Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Rokkafejnīcā turpināsies blūzu koncertsērija

© Publicitātes foto

Latvijas 1. Rokkafejnīcā šo svētdien, 26. novembrī, uzstāsies somu blūza ģitārists, mutes harmoniku spēlētājs un dziedātājs Ismo Hāvisto un labākais igauņu blūza ģitārists Andress Roots ar grupu “Sawmill Roots Orchestra”.

44 gadus vecais Ismo Hāvisto ir viens no atzītākajiem somu mūsdienu blūzmeņiem, kurš nupat bija redzams arī Rīgas Starptautiskajā kino festivālā demonstrētajā, jaunākajā režisora Aki Kaurismaki filmā “The Other Side Of Hope”, izpildot pats savu skaņdarbu “Midnight Man”. Viņam nav sveša dzimtenes pārstāvēšana ārvalstīs, kas pierādījies arī 2012. gadā Eiropas blūza konkursā “European Blues Challenge” Berlīnē, Vācijā, un 2013. gadā Starptautiskajā blūza konkursā “International Blues Challenge” Memfisā, ASV. Lai arī viņš bieži mēdz uzstāties kopā ar savu grupu “Ismo Haavisto Band” un citiem sastāviem, Rīgā soms uzstāsies kā solomākslinieks, kurš spēlē ne tikai ģitāru un mutes harmonikas, bet arī tā dēvēto “stompbox” jeb sitamkasti un kājas tamburīnu. Šādā salikumā uzsvars tiek likts tieši uz akustisko folkblūzu, kas visdziļāk ļauj atklāt blūza pirmsākumu muzikālo vienkāršību un patieso skaistumu.

Rokkafejnīcā svētdien uz skatuves kopā ar grupu kāps arī labs Ismo Hāvisto paziņa - igauņu blūzmenis Andress Roots, ar kuru Rīgas publika jau ir pazīstama. Pērn viņš ar vērienu nosvinēja 40. dzimšanas dienu, izdodot pirmo Igaunijā iespiesto vinila plati “Roots Music” un ar to nonākot valsts popmūzikas albumu topa virsotnē. Oktobra beigās viņš kopā ar vokālistu un ģitāristu Miku Tammepoldu un bundzinieci Anneli Kadaku uzvarēja “Estonian Blues Challenge” konkursā, līdz ar to trio martā pārstāvēs savu valsti “European Blues Challenge” konkursā Norvēģijā. Andress zināms arī kā blūza aktīvists, kurš pats organizē pasākumus muzikālajā pilsētā Tartu un sadarbojas ar dažādu valstu mūziķiem. Gan igauņu, gan ārvalstu mūzikas kritiķi uzteic viņa neparasto ģitārspēli, kas zīmīga ar “slide” elementu izmantošanu, paralēli spēlējot basa partijas, un skatuviski jaudīgo sadarbību ar bundzinieku Raulu Terepu. Agrāk abi spēlējuši kopā atzītās igauņu blūzroka grupās “Bullfrog Brown” un “Andres Roots Roundabout”, bet tagad saspēlējas gan duetā, gan šogad dibinātajā grupā “Sawmill Roots Orchestra”, ko varēs redzēt arī koncertā Rīgā. Bez Andresa un Raula tajā muzicē arī klarnetiste Aveli Paide un trompetists Aigors Posts. Šis kolektīvs izpilda Misisipi deltas stila blūza apvienojumu ar Ņūorleānas džezu un jau uzstājies vairākos mūzikas festivālos, kā arī Starptautiskajā literatūras festivālā “Prima Vista” Tartu, kur spēlēja dzīvo pavadījumu leģendārā amerikāņu režisora Bastera Kītona mēmā kino filmām “The Balloonatic” un “Cops”.

Jāatgādina, ka pasākumu sērija “Blūza svētdienas Rokkafejnīcā” jeb “Sundays Blues Festival At Rock Cafe” ir starptautisks pasākums, kurā piedalās blūza izpildītāji no Latvijas, Igaunijas, Somijas, Itālijas, Lielbritānijas un ASV. Pasākumu sērija aizsākās 2017. gada pavasarī, bet turpināsies nākamā gada 21. janvārī un 25. martā. Šī cikla galvenais mērķis ir dot iespēju visplašākajai klausītāju auditorijai regulāri apmeklēt spožu ārzemju un pašmāju mūziķu koncertus mājīgajā Reiterna nama atmosfērā, kur ir tehniski izcili aprīkota skatuve ar labu redzamību no jebkuras vietas zālē.

VIRTUOZS. 44 gadus vecais Ismo Hāvisto ir viens no atzītākajiem somu mūsdienu blūzmeņiem