas varot ietekmēt ballītes dalībnieku skaitu. «Tas nekas, jo tie, kas nevarēs šodien, visticamāk, ieciemosies nedēļas nogalē,» smaidot nosaka jubilārs un, šķiet, jau ir gatavs dzimšanas dienas svinību otrajam cēlienam. «Kā parasti,» jubilārs raksturo gaidāmo ballīti un atklāj vien to, ka aicināti tuvākie draugi, toties maltīte būs ekskluzīva. Draugs Jānis Kļaviņš, ar kuru kopā Sandris veido raidījumu Uz meža takas jeb, vienkāršāk runājot, par medībām, jau esot atvedis savu dāvanu – aļņa gaļu, – ar to tiks cienāti viesi. «Kaut kas no Latvijas dabas veltēm būs cienastā,» nosaka namatēvs.

Kopš Sandra Jūras visslavenākā darba – filmas Atrasts Amerikā (2003), kas raisīja plašu diskusiju par identitāti, dzimteni un vērtībām un sasniedza arī dokumentālo filmu apmeklējuma rekordu Latvijā, – pagājuši jau 11 gadi. Režisors atklāj, ka pirms pāris gadiem bijusi arī iecere veidot filmu, kurā vēlreiz tiktos ar Atrasts Amerikā varoņiem, lai palūkoties, kas noticis ar toreizējiem jauniešiem, bet, tā kā nav izdevies pārliecināt tos, kas filmu nozarē dala naudu, ideja palikusi nerealizēta. Šā gada pavasarī beidzot klajā nākusi kāda cita filma – Jukonas skartie. Tajā apkopots divās ekspedīcijās pieredzētais – 2002. un 2008. gadā kanoe laivās lejup pa Jukonas upi Aļaskā devās pieci dēkaiņi: Māris Olte, Andis Pikāns, Jānis Kļaviņš, Raimonds Dombrovskis un Sandris Jūra, viņu piedzīvotais savulaik bija redzams televīzijā vairākās sērijās, bet režisors uzskatīja, ka «abas ekspedīcijas ir viens veselums, tāpēc visu pārmontēju un rezultātā sanāca turpat trīs stundu ilga filma, precīzi – 2 stundas 52 minūtes. Šis ir vēsturisks materiāls, kuram nav noilguma. Turklāt šis piedzīvojums bija pagrieziena punkts ne tikai manā dzīvē.»

Tā sauktais ikdienas darbs Sandrim Jūram saistās ar trīs raidījumu filmēšanu un montēšanu, un tie ir – Uz meža takas, Makšķerē ar Olti un Piedzīvojums dabā, kas visi skatāmi ceturtdienu vakaros LTV7. «Medībās neeju, es medīju labus kadrus ar foto vai video kameru, bet makšķerēšana man nav nekas nopietns, toties es patiešām varētu būt baigi labais mednieks un makšķernieks, jo daudz zinu,» smejot saka Sandris Jūra. Ne profesionālus, bet personiskus piedzīvojumus dabā viņš gan ik pa laikam atļaujoties un galvenokārt tajos dodas kopā ar dzīves draudzeni Endiju, nereti abiem pievienojas arī Sandra meita Anna Gabriela (10). «Jau ierasts, ka vasarās obligāti dodamies braucienā ar laivām pa upi, šogad paceļojām pa Itāliju, pastaigājām un pabaudījām Alpus, kur ir mums pavisam neierasts reljefs. Nu ir ar ko salīdzināt,» nosaka Sandris Jūra.