Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Talantīgā kungu trijotne "Xylem Trio" aicina uz trim ļoti īpašiem koncertiem

TRĪS PLUS VIENS. Trīs starptautiski atzītu latviešu mūziķu apvienība Xylem Trio – Rihards Zaļupe, Raimonds Petrauskis un Oskars Petrauskis – kopā ar lielisko Gruzijas dīvu Nato Metonidzi izveidojuši skaistu koncertprogrammu, kuras pamatā ir pasaulslavenā gruzīnu komponista Gijas Kančeli kino un teātra mūzika © Publicitātes foto

«Vēl neviens manu mūziku nav atskaņojis tā, kā to dara Xylem Trio. Tas ir izcili! Pateicoties šiem jaunās paaudzes pārstāvjiem, mana mūzika ieguvusi jaunas un nebijušas šķautnes. Par to esmu viņiem bezgala pateicīgs,» ir teicis pasaulslavenais gruzīnu komponists Gija Kančeli.

Talantīgā kungu trijotne Xylem Trio - sitaminstrumentālists Rihards Zaļupe, saksofonists Oskars Petrauskis un pianists Raimonds Petrauskis - visus labas mūzikas cienītājus aicina uz trim ļoti īpašiem koncertiem Gruzijas noskaņas Kančeli mūzikā. Nato Metonidze un «Xylem Trio».

Kopā ar lielisko Gruzijas dīvu Nato Metonidzi, kura dziedātājas karjeru uzsāka ļoti agrā vecumā, sākotnēji muzicējot populārajā vokāli instrumentālajā ansamblī Mziuri, un kuras balss spēj līdz sirds dziļumiem aizkustināt klausītājus un atklāt gruzīnu tautai piemītošās skumjas un spēku, viņi atskaņos programmu, kuras pamatā ir Gijas Kančeli kino un teātra mūzika. Viņš radījis mūziku ap pussimt izrādēm un ap 60 filmām, tostarp Mimino un Kin-dza-dza. Šīs un vēl citas viņa izrāžu un kino mūzikas tēmas būs jaunās programmas centrālā ass. Latviešu un gruzīnu mūziķu kolorītais kopdarbs savu pasaules pirmizrādi piedzīvos rīt, Valentīndienā, Dzintaru koncertzālē, 16. februārī tas būs baudāms Cēsu koncertzālē, 17. februārī - koncertzālē GORS Rēzeknē.

Xylem Trio un Gijas Kančeli radošā sadarbība aizsākās 2007. gadā, savukārt 2010. gadā tika radīts mūzikas albums In the Mood of Giya Kancheli, kurā dzirdamas šā komponista teātra un filmu mūzikas melodijas Xylem Trio aranžijās un kas tajā pašā gadā arī ieguva Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvu Instrumentālās mūzikas kategorijā.

«Muzicēt uz vienas skatuves ar Nato Metonidzi ir viens no maniem sapņiem, kas ir reāli piepildījies!» priecīgi saka saksofonists Oskars Petrauskis. «Kad pirms pieciem gadiem, viesojoties Tbilisi, mēs spēlējām mūziku no sava albuma In the Mood of Giya Kancheli, mums uzdāvināja gruzīnu mūziķu disku ar Kančeli mūziku, un mēs pirmo reizi izdzirdējām Nato Metonidzes balsi. Tā radīja tik ļoti īpašu un maģisku noskaņu, ka es momentā to iemīlēju, un, patiesībā, mums visiem trim radās klusa cerība šo dāmu kādreiz satikt un dzirdēt dzīvajā. Un tas, ka šī starptautiski atzītā gruzīnu dīva šobrīd ir ieradusies Latvijā un trijos koncertos būs ar mums uz vienas skatuves, ir brīnums! Turklāt mēs nupat esam ierakstījuši arī kopēju albumu ar Gijas Kančeli mūziku. Šī mūzika ļauj uztaustīt gruzīnu tautas garīgo kodu, kas, manuprāt, latviešiem ir ļoti tuvs. Nu, vismaz man personīgi tas sķiet absolūti organisks,» stāsta Oskars Petrauskis.

Arī Gija Kančeli nekad nebeidz slavināt Nato Metonidzi, kura, starp citu, uzstājas ne tikai Gruzijā, bet arī Vācijā, Grieķijā, Spānijā, Francijā un daudzās citās valstīs. «Viņas nepiespiestā, skaidrā, bagātīgi izteiksmīgā un līdz mielēm skaistā balss pārņēma manu mūziku jau no pirmajām notīm un aizveda klausītājus sapņu un fantāziju pasaulē. Viņai piemīt apbrīnojamas interpretācijas spējas, un viņa dabiski uztver nianses. Viņa ir patiesi brīnišķīga dziedātāja.»

«Tas tiešām būs īpašs brīdis, kad latviešu klausītājs varēs dzirdēt skaistās gruzīnu dziesmas. Mēs, protams, iztulkosim, par ko tās stāsta, bet - Nato Metonidzes īpašais talants viņai ļauj savu dzimto valodu pasniegt tā, ka tai pat nevajag tulkojumu,» saka Oskars Petrauskis, atklājot, ka viņa uz skatuves nedara neko lieku, kustības ir minimālas - viņa visu pasaka tikai ar balsi.

«Vēl nevaru pateikt precīzu datumu, bet skaidrs, ka šo programmu, kas ir starptautisks projekts, pavasarī vedīsim arī uz Tbilisi. Patiesībā, tas vēl nav pilnībā izdibināms, kurp tālāk pasaulē vedīs šā projekta ceļš. Bet es esmu ļoti priecīgs, ka šīs koncertprogrammas pasaules pirmizrāde notiek tieši Latvijā,» saka Oskars Petrauskis, ikvienu Neatkarīgās lasītāju aicinot sapņot, jo - redziet, sapņi piepildās!