Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Valts Pūce aicina uz koncertiem, kur izskanēs komponista jaunā Ziemassvētku dziesmu programma

"Mēs nākam ar aicinājumu, lai šajā gada tumšākajā laikā nebūtu atstumtu un vientuļu cilvēku. Mēs nākam ar cerību, ka tas piepildīsies. Šis ir pārdomu laiks, kad katrs ieklausās sevī, un mēs ticam, ka mūsu koncertos dzirdētais vairos prieku, līksmību un sapratni vienam pret otru!» saka komponists Valts Pūce (no kreisās), un ar viņu vienisprātis ir dziedātāji Dārta Stepanova, Agnese Rakovska un Jānis Aišpurs © F64

«Ziemassvētkos mēs būsim kopā četras paaudzes, un vienam no mums – mazmeitiņai Paulai, kurai ir divarpus gadiņi –šie svētki ir ļoti svarīgi. Jo viņa jau skaita pantiņus un gaida rūķīšus un Ziemassvētku vecīti,» smaidot saka komponists Valts Pūce.

Viņš šajā pirmssvētku laikā ikvienu aicina uz Latvijas baznīcām un koncertzālēm, kur izskanēs komponista jaunā Ziemassvētku dziesmu programma Ir spožums kāds tuvāks. Pirmais koncerts gaidāms svētdien, 17. decembrī, pulksten 18 Jelgavas Kultūras namā, nākamie: 22. decembrī pulksten 20 Ogres Sv. Meinarda Romas katoļu baznīcā, 23. decembrī pulksten 18 Siguldas koncertzālē Baltais flīģelis.

Līdzās Valtam Pūcem šajos koncertos, kuru pavisam būs desmit, piedalīsies dziedātāji Jānis Aišpurs un Agnese Rakovska, zēnu koris, koklētāja Laima Jansone, jaunā dziedātāja un skaistās balss īpašniece Dārta Stepanova, kā arī īpašie viesi - aktieri Ausma Kantāne, Esmeralda Ermale, Lidija Pupure, Leons Krivāns un Juris Strenga, kuru lasījumā skanēs fragmenti no Selmas Lāgerlēvas grāmatas Kristus leģendas. Īpašie viesi katrā koncertā būs mainīgi.

«Esmu priecīga, ka uz skatuves varēšu sadziedāties ar Jāni Aišpuru, un man šķiet, ka šie koncerti gan repertuāra, gan muzikālā sastāva ziņā būs unikāli, tāpēc ar nepacietību gaidu tikšanos ar klausītāju šajā tik ļoti īpašajā gada laikā!» saka Agnese Rakovska, atzīstot, ka koncertēšana baznīcā, īpaši Ziemas saulgriežu laikā, bijis sens sapnis, kas nu beidzot piepildīsies.

Savukārt grupas The Sound Poets solists Jānis Aišpurs, kuram jau ir liela pieredze ar koncertēšanu baznīcā Ziemassvētkos, saka, ka viņam ir tuvi šie svētki, patīk Valta Pūces mūzika un vienkārši patīk muzicēt šajā laikā, dāvājot cilvēkiem prieku un gaišumu.

«Koncerts būs divās daļās - pirmajā būs manas oriģināldziesmas ar brīnišķīgiem tekstiem, ko sarakstījuši Inese Zandere, Pēters Brūveris, Aivars Neibarts un Kaspars Dimiters, bet otrajā - tradicionālas un visiem labi pazīstamas Ziemassvētku dziesmas mūsu versijā un sirsnīgi Ziemassvētku stāsti mūsu cienījamo aktieru izpildījumā,» atklāj Valts Pūce.

Viņš pats Ziemassvētkos būs kopā ar ģimeni, kas nu jau ir četrās paaudzēs. Visi sapulcēsies ģimenes lauku mājā meža vidū, kas ir Kolkas pusē. Gan vecvecmāmiņa, gan sieva Dace, gan abi bērni - dēls Valters ar ģimeni un meita Līva, kura atgriezīsies mājās no ārzemēm. «Tā ir mūsu ģimenes tradīcija, ka Ziemassvētkos visiem jābūt kopā, un neviens nedrīkst pat uzdrošināties šo tradīciju pārtraukt!» uzsver Valts Pūce, atklājot, ka šo svētku tradīciju viņš pārņēmis no sava tēva, kuram arī vienmēr bija noteikums, ka Ziemassvētkos visiem jābūt mājās, bet pārējos svētkos katrs dara, kā grib.

«Manā bērnībā, kas bija sešdesmitie gadi, jau nevarēja šos svētkus svinēt, bet mēs aizklājām logu ar deķi, pa kluso sagādājām eglīti un tik un tā svinējām. Tagad mēs svinam dabā, un eglīte nav jācērt - pašu stādīta, tā aug pie mājas durvīm. To izpušķojam un turpat pa pagalmu arī dzīvojamies. Kādreiz pievienojas kāds meža zvērs. Pagājušogad, piemēram, tā bija lapsa, kas pēkšņi ieskrēja pagalmā, par ko mēs drusku satraucāmies, bet viņa neko, drusku padzīvojās un aizgāja atpakaļ mežā,» stāsta Valts Pūce.

Neatkarīgās lasītājiem viņš novēl mieru un gaišas pārdomas. Un aicina palūkoties, vai līdzās nav kāds vientuļš cilvēks, kāds piemirsts radinieks vai draugs. «Vienkārši uzaiciniet viņu Ziemassvētkos savā pulkā - lai šajos svētkos būtu mazāk vientuļu cilvēku!»