Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Latvija atkal spoži iemirdzēsies pasaules koru kartē

© F64 Photo Agency

Pēc izciliem panākumiem Pasaules koru olimpiādes organizēšanā 2014. gadā, kas jau atzīta par līdz šim veiksmīgāko šī pasākuma vēsturē, Rīga ieguva tiesības rīkot Nāciju Grand Prix Rīga 2017 un 3. Eiropas koru olimpiādi, dodot iespēju Latvijai atkal spoži iemirdzēties pasaules koru mūzikas kartē, stiprināt valsts starptautisko tēlu, kā arī parādīt mūsu pašu unikālās kultūras un kordziedāšanas tradīcijas.

Nāciju Grand Prix Riga 2017 un 3. Eiropas koru olimpiādē, kas 2017. gada 16.-23. jūlijā notiks Rīgā, pasaules līmeņa koru sacensībās piedalīsies vairāk nekā 150 koru un 10 000 dziedātāju no visas pasaules. Tās ietvaros skaistākajās Rīgas un Latvijas koncertzālēs, baznīcās, parkos un skvēros notiks koru konkursi desmit dažādās koru dziedāšanas kategorijās, izcilu pasaules līmeņa diriģentu meistarklases, nāciju parāde, čempionu un draudzības koncerti. Paredzēta arī virkne bezmaksas brīvdabas koncertu Rīgas parkos uz esošām un īpaši veidotām skatuvēm, notiks XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku ieskaņu koncerts un dalībnieku gājiens. Līdzās plašajam bezmaksas pasākumu klāstam izskanēs arī īpaši veidotas koncertprogrammas.

Mūzikas gardēžus noteikti ieinteresēs latviešu un skandināvu laikmetīgās mūzikas koncerts ZIEMEĻU GAISMA, kas 18. jūlijā notiks Rīgas Domā. Garīgā mūzika izskanēs Rīgas Doma zēnu kora, Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas zēnu kora, Erebrū kamerkora (Örebro chamber choir, Zviedrija), vokālās grupas “Nordic Voices” (Norvēģija) un ērģelnieces Ivetas Apkalnas izpildījumā.

Savukārt 21. jūlijā Rīgas Doms ieskanēsies varenā piecsimtbalsīgā daudznacionālā korī, kopdziedāšanas koncertā atskaņojot J.Haidna oratoriju PASAULES RADĪŠANA.

20. jūlijā uz Arēnu Rīga aicināti gan lielie, gan mazie, lai noskatītos multimediālu bērnu un jauniešu koru lielkoncertu TILTIEM PĀRI (“Crossing the Bridges”), kas stāsta par atšķirīgām pasaulēm un tiltiem, kas mūs vieno. Koncertā piedalīsies solisti Aminata un Daumants Kalniņš, dažādu valstu jauniešu kori, Rīgas mūzikas skolu apvienotais simfoniskais orķestris un Kristapa Krievkalna grupa. Pirmatskaņojumu lielkoncertā piedzīvos Ulda Marhilēviča un Guntara Rača īpaši koru olimpiādei sacerētais dziesmu cikls TILTIEM PĀRI. Pasākuma mākslinieciskais vadītājs ir Romāns Vanags, režisore Margo Zālīte.

22. jūlija vakarā Arēnā Rīga pirmo reizi notiks jauns starptautisks talantu konkurss EIROVĪZIJAS GADA KORIS. Par konkursa uzvarētāja godu sacentīsies kori no deviņām valstīm - Austrijas, Beļģijas, Dānijas, Igaunijas, Latvijas, Slovēnijas, Ungārijas, Vācijas un Lielbritānijas (Velsas), katrs izpildot sešas minūtes garu programmu. Konkursu vērtēs starptautiska žūrija, un Latviju tajā pārstāvēs operdziedātāja Elīna Garanča. “Eirovīzijas gada koris” ir starptautisks sadarbības projekts, kurā apvienojušās četras organizācijas: Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU), Latvijas Televīzija (LTV), Rīgas Tūrisma Attīstības Birojs (LIVE RIGA) un vācu kultūras organizācija INTERKULTUR. Katrai dalīborganizācijai projektā ir savs īpašs uzdevums. EBU ir iesaistījusi septiņu dalībvalstu raidorganizācijas, kas nodrošinās konkursa tiešraides savās valstīs. INTERKULTUR ir veikusi koru atlasi un kopā ar dalībvalstu raidorganizācijām veikusi koru izvēli. LIVE RIGA paspārnē koru olimpiādes projekta grupa organizēs pasākuma norisi Arēnā Rīga (pasākuma producente Diāna Čivle), savukārt Latvijas Televīzija veidos televīzijas raidījumu un pasākuma tiešraidi (TV raidījuma atbildīgā producente Ieva Rozentāle). Konkursu vadīs “Grammy” balvas laureāts, komponists Ēriks Vitekers (Eric Whitacre) un LTV kultūras raidījumu vadītāja Eva Ikstena.

Tiem, kam nebūs laika sekot koru konkursiem, bet ir vēlme sajust īpašo koru olimpiādes atmosfēru, emocijas un čempionu koru dažādo skanējumu, ir vērts apmeklēt koru olimpiādes konkursu uzvarētāju APBALVOŠANAS CEREMONIJU 19. jūnijā un NOSLĒGUMA KONCERTU 23. jūlijā Arēnā Rīga. Tā būs iespēja klātienē redzēt neviltoto dalībnieku prieku, saņemot balvas, klausīties un dziedāt līdzi īpašai Festivāla kora programmai.

Koru olimpiādes laikā tikties ar dažādu valstu koriem būs iespējams ne tikai Rīgā, bet arī reģionālajos koncertos Latvijas koncertzālēs - koncertzālē “Gors” Rēzeknē, koncertzālē “Liepājas dzintars” un Vidzemes koncertzālē “Cēsis”.

Biļetes uz pasākumiem ir nopērkamas visās “Biļešu Paradīzes” tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

Koru olimpiāde būs svētki un iespēja iesaistīties visiem. Pasākums būs īpašs, jo ikviens interesents var piedalīties ne vien kā klausītājs, bet arī pilntiesīgs dalībnieks, - kopā ar koru dalībniekiem doties koru gājienā, piedalīties speciāli veidotos Pasaules kora programmas pasākumos, meistarklasēs, kā arī izmantot citas dalībnieku privilēģijas un īpašos biļešu piedāvājumus. Šādu iespēju dod unikāla akcija PASAULES KORIS, kurā aicināts iesaistīties katrs, kuram patīk dziedāt, kurš grib iepazīt jaunus draugus un aktīvi baudīt dažādās iespējas, ko piedāvā Nāciju Grand Prix Rīga 2017 un 3. Eiropas koru olimpiāde. Vairāk par piedāvājumu lasiet http://www.singinriga.lv/lv/pasaules-koris

2017. gadā no 16. līdz 23. jūlijam mēs visi tiksimies Grand Prix Rīga 2017 un 3. Eiropas koru olimpiādē, lai draudzētos, iepazītu un labāk izprastu cits cita kultūru, apliecinot, ka kopā dziedāšana vieno tautas. Koru olimpiādes pasākumus finansē Rīgas dome, organizē Rīgas Tūrisma Attīstības Birojs un vācu kultūras organizācija INTERKULTUR.