Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Kam tiks Zelta mikrofoni?

PLATĪNS. Pērn Zelta mikrofona ceremonijā pirmo reizi tika pasniegts Dimantamikrofons par izciliem sasniegumiem latviešu mūzikas attīstībā, ko saņēma Raimonds Pauls. Plānots, ka Dimanta mikrofons turpmāk tiks pasniegts ne biežāk kā reizi piecos gados © Jānis SPIGOVSKIS

Nākamnedēļ būs klāt gada gaidītākais notikums latvju populārās mūzikas vidē – Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas Zelta mikrofons pasniegšana. Pēc ilgiem laikiem Gada balva atgriežas tās īstajā mājvietā, Dailes teātrī.

Atgriešanās mājās

Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balva Zelta mikrofons tiks pasniegta jau 21. reizi. Svinīgā ceremonija risināsies 28. februārī Dailes teātrī - vietā, kas vēsturiski bija Gada balvu pasniegšanas mājvieta un ar kuru saistās tik daudz patīkamu atmiņu. Šo pasākumu tiešraidē pulksten 19.30 varēs vērot Kanālā 2 un portālā Skaties.lv, savukārt ar pusotras stundas nobīdi - LNT.

Šoreiz kopskaitā bija 253 pieteikumi. Uz Zelta mikrofoniem pretendēja 114 albumi, 20 debitanti, 64 videoklipi, 46 dziesmas un 9 koncertieraksti video. Balvas tiks pasniegtas 16 kategorijās, kurās noteicošais bija žūrijas vērtējums. Vēl sadarbībā ar tirdzniecības centru Alfa tiks apbalvota labākā dziesma arī pēc klausītāju vērtējuma (to gan negribētos pieskaitīt Gada balvām), pēc biedrības LaIPA apkopotajiem datiem par 2016. gadā radiostacijās atskaņotajām dziesmām noteiks radiohitu, un, kā ierasts, būs arī speciālbalva - par mūža ieguldījumu. Jau zināms, ka to saņems ilggadējā Latvijas Radio bērnu vokālā ansambļa Dzeguzīte vadītāja Daila Martinsone.

Kur cīņa, kur ne

No albumiem lielākā konkurence bija nominācijā «alternatīvās vai indie pop mūzikas albums» (17 ieraksti) un «roka vai metāla mūzikas albums» (16 ieraksti). Saprotams, ka tieši tajās arī vērojamas lielākās dīvainības katrā kategorijā, labāko Top 5 nosakot. Piemēram, alternatīvajos finālā nav ievērtēti itin perspektīvie grupu 100 baltas dvēseles un The Briefing albumi. Uz Gada balvu visreālāk laikam gan pretendē Carnival Youth ar Propeller vai Elizabetes Balčus Conarium, jo Audience Killers, Franco Franco un Viņš darbi tomēr šķiet maķenīt slābanāki. Pavisam traki gājis roka vai metāla mūzikas albumu nominācijā, kur aiz labāko piecnieka borta palikuši tādi vārdi kā Jānis Bukums, Bastards, Sovvaļnīks, Apēdājs, Backflow un citi, toties Top 5 tikuši kliedzošā pankroka pārstāvji Židrūns, hard & heavy ierindas blice Rebel Riot un, kas pats pārsteidzošākais, arī progresīvā roka grupa Holy Lamb. Teorētiski par labākās titulu vajadzētu spēkoties grupām Dzelzs vilks un Sanctimony un uzvarēt pirmajiem, taču pie šādām žūrēšanas īpatnībām rezultāts ir neprognozējams.

Par citiem mikrofonu kārotājiem populārākajās nominācijās. Popmūzikas albumu kategorijā favorīts uz uzvaru ir Dona Tepat, kam konkurenci gan var izrādīt Austras balvas ‘2016 ieguvēji Rīgas modes. Piecniekā vēl arī MyRadiantU, Rock’n’Berries un Dabasu Durovys, bet tajā netika Marija Naumova, Marta Ritova un vēl virkne. Šlāgera un kantri kategorijā droši vien vinnēs Klaidonis vai Apvedceļš (ne jau Mārtiņš Jātnieks, Lustīgais blumīzers vai Aivars Birzmalis & Jānis Misiņš!), ļauns prieks, ka Top 5 neiekļuva ne Baltie lāči, ne Dzintars Čīča.

Ļoti spēcīga konkurence ir instrumentālās vai starpžanru mūzikas albumu nominācijā: Agneses Rakovskas Vienaldzības, Mārcis Auziņš, DaGamba (viņu kolēģi no MeloM palikuši aiz borta), Imanta Kalniņa, Daumanta Kalniņa un Kaspara Zemīša skrienošie gliemeži, Rihards Zaļupe. Kurš vinnēs? Nav ne jausmas. Tāpat nav skaidrs, kurš būs labākais piespiedu kārtā salaulātajā džeza vai blūza albumu kategorijā: blūzmeņus godam pārstāv Latvian Blues Band, džezistus - Daumanta Kalniņa kvintets. Šoreiz raibu raibais Top 5 sanācis plaši pārstāvētajā debitantu nominācijā (32 pieteikumi): Justs, Kārļa Auziņa kvartets, Irving Ark, projekts Ezeri, Rock’n’Berries - katrs no citas nišas. Pagrūti prognozēt labāko arī tautas vai pasaules mūzikas kategorijā, kur uz šo gadu pretendē pat Vaira VīķeFreiberga (ar Raimondu Tigulu albumā Vaira). Toties absolūti skaidrs, ka hiphopa kategorijā labākais būs Mesa jeb kādreizējais Gacho, viņam konkurence ir tikai teorētiska.

Debesis kritīs balvās

Lai gan Alfas speciālbalva tiek pieteikta kā «klausītāju vērtējums», patiesībā tā ir tikai veikala apmeklētāju pie kases saņemto un urnās sasviesto žetonu uzskaite - liekam to malā. Uz balvu nominācijā Radio hits pretendē Prāta vētras un Musiqq kopdarbs Debesis iekrita tevī, vēl viens Musiqq hits Čaļi, Intara Busuļa Miglas rīts, kā arī Dona Pastnieks un Tepat. Savukārt nominācijā Labākā dziesma (to nosaka žūrija, šoreiz nācās izvēlēties no 46 pretendentiem) piecniekā tikušas jau minētās Debesis iekrita tevī un Miglas rīts, Justa eirodziesma Heartbeat un Lindas Leen Beyond Velvet Skin, kā arī DaGambas un Ralfa Eilanda Intoxicated. Vai kāds vēl šaubās, ka abās minētajās nominācijās, tāpat kā nesen notikušajā Muzikālajā bankā, triumfēs Debesis iekrita tevī?! Jādomā, ka intrigas šeit nebūs. Interesanti, ka dziesmu nominācijas Top 5 nav iekļuvis Dons - tas ir viņam neraksturīgi.

Par pašu, pašu galveno Gada balvu it kā būtu dēvējama nominācija Gada albums - to vērtē pilnīgi visi žūrijas pārstāvji, kopumā 43 cilvēki, sākot no akadēmistiem līdz rokeriem, tāpēc nav brīnums, ka bija nepieciešama pārbalsošana, jo katrs, apzināti vai neapzināti, tomēr maķenīt iestājās par savējiem.

Lai pagaidām paliek intriga, kas pretendēs uz labākā godu šajā nominācijā, jo patiesībā jau tāda viena spilgta, galvastiesu pārāka vai arī pārējos par pāris apļiem apdzenoša albuma pērn nemaz nebija. Taču, ja kategorija sauktos Gada ieraksts, Zelta mikrofonu, visticamāk, saņemtu Marata Ogļezņeva dziesma Debesis iekrita tevī. Taču ko nu zīlēt kafijas biezumos un lūkoties kristāla bumbā, jāpagaida tikai līdz otrdienai, lai oficiāli uzzinātu, kuri tad bijuši 2016. gada izcilnieki.

***

UZZIŅAI

• Mūzikas ierakstu Gada balva, latviešu Grammy balvu ekvivalents, ir vienīgais pasākums Latvijas mūzikas dzīvē, kur tiek apbalvoti visu žanru iepriekšējā gada labākie mūzikas ieraksti;

• 2014. gada 5. martā, kad mūzikas ierakstu Gada balva tika pasniegta 18. reizi, šī ceremonija ieguva jaunu zīmolu - Zelta mikrofons. Mikrofons vienmēr bijis gada balvas simbolikā, jau vairākus gadus arī balva ir zelta mikrofona veidolā;

• Gada balvu organizē Latvijas Mūzikas producentu apvienība (LaMPA), kuras valdes priekšsēdētāja ir SIA Mikrofona ieraksti direktore Elita Mīlgrāve;

• Līdzšinējos gados ceremonijas notikušas Latvijas Nacionālajā operā, Latvijas Nacionālajā teātrī, Rīgas Sporta manēžā, Arēnā Rīga, Latvijas TV 1. studijā, Rīgas Kongresu nama zālē. Šogad pēc desmit gadu pārtraukuma Zelta mikrofons atgriežas Dailes teātra telpās;

• Ierakstu vērtēšanas komisiju ievēlē LaMPA biedri, tajā tiek pieaicināti profesionāli žurnālisti, speciālisti, autoritātes un Latvijas mūzikas nozares pārstāvji, savukārt iesniegtos rezultātus apkopo auditorfirma Grand Thornton;

• Ieraksti tiek iesniegti neatkarīgi no mūzikas žanra, savukārt kategorijās tie tiek sadalīti žūrijas sēdē noklausīšanās laikā. Katru gadu kategorijas var atšķirties un mainīties, piemēram, šoreiz tika izveidota jauna nominācija Instrumentālās vai starpžanru mūzikas albums, kā arī paplašināta kategorija Elektroniskās vai deju mūzikas albums.