Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Talantīgā čelliste Margarita Balanas vēlas vairāk koncertēt Latvijā

ČELLISTE Margarita Balanas pēdējos astoņus gadus dzīvo Anglijā, studē Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas maģistrantūrā, regulāri piedalās izcilāko čellistu meistarklasēs un aktīvi koncertē gan kā soliste, gan kā ansambļa © Publicitātes foto

3.lapa

Divas vijoles un čells

Māsa un brālis spēlē vijoli, interesanti - kāpēc Margarita izvēlējās čellu? «Mamma arī mani veda apgūt vijoļspēli pie Romāna Šnē, pie kura mācījās arī māsa un brālis. Bet tā sanāca, ka visi skolotāji bija aizņemti, jauniem studentiem ne pie viena īsti nebija vietas. Bet - es esmu ļoti pateicīga liktenim, ka esmu savesta kopā ar čellu,» saka Margarita, piebilstot, ka viņa ļoti mīl arī vijoles repertuāru, tāpēc ir priecīga, ka to var izbaudīt brāļa un māsas izpildījumā.

«Mēs vienmēr esam muzicējuši kopā un arī turpināsim to darīt. Māsa, piemēram, nupat ieguva trešo vietu ARD International Violin Competition, kas notika Minhenē, finālā Sergeja Prokofjeva 1. vijoļkoncertu spēlējot kopā ar Bavārijas Radio simfonisko orķestri. Nākamā gada janvārī mēs kopā dosimies koncerttūrē uz Izraēlu, lai koncertētu ar The Israel Camerata un diriģentu Džonatanu Spandorfu (Jonathan Spandorf). Es atskaņošu Kamila Sensānsa 1. koncertu čellam, bet māsa - Eduāra Lalo Spāņu simfoniju, kā arī kopā spēlēsim kamermūziku ar Izraēlas pianistu/komponistu Ilanu Rehtmanu,» Margarita Balanas atklāj tuvākās nākotnes plānus.

Viņa turpina: «Arī ar brāli bieži muzicējam kopā, kā arī improvizējam. Roberts ir ieguvis stipendiju klasiskās vijoles studijām, kā arī izturējis lielu konkurenci un ieguvis iespēju studēt džeza vijoli Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā. Un, tā kā repertuārs divām vijolēm un čellam nav tik liels, mēs kopā radām savus aranžējumus.» Viņa priecājas, ka piektdien koncertā Cēsīs skatītāju rindās būs arī tētis, brālis, citi ģimenes locekļi, kā arī skolotāji Romāns Šnē un Zarema Ginsburga. Savukārt mamma un māsa, kuras savas aizņemtības dēļ šoreiz nepaspēs atbraukt, viņu atbalstīs koncertā Vigmora zālē.

«Mēs ar brāli dzīvojam Londonā, māsa - Berlīnē un Londonā. Tā kā visi daudz ceļojam, bieži tiekamies ārpus Latvijas robežām,» saka Margarita, atklājot arī, ar ko aizņemti ir viņas vecāki. «Mamma nodarbojas ar šaušanu, kā arī aktīvi piedalās rockabilly un swing dancing deju festivālos, kā arī šobrīd veido un attīsta savu vingrošanas grupu, kas ir saistīta ar rokenrolu. Tētis būvē vilcienu dzinējus, bet - ģitāra viņam vienmēr ir divu metru attālumā!»

Mājās uz Ziemassvētkiem

«2014. gadā tiku uzaicināta uz Adelaide International Cello Festival in Australia, bet 2016./2017. gada sezona man atnesa debijas koncertu Londonas Karaliskajā Festivāla zālē (Royal Festival Hall), uzstāšanos Vigmoras zālē un piedalīšanos Losandželosas Pjatigorska Starptautiskajā čella festivālā (Piatigorsky International Cello Festival in Los Angeles). Svarīga performance man bija arī Čaikovska koncerts čellam ar orķestri Variācijas par rokoko tēmu ar Orquestra Sinfonica do Porto koncertzālē Casa da Musica Portugālē. 2016. gadā debitēju Londonas Karaliskajā Festivālu zālē, bet 2016./2017. gada sezonā Gotjē Kapisons (Gautier Capucon) personīgi izvēlēja mani savai Classe d’Excellence de Violoncelle, un reizi mēnesī koncertēju Fondation Louis Vuitton, kas tiešraidē tika rādīts medici.tv,» Margarita Balanas uzskaita savas radošās karjeras pēdējo gadu nozīmīgākos notikumus. Taujāta, uz kuras skatuves pasaulē viņa vēl sapņo nokļūt, jaunā čelliste, ne mirkli nedomājot, atteic, ka ļoti vēlētos vairāk koncertēt Latvijā. Bet uz jautājumu, kad viņa atkal plāno būt Latvijā, Margarita saka: «Noteikti braukšu mājās uz Ziemassvētkiem.»

***

Margarita BALANAS

• Čelliste

• Dzimusi 1993. gada 30. septembrī Dobelē

• Aktīvi koncertē gan kā soliste, gan arī kā ansambļa māksliniece Anglijā un citur Eiropā

• Čella spēli sākusi apgūt Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā pie skolotāja Arvīda Tareilas (2000-2009); Rīgā mācījusies pie Normunda Putreņa, Romana Trautmana un J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesora Māra Villeruša

• Septiņu gadu vecumā pirmoreiz piedalījusies starptautiskā konkursā - Wettbwerb Violoncello (Liezenē Austrijā), kur ieguvusi 1. vietu

• 15 gadu vecumā pārcēlusies dzīvot uz Angliju, lai turpinātu savu muzikālo izaugsmi Pērsela mūzikas skolā (The Purcell School of Music), mācoties čella spēli pie profesora Aleksandra Bojarska (2009-2013)

• 2013. gadā tikusi apbalvota ar prestižo ABRSM (Associated Board of the Royal Schools of Music) stipendiju un Martin Music Scholarship Fund Award stipendiju, lai sāktu studijas Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā (bakalaurs, 2017)

• Šobrīd studē Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas maģistrantūrā un regulāri piedalās izcilāko čellistu meistarklasēs

• Koncertējusi daudzās prestižās koncertzālēs Anglijā, Francijā, Portugālē, Slovākijā, Nīderlandē

• Sadarbojoties ar brālēnu Kasparu Kambaru (KKVideo), kopā ar māsu izveidojušas video, kas drīzumā būs skatāms interneta vidē

• Vaļasprieki: gleznošana, īpaši ar eļļas krāsām. «Gleznot sāku, kad pārcēlos uz Angliju. Zīmēšana man palīdzēja izpausties, kad angļu valodas zināšanas nebija tik spēcīgas»

• Mājaslapa: margaritabalanas.com