Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Sigita Jevgļevska. Mūzika dzejai iedod citu mūžu

PALDIES PAR GAIŠUMU, MIERU UN PRIEKU. Kad pagājušogad pēc koncerta ar Vizmas Belševicas un Knuta Skujenieka dzeju Sigitai Jevgļevskai cilvēki nāca klāt un teica paldies par gaišumu, mieru un prieku, ko viņa sniegusi, aktrise atkal no jauna pārliecinājās, ka cilvēki ir izslāpuši pēc labas dzejas © Foto: Edgars POHEVIČS

«Laikā, kad esam tik tuvu gada brīnumainākajam notikumam – Ziemassvētkiem, kad cilvēku sirdis kaut ko gaida, kad domas un prāti ir atvērti gaišajam un labajam, kad liels un mazs patiešām tic un cer sagaidīt ko īpašu, ļaujieties šīm skaistajām izjūtām, ieklausoties brīnišķīgās un neaizmirstamās dziesmās, kuru vārdu autors ir latviešu dzejnieks Māris Čaklais,» aicina Liepājas teātra aktrise Sigita Jevgļevska.

Šovakar pulksten 19 Promenādes viesnīcā Hika spīķerī (Vecā ostmala 40) aktrise Sigita Jevgļevska un mūziķis Māris Kupčs ikvienu labas dzejas cienītāju aicina uz Māra Čaklā (1940-2003) dzejas skanējumu - dzejkoncertā tas, kas uz tava pleca... Pasākumu organizē Liepājas Centrālā zinātniskā bibliotēka, un ieeja ir bez maksas.

«Mūzika dzejai iedod jaunu skanējumu, nokrāsu, izteiksmi, citu mūžu. Tā ir arī ar Māri Čaklo un viņa neaizmirstamo dzeju,» uzskata Sigita Jevgļevska. Tāpēc šā gada Dzejas dienām par godu aktrise izveidoja jaunu dzejas programmu ar Māra Čaklā dzeju.

«Es viņu pazinu personīgi. Tā bija liktenīga sagadīšanās - 1997. gadā mēs Liepājas teātrī izveidojām iestudējumu, kurā runājām viņa dzeju, un pēc tam man bija tā laime un prieks piedalīties vairāku viņa grāmatu atvēršanas svētkos. Kopš tā laika manī vienmēr bija vēlme izveidot programmu ar Māra Čaklā dzeju, jo vienmēr esmu jutusi garīgu saikni ar šo dzejnieku,» stāsta Sigita Jevgļevska. Iepriekšējos gados viņai ir tapušas dzejas programmas ar Jāņa Petera, Māras Zālītes, Raiņa un Aspazijas, Vizmas Belševicas un Knuta Skujenieka dzeju. Bet šogad domas apstājušās tieši pie Māra Čaklā.

«Izvēloties dzeju savai programmai, biju ļoti pārsteigta, cik daudz Mārim Čaklajam ir tādu dzejoļu, kas uzrunā manu - sievietes - sirdi,» atzīst aktrise, uzsverot, ka viņa uzskata par goda lietu ik gadu nodziedāt vienu atvērto koncertu Liepājā - lai katru viņas jauno dzejas programmu varētu noklausīties ikviens liepājnieks vai pilsētas viesis. «Pagājušogad uz Vizmas Belševicas un Knuta Skujenieka dzejas pasākumu sanāca tik daudz cilvēku, ka nebija, kur nolikt krēslus. Un tas nozīmē, ka cilvēki ir izslāpuši pēc labas dzejas, ka viņiem patīk dzejas un mūzikas valoda. Pēc pasākuma daudzi nāca klāt un teica paldies par gaišumu, mieru un prieku, ko esam snieguši. Es jau arī cenšos izvēlēties tādu dzeju, kas piepilda un paceļ. Tādu, kas pati piepildīta ar dziļumu un rada noskaņu,» saka Sigita Jevgļevska. Viņai ir svarīgi, lai dzejnieka rakstītais vārds nav sarežģīts, bet pateikts vienkārši, saprotami un vienlaikus tajā ir dziļums, kas liek ilgi par to domāt.

Aktrise atklāj, ka Adventa laiks viņai iesācies brīnišķīgi - ar gatavošanos Liepājas teātra svētku koncertiem Pieskāriena mirklis, ko veido režisors un teātra direktors Herberts Laukšteins. Tam par vadmotīvu izmantoti Imanta Ziedoņa vārdi: «Nav nekas siltāks par sniega piku, ko cilvēks nes dāvināt otram.» No 15. līdz 30. decembrim būs 16 koncertu. «Ziemassvētki ir mani mīļākie svētki. Arī tāpēc, ka šajā laikā ikviens, ticīgs vai neticīgs, kļūst atvērtāks, labestīgāks, mīļāks. Un tā ir tā cerība, kurai dziļi sirdī tic ikviens...» saka aktrise. Viņa atgādina, ka 11. novembrī Liepājas teātrī bija pirmizrāde muzikālajam stāstam Esi sveicināta, bohēma!, ko iestudēja Valdis Lūriņš. «Brīnišķīga izrāde ar dziesmām un dejām, kas savijušās ar sešdesmito un septiņdesmito gadu brīvības alkām. Tajā ir ievītas vairākas dziļas tēmas, un man par šo darbu ir liels gandarījums,» atzīst Sigita Jevgļevska, piebilstot, ka šī izrāde nav kritiķiem, bet skatītājiem. Un tas esot tik forši, ka skatītāji, izsmējušies un izraudājušies, iet prom no teātra ar asarām acīs...

«Darba ir ļoti daudz, un, no vienas puses, tu it kā esi pārstrādājies, bet, no otras, - kontaktā ar skatītāju ieguvis daudz enerģijas. Protams, arī māksliniekiem vajadzīga nauda, tāpēc viņi šajā pirmssvētku laikā tik daudz strādā, tomēr enerģijas apmaiņa ar skatītāju ir pats, pats svarīgākais. Jo, ja tā nav, ir pavisam bēdīgi. Tu vari saņemt visas pasaules naudu, bet tā nespēj tevi nomierināt, ja nav šī abpusējā kontakta,» sapratusi lieliskā aktrise.