Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

RECENZIJA: Izlase ''Gadalaiki. Rudens. Saksofons''

© Publicitātes foto

Noslēdzies latviešu instrumentālās mūzikas albumu sērijas "Gadalaiki" gadu ilgušais maratons (vai maksisprints) - nācis klajā šīs sērijas noslēdzošais ripulis, kuru ieskaņojis saksofonists Zintis Žvarts, sadarbībā ar producentiem Artūru Palkeviču un Gaiti Lazdānu.

Jaunajā albumā iekļauts ducis skaņdarbu, no kuriem lielākā daļa ir visiem jau pazīstamas dziesmas, piemēram, Laura Reinika “Sirds sadeg neparasti”, Imanta Kalniņa “Dūdieviņš”, Raimonda Paula “Nenāciet klāt man rudenī” un “Kā senā dziesmā (Nāk rudentiņš)”, Zigfrīda Muktupāvela “Vakara vējā”, Aigara Krēslas “Pēc lietus”, Mārtiņa Freimaņa “Sapņu pārdevējs”, Ulda Stabulnieka “Tik un tā”, Ainara Virgas “Ozolam” u.c. Sērijas idejas autors un izpildproducents Guntars Račs: “Ideja ir ļoti vienkārša. Man nav nekādu šaubu, ka latviešu komponētās melodijas ir konvertējamas visā pasaulē. Viss ir atkarīgs no valodas un izteiksmes līdzekļiem. Šajā gadījumā ir visā pasaulē visiem labi saprotamas melodijas, kā arī iemīļoti instrumenti - klavieres, ģitāra, stīgas un tagad arī saksofons. Domāju, ka šis lieliskās melodijas patiks klausītājiem kā Rīgā, tā Honkongā, Maskavā vai Ņujorkā.” Jāatgādina, ka šajā sērijā jau iepriekš tika izdoti albumi “Gadalaiki. Ziema. Klavieres”, kuru ierakstījis pianists Normunds Kalniņš, “Gadalaiki. Pavasaris. Ģitāra”, kuru ieskaņojis ģitārists Rihards Lībietis, kā arī “Gadalaiki. Vasara. Stīgas”, kuru Normunda Kalniņa vadībā ieskaņojuši īpaši ierakstam izveidots stīgu ansamblis no Liepājas simfoniskā orķestra mūziķiem kopā ar pavadošo grupu.

PAR. Šis nenoliedzami ir interesantākais albums “Gadalaiku” sērijā, un te lielākais nopelns ir Palkevičam ar Lazdānu un viņu programmēšanas talantam - paklausieties kaut vai dziesmu “Nenāciet klāt man rudenī”, par ko viņi ir pārvērtuši šo Laimas Vaikules izpildījumā pazīstamo hitu! Uzslavas arī Žvartam, kura saksofons liek domāt nevis par rudeni, bet to, ka kādreiz, pēc daudziem mēnešiem, latvju zemi apspīdēs arī saule (varbūt).

PRET. “Latviešu komponētās melodijas ir konvertējamas visā pasaulē” - tiešām? Un tieši šīs? Nu, var jau būt…