Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

APRITĒ: Koncerts no saulrieta līdz saullēktam

METJŪ BĀRLIJS: «Koncerts astoņu stundu garumā, no saulrieta līdz saullēktam, noteikti nav man ierasts formāts, bet nenoliedzami tas man ļoti patīk. Iedvesma tam nāk no manas pieredzes Dienvidamerikā, kur piedalījos dažās ceremonijās, kurās cilvēki dziedāja līdzi no saulrieta līdz brīdim, kad saule lec © Publicitātes foto

«Vai jebkad esat palikuši nomodā nakti, līdz brīdim, kad saule lec? Tā ir īpaša pieredze. Cilvēcei, cilvēkam ir īpašas attiecības ar dienu un nakti. Jo īpaši svarīgi ir tas, kas notiek ar prātu diennakts tumšajā laikā. Arī tad, kad saule aust, kad atgriežas gaisma, kad sākas jauna diena...» saka izcilais britu čellists Metjū Bārlijs.

Piektdien, 30. jūnijā, viņš aicina uz 16. Introvertās mākslas festivāla Ad Lucem (latīņu val. - uz gaismu) noslēgumu - koncertu no saulrieta līdz saullēktam, kas notiks naktī Kristiana Karla fon Stricka villā Rīgā.

«Koncerts astoņu stundu garumā, no saulrieta līdz saullēktam, noteikti nav man ierasts formāts, bet nenoliedzami man ļoti patīk. Iedvesma tam nāk no manas pieredzes Dienvidamerikā, kur piedalījos dažās ceremonijās, kurās cilvēki dziedāja no saulrieta līdz brīdim, kad saule lec. Tas bija brīnišķīgi, es gribēju darīt kaut ko līdzīgu,» sarunā ar Neatkarīgo saka Metjū Bārlijs. Šī būs jau ceturtā reize, kad izcilais čellists uzstāsies Latvijā. «Man ļoti patīk tas, kā festivāla organizētāji domā par mūziku, uztver to. Festivāla rīkotāja Sandra Zandberga mani uzrunāja pirms gadiem septiņiem, vaicāja, vai es varu nākt ar kādu unikālu, īpašu ideju tieši Ad Lucem. Es piedāvāju šādu koncertu,» atceras Metjū Bārlijs. Lai arī uz pirmo koncertu Nakts meditācija, kas festivāla Ad Lucem ietvaros notika Vecgulbenes muižā, ieradās vien kādi 40 cilvēki, viņš, neraugoties uz savu aizņemtību, tomēr atgriezās, lai līdzīgā pasākumā koncertētu Ad Lucem. «Viens no galvenajiem iemesliem - Ad Lucem drosme festivāla programmā iekļaut tieši šādu koncertu, jo tas patiešām nav ierasts pasākums. Tiesa, pirmajā gadā nebija daudz apmeklētāju, bet jau nākamajā gadā publikas bija daudz vairāk, koncerts bija ļoti veiksmīgs. Ir vēl būtisks iemesls - normālos koncertos ir strikti noteikts, kurš ir mākslinieks, kurš - publika, pirmais ir uz skatuves, otrie - zālē, ir zināms, kā ir pieklājīgi uzvesties, kad ir jāaplaudē. Šajā koncertā, kas ilgst apmēram astoņas stundas, vispār netiek aplaudēts. Cilvēks, kas sniedz koncertu, tīri fiziski atrodas vienā līmenī ar auditoriju, turklāt klausītāji var ņemt līdzi paklājiņus, uz kuriem sēdēt, pat ņemt līdzi guļammaisus, lai visas nakts garumā justos komfortabli, koncertu klausīties pat guļus stāvoklī,» saka Metjū Bārlijs.

Koncerts Nakts meditācija ilgst apmēram astoņas stundas, tā programmā izskanēs no klasikas līdz mūsdienu repertuāram. «Protams, ka spēlēšu Bahu, Britenu, Taveneru - repertuāru, ko izpildu «normālos» koncertos. Būs arī daudz improvizāciju, kurās izmantošu elektroniku,» nakts koncerta repertuāru ieskicē Metjū Bārlijs. Koncertā skanēs paša Bārlija improvizācijas akustiskajam, elektriskajam čellam un elektronikai. Šogad klausītājiem būs arī pārsteigums - tiks izmantota īpaša Londonas universitātē radīta programmatūra, ko nosacīti var raksturot kā «improvizācijas saspēle ar datoru». Programmu papildinās arī saspēle ar pianistu Juri Žvikovu.

Mūziķis Rīgā uzturēsies vien divas dienas, un, visticamāk, atkal neatliks laika kaut mazliet apskatīt pilsētu, kā tas bijis arī visās iepriekšējās reizēs. «Diemžēl es vienmēr esmu ļoti skrienošs, man nav bijis laika iepazīt Rīgu. Esmu tikai nedaudz pastaigājis par Rīgas centru un teikšu - skaisti. Sestdienas vakarā manai meitai Karaliskajā baleta skolā Londonā ir uzstāšanās, tāpēc man ātri jāatgriežas Londonā. Būšu noguris, bet man ir daudz enerģijas,» saka Metjū Bārlijs.