Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

RECENZIJA: Chuck Berry ''Chuck''

© Publicitātes foto

Šāda gada martā amerikāņu mūziķis Čaks Berijs pārcēlās uz labākiem rokenrola laukiem – viņam bija 90 gadi.

Aiz sevis viņš atstājis 20 studijas albumus un 51 singlu, taču pārsteidzošā kārtā šim leģendārajam mūziķim diezgan slābani klājies dažādās toptabulās un hitparādēs: no dziesmām pirmo aili aizsniegusi tikai 1972. gadā izdotā “My Ding-A-Ling” (“Sweet Little Sixteen” bija otrā, bet slavenā “Johnny B. Goode - astotajā vietā), bet gandrīz visi albumi vispār palikuši aiz Top 100 (izņēmums - 1972. gadā izdotais “The London Chuck Berry Sessions”). Neskatoties uz to, pēc prestižā mūzikas izdevuma “Rolling Stone” versijas Berijs visu laiku izcilāko izpildītāju sarakstā ieņem godpilno piekto vietu - aiz “bītliem”, Boba Dilana, Elvisa Preslija un “The Rolling Stones”, taču priekšā Džimijam Hendriksam un citiem “stāriem”. Savu pēdējo albumu “Chuck” mūziķis pieteica kā 90 gadu jubilejai un arī sievai Telmetai veltītu, un paguva to pat arī pilnībā ierakstīt, tiesa, ne ieraudzīt tā klajā nākšanu. Iepriekšējais studijas albums “Rock It” tika izdots tāltālajā 1979. gadā (pirms 38 gadiem!), taču tas nenozīmē, ka pēdējos gados Čaks rāmi gulšņāja šūpuļtīklā - viņš aktīvi koncertēja. Uzstāties mūziķis pārstāja tikai pirms kādiem trīs gadiem, kad ar veselību kļuva jau pavisam čābīgi. Atsauksmes par “Chuck” - trijnieciņš, topos iekļūt šim ripulim ciniskā veidā palīdzēja tā radītāja nāve. Jāpiebilst, ka albuma ierakstā piedalījušās arī rokenrola meistara atvases - dēls Čārlzs un mazdēls Čārlijs iespēlējuši ģitāru partijas, savukārt meita Ingrīda ar savu balsi un mutes harmonikām piepalīdzējusi dziesmā “Darlin’”.

PAR. Sasodīts, cik Čaks Berijs joprojām izklausās jauneklīgi! Noklausieties kaut vai sprigano rokenrola kompozīciju “Wonderful Woman” - kurš gan varētu pateikt, ka to iedziedājušajam un ģitāru varen naski iespēlējušajam vīram ir 90?! Klasiskajiem rokenrola standartiem atbilst arī dziesma “Big Boys”, kurā dalību ņēmuši arī ģitārists Toms Morello no “Rage Against The Machine” un vokālists Neitaniels Reitlifs. Vēl, protams, jāuzteic “Lady B. Goode”, kas ir kā “Johnny B. Goode” turpinājums.

PRET. Žēl, ka ne visās dziesmās Čaks Berijs turējies dzirksteļojoša rokenrola rāmjos, un tad nu dažkārt diemžēl sanācis tāds “umpapā”, kāds ir saklausāms dziesmā “3/4 Time (Enchiladas)” vai regejiskais brīnums kā “Jamaica Moon”.

Sandris Vanzovičs

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.