Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

VĒRTS APMEKLĒT: Blūza festivāls Ropažos

MĪL DZĪVI. «Tiekamies vietā, kur mīl dzīvi un bauda blūzu!» sestdien uz Ropažiem, kur notiks R&B Blues Festival, aicina LBB ģitārists un vokālists Jānis Bukovskis © Foto: Santa RAITA

«Mūsu iecere ir veidot mūzikas un dzīvesstila festivālu nobriedušai auditorijai, kas apzinās savu gaumi un izvēlas kvalitatīvu atpūtu,» saka Latvijas profesionālākās blūza grupas Latvian Blues Band (LBB) ģitārists un vokālists Jānis Bukovskis.

Visus kvalitatīvas blūza, r&b un soulmūzikas cienītājus viņš sestdien, 16. jūnijā, aicina uz Ropažiem, kur vēsturiskā parka estrādē Juglas upes krastā no pulksten 17 (ieeja no pulksten 16) līdz pat pusnaktij notiks jau otrais R&B Blues Festival.

Pēc pērnā gada festivāla, kur varēja baudīt labākos pašmāju un pasaules līmeņa mūziķus no ASV un Nigērijas, arī šogad, rūpējoties par blūza vides izaugsmi un piedāvājot klausītājiem tikai labāko, organizatori ir uzaicinājuši godalgotus starptautiskus viesus. «Augam augumā, ejam tikai uz priekšu un kļūstam arvien apjomīgāki,» saka Jānis Bukovskis un atklāj, ka šā gada festivālā piedalīsies Best European Blues Band titula un citu nozīmīgu godalgu ieguvēji: Bonita & The Blues Shacks (Vācija/Dienvidāfrika), viena no labākajām Dānijas blūza apvienībām - Chris Grey & The BlueSpand, Boogie Boys (Polija) un pašmāju Swamp Shakers (Latvija), kā arī festivāla idejas autori un organizatori - pasaulē augsti novērtētie LBB. Viņi uz skatuves kāps pulksten 18.

Ropažu estrāde festivālam izvēlēta ne tikai tāpēc, ka Jānis Bukovskis pats ir no Ropažu novada, bet šī vieta tāda stila pasākumam ir ļoti piemērota, jo sēdvietas ir ar amfiteātra slīpumiņu, turklāt līdzās ir pļaviņa, kur, ņemot līdzi savus sēžamrīkus, var čilot un viss būs redzams un dzirdams. Ir padomāts arī par apmeklētāju ēdināšanu, kas būs atbilstoša festivāla tematikai.

Lai arī šā gada festivāls vēl nav sācies, jau bukojas ciet 2019. gada festivāla mākslinieku saraksts.

«Mēģinot piesaistīt sadarbības partnerus, daudzi nesaprot, ka gan Eiropas, gan pasaules mēroga mākslinieki jābuko divus, trīs gadus uz priekšu. Bet, ja mums, festivāla rīkotājiem, nav rocības un skaidrības, kas un kā, tas nav reāli izdarāms. Daudzi aizbildinās, ka vēl taču vesels gads priekšā, bet - gads nav nekas! Piemēram, amerikāņu blūza mūziķis Big Daddy Wilson, kurš spēlēja mūsu pagājušā gada festivālā, ir jābuko vismaz divus gadus uz priekšu,» skaidro Jānis Bukovskis, piebilstot, ka tāda ir pasaules prakse. Arī LBB savus koncertus un festivālus plāno tālu uz priekšu. «Man jau zināms, kur būsim, kur spēlēsim 2020. gada septembrī, oktobrī,» nosaka Jānis Bukovkis. Bet viņš nepadodas un, kā pats saka, plēš ar zobiem un nagiem, iet caur ērkšķiem uz rozēm, lai - hopā! - 16. jūnijā varētu svinēt brīnišķīgus svētkus!

Kas noticis LBB radošajā dzīvē no festivāla līdz festivālam? «Gads bijis ļoti ražīgs. Mēs priecājamies un lepojamies, ka mūsu rūpīgais un gadu gaitā neatlaidīgais darbs, aktīvi koncertējot un plānojot savas tūres, organizējot festivālu Latvijā, arī pašiem braucot no festivāla uz festivālu, no kluba uz klubu, ir vainagojies - mēs esam tikuši pie nopietna aģenta,» priecīgi stāsta Jānis Bukovskis, uzsverot, ka šobrīd grupa gatavojas savas pastāvēšanas 20 gadu Eiropas tūrei. «2020. gadā mums būs jau divdesmit gadu. Kā laiciņš skrien!» mūziķis secina.

Bet uz jautājumu, kur Latvijā LBB varēs satikt pēc festivāla Ropažos, Jānis Bukovskis atklāj, ka Cēsu un Ventspils pilsētu svētkos. Bet, ja kādā piektdienā vai sestdienā būs Latvijā, uzspēlēs arī «mazajā Amerikā Vecrīgas sirdī» - klubā Moonshine.

«Blūzs nav melanholiska un skumja mūzika, kā tas bija rakstīts mācību grāmatās. Blūzs ir dzīvesveids, tas ir prieks, jautrība un bauda!» apgalvo Jānis Bukovskis. Viņš nešaubās: tie, kuri to vēl nav piedzīvojuši, lai sestdien dodas uz Ropažiem. Jo pēc R&B Blues Festival viņi kļūs par lielākajiem blūza faniem un dzīves baudītājiem.