Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: "Mans draugs – Mārtiņš Freimanis"

© Publicitātes foto

Atsaucoties “MicRec” un “Mārtiņa Freimaņa fonda” aktīvistu ierosinājumam, kopš rudens notika intensīvs darbs pie veltījumu albuma mūziķim un dzejniekam Mārtiņam Freimanim, kurš 33 gadu vecumā pameta šo pasauli, atstājot aiz sevis daudz lielisku dziesmu, dzejoļu un nepabeigtu ideju.

Nu šī izlase ir laista tautās - pavisam 15 Mārtiņa dziesmu, kuras savās versijās un aranžijās iespēlējuši daudzi pazīstami mūziķi. “Mārtiņš bija iedvesmojis daudzus, tāpēc albuma veidotājiem nebija liels pārsteigums, ka atsaucās tik daudz pazīstamu latviešu mūziķu, kuri vēlējās piedalīties veltījumu albuma tapšanā,” norāda izdevēji. Interesanti, ka šajā izlasē iekļauta arī pati pirmā Mārtiņa sarakstītā dziesma “Sapņu tilti”, kuras jauno versiju ierakstījis “Mārtiņa Freimaņa draugu koris” jeb Valters Frīdenbergs un Kārlis Būmeisters, kuru balss celiņi bija saglabājušies no oriģinālā ieraksta un tagad ir izmantoti jaunajā ierakstā, kā arī Aija Andrejeva, Olga Rajecka, Madara Grēgere, Katrīna Bindere, Artūrs Gruzdiņš, Ivo Fomins, Andris Ērglis un Ralfs Eilands. Albuma noslēgumā iekļautās dziesmas “Draugs” un “Pie Dieviņa gari galdi” (ar to visbiežāk savus koncertus beidzis pats Mārtiņš) ierakstītas mūziķa piemiņas koncertā “Arēnā Rīga”, 2011. gada 11. martā. Albums izdošanas mērķis ir arī atbalstīt Daigas Mazvērsītes apjomīgās grāmatas “Mans draugs - Mārtiņš Freimanis” izdošanu: tā dienasgaismu ieraudzīs 28. augustā, un tas tiks atzīmēts ar vērienīgu Mārtiņa draugu koncertu Dzintaru koncertzālē, kam sekos koncerti Liepājā, Tukumā, Jelgavā, Aizputē, Valmierā un Rēzeknē. Savukārt īpaši vērienīgs tiek plānots noslēguma koncerts 11. decembrī Ķīpsalas hallē, kur savulaik notika Mārtiņa un “Tumsas” lielkoncerti. “Laikam ejot, rētas lēnām dzīst, bet atmiņas par draugiem ir dzīvas tad, ja mēs tās kopīgi pārskatām. Mārtiņa Freimaņa gadījumā - tā ir mūzika, kas mūs visus vieno arī tad, ja Mārtiņa vairs nav. Domāju, viņa talanta cienītāji ar prieku atkal satiksies, lai kopīgi izdziedātu dziesmas, kas joprojām ir mīļas un tuvas. Gaidīsim Dzintaros un arī citās pilsētās visus, kuriem šī mūzika sagādā prieku un foršas sajūtas,” tā koncerta producente Elita Mīlgrāve.

PAR. Priecē, ka neviens nav baidījies no drosmīgām Mārtiņa dziesmu versijām un interpretācijām, līdz ar to katrai ir savs īpatnējais rokraksts. Ļoti veiksmīgs ir dziesmu salikums, piemēram, pēc kārtas savirknētas koledžroka versijā iespēlētā “Kad Ēģiptē sniegs” (“Z-Scars”), Liepājas roka vecmeistara Ivo Fomina perfekti izpildītā “Satīties, sapīties” un citu šīs pilsētas veterānu “Līvu” nedzirdēti niknā “Neprāts” (šķiet, tik smagi viņi vēl nav spēlējuši!), kā arī Artura Gruzdiņa grupas “Refleksija” ieblieztā “Bez maijpuķītēm jāpaliek”, kuras interpretācija teju vai metālkoriskā variantā absolūti neliek domāt par maigām maijpuķītēm. Interesanta ir arī nenopietnās dziesmas “Redz, kā tu ar mani” visai nopietnā versija, kuru sev netipiski iespēlējusi grupa “Rīgas Modes”. Vēl - Olga Rajecka, kura vieglā un nesteidzīgā manierē izpilda dziesmu “Paspēlēsim paslēpes”, vokāla paraugstundu demonstrē Aija Andrejeva (“Un pirms mēs aizmigām”), ļoti simboliska ir “Tā tas, mās’” Rūtas un Laura Reiniku izpildījumā. Un, protams, daudzbalsīgā “Draugs”, kas vienmēr likusi aizdomāties par Mārtiņu.

PRET. Ko gan te daudz varētu iebilst… Praktiski visas aranžijas ir savdabīgas, bet, vai kādam patīk vai nepatīk, piemēram, Elzas Rozentāles un “Labvēlīgā tipa” versija par dziesmu “Bums”, grupas “Musiqq” redzējums par dziesmu “Ne jau tu, ne jau es” vai Katrīnas Binderes “Kā aizdejot līdz rītam” - tas jau ir gaumes jautājums.