Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

RECENZIJA: Gogol Bordello ''Seekers And Finders''

© Publicitātes foto

Amizantā Manhetenā bāzētā čigānu “ska & punk” (apskatos gan biežāk viņu stils tiek raksturots kā “gypsy punk” un/vai “folk rock”) apvienība “Gogol Bordello” radusies jau pagājušā gadsimta izskaņā un kopš tiem laikiem laidusi klajā desmit albumus un vēl kādas sešas dziesmu izlases.

Šīs grupas līderis Jevgēņijs Gudzjs bēgļa statusā mētājies pa neskaitāmām zemēm - viņš ir ukrainis - un beigu galā piestājis visu iespēju zemē Amerikā. Grupas sastāvā ir arī pāris krievi, baltkrievs, etiopietis, ekvadorietis un sazin kas vēl - ļoti liels un raibs pūlis. Brīnums, ka šo stāstu kā integrācijas veiksmes formulas pierādījumu neizmanto Vācijas kancleres Angeles Merkeles iesāktās “velkomistu” programmas atbalstītāji... Kopš iepriekšējā studijas albuma “Pura Vida Conspiracy” pagājuši četri gadi, taču “Gogol Bordello” nav tos pavadījuši dīki pludmalē sauļojoties - grupa ir pazīstama ar saviem atraktīvajiem koncertiem, un uzsvars tiek likts tieši uz “dzīvo” uzstāšanos.

PAR. Multikulturālisms un globālisms visā krāšņumā - te laikam ir viss, ko vien var iedomāties mūsdienu mūzikā. Jestri, sprigani un dzīvespriecīgi, turklāt, kas labākais, nav lēti vai primitīvi. Pirmās trīs dziesmas “Did It All”, “Walking On The Burning Coal” un it īpaši jau “Break Into Your Higher Self” iebliež ne pa jokam - spēcīgi un pārliecinoši gabali, atmiņā uzreiz paliek arī melodiski roķīgi panciski dejojamais “Familia Bonfireball”. Līdz šim kaut kā šķita, ka “Gogol Bordello” ir tāds kā joku projekts, bet “Seeker And Finders” liek par to šaubīties - ļoti interesanta mūzika.

PRET. Pat pašam absolūti neesot nekādam angļu valodas pārzinātājam drausmīgi griež ausīs “Gogol Bordello” akcents - varbūt labāk būtu bijis dziedāt krieviski?! Nav šīs dziesmas nekāds augstās mākslas etalons, bet “Gogol Bordello” nekad uz to arī nav pretendējuši.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.