Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

APRITĒ: Raimonds Pauls dzīvespriecīgā vasaras duetā

DZINTARU koncertzāles vasaras koncertsezonas atklāšanas koncertā pēc ilgāka laika atkal kopā muzicēs Raimonds Pauls un Harijs Bašs © F64

«Bez prieka nevar un arī nevajag iet uz skatuves. Muzicēšanai ir jāsagādā bauda, man ir jājūt, ka pašam un vēl kādam mans darbs ir vajadzīgs. Ja šādas sajūtas nav, tad uz skatuves nemaz nevajag līst,» uzskata Raimonds Pauls. Piektdien, 2. jūnijā, viņš kāps uz Dzintaru koncertzāles skatuves vasaras koncertsezonas atklāšanā.

Vasaras sezonas atklāšanas koncertā piedalīsies maestro Raimonds Pauls, pianisti Vestards Šimkus un Harijs Bašs, dziedātāja Dināra Rudāne, Latvijas Radio bigbends un Jūrmalas festivāla orķestris diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā. Koncerta pirmajā daļā uzstāsies Vestards Šimkus, atskaņojot Džordža Gēršvina Otro rapsodiju. Šajā koncertā tiks ieskandināts arī Dzintaru koncertzāles jaunieguvums - Steinway & Sons koncertflīģelis. Šis koncerts būs vienīgais, kurā jaunais koncertflīģelis, ko rūpnīcā Hamburgā izvēlējās tieši Vestards Šimkus, būs redzams un dzirdams uz Dzintaru koncertzāles Lielās zāles skatuves, jo tas paredzēts lietošanai tikai vēsturiskajā Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē.

Divu koncertflīģeļu pieejamība ir galvenais, bet ne vienīgais priekšnoteikums, lai šajā koncertā pēc ilgāka laika maestro Raimonds Pauls uzstātos kopā ar pianistu Hariju Bašu, šajā koncertā atskaņojot džeza priekšvēstneša - regtaima - enerģiskos ritmus. Pianistu duets uzstāsies kopā ar Latvijas Radio bigbendu un jauno dziedātāju Dināru Rudāni. Sarunā ar Neatkarīgo Maestro uzsver, ka ar Hariju Bašu kopā uzspēlē reti un tikai sava prieka pēc. «Viņš pats uzskata, ka ir mans audzēknis, es jau viņu atceros kā puišeli. Bašs ir profesionāli izglītots un regulāri koncertējošs pianists, bet mūsu sadarbība ir hobija līmenī, mums abiem kopā nav regulāras koncertdarbības. Tomēr vienmēr jau ir interesanti pēc ilgāka laika sanākt kopā un atcerēties to, kas noticis pirms daudziem gadiem. Viņš ir labs mūziķis, man ir labi ar viņu spēlēt duetā,» saka Raimonds Pauls. «Kurš ir diriģents duetā? Neviens. Tīri profesionāla lieta - mums vienam otrs ir jāklausās. Mēs patiešām neesam sastrādājušies, mēs ar to nopietni nenodarbojamies, mums vienkārši ir prieks pašiem uzspēlēt, un bez prieka nevar un nevajag iet uz skatuves.» Vasaras sezonas atklāšanas koncertam izvēlēto repertuāru viņš raksturo kā dzīvespriecīgu un tieši tādu, kas vajadzīgs vasaras koncertsezonas atklāšanai - «nekas sarežģīts, bet pašiem prieks spēlēt».

Vasaras koncertsezonā Dzintaru koncertzālē Raimonds Pauls uzstāsies arī jūlija vidū, kad kopā ar Latvijas Radio bigbendu un kamerorķestra Sinfonietta Rīga stīgu grupu tiks atskaņotas pasaulslavenu komponistu operu ārijas un melodijas, kuras aranžējis britu mūziķis Kallums O (Callum Au). Programmā skanēs Antonīna Dvoržāka, Džakomo Pučīni, Džordža Gēršvina, Džuzepes Verdi, Riharda Vāgnera un citu komponistu darbi. «Es zinu, ka to dara daudzi mūziķi pasaulē - izmanto operu mūziku kā instrumentālu mūziku koncertos, jo tur ir ģeniālas melodijas, viena par otru skaistāka, ne velti uz vienu vai otru āriju balstās visa opera. Tāpēc jau šodien netop jaunas operas, jo komponisti vairs nevar uzrakstīt melodiju kā tādu. Verdi katru operu rakstīja tā, lai pēc katras ārijas aplaudētu, viss bija izdomāts līdz sīkumam.»

Maestro atzīst, ka ir pagājis malā no dažāda veida festivāliem, šovasar piedalīšoties tikai tajos, kuros pats uzstāsies. «Un tas būs pēc iespējas mazāk, jo es tīri fiziski vairs nevaru. Es jau gribu arī aiziet izklaidēties, man ir pietiekami nopietnas lietas, ko visu gadu darīt, tad kāpēc es nevaru aiziet arī pasmaidīt par kaut ko, vai dieniņ? Kāpēc es nevaru paklausīties vieglo mūziku vai šlāgermūziku? Iešu uz Maksima Galkina koncertu, jo esmu viņa fans no seniem laikiem, un kāpēc man no tā kaunēties? Viņš ir asprātīgs, labs humorists,» saka maestro Raimonds Pauls.