Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto: Andris BARBANS

Idejas brīvdienām

ZIEMEĻBLĀZMĀ AUGSTĀ MĀKSLA

Ar kvalitatīvu mākslinieku uzstāšanos plānots atzīmēt kultūras pils Ziemeļblāzma 103. gadskārtu, šosvētdien rīkojot komponista Raimonda Paula un vokālās grupas Framest koncertu, kurā tiks atskaņotas Maestro agrīnās daiļrades kompozīcijas grupas mākslinieciskā vadītāja Jāņa Ķirša jaunās aranžijās. Agrīnajās Raimonda Paula estrādes dziesmiņās vēl saklausāmas atskaņas no 50. gadu filmu un mūziklu melodijām, taču jau pirmajos skaņdarbos spilgti jūtama individualitātes klātbūtne un, protams, džeza sinkopes un harmoniju krāsas. Cik veikli zibēja pianista pirksti uz klavierēm, tik žilbinošas pasāžas nācās pieveikt solistiem, tāpēc Maestro skaņdarbus jau kopš pašiem pirmsākumiem varējuši izpildīt tikai labākie dziedātāji. Pie tiem pieder arī vokālās grupas Framest dalībnieki.

ORĶESTRIS ATKLĀS SEZONU

Šīs nedēļas beigās ar diviem koncertiem jauno sezonu atklās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas simfoniskais orķestris diriģenta Andra Vecumnieka vadībā. Sestdien, 1. oktobrī, starptautiskajā Mūzikas dienā interesenti tiek aicināti uz akadēmijas lielo zāli, bet 2. oktobrī latviešu mūzikas programma izskanēs renovētajā un modernizētajā Alūksnes kultūras centra lielajā zālē. Koncertos izskanēs Oļģerta Grāvīša Skaņu glezna Emīla Dārziņa piemiņai balsij un orķestrim, Jāzepa Mediņa 1911. gadā sacerētais Koncerts vijolei ar orķestri, kas piedzīvos savu pilnās orķestra versijas pirmatskaņojumu, Pētera Vaska Kantāte sievietēm soprānam, jauktajam korim un simfoniskajam orķestrim un vēl viens pirmatskaņojums - Tālivalda Ķeniņa Kantāte Sawan-Oong basam, jauktajam korim, teicējam un simfoniskajam orķestrim. Programmas atskaņojumā piedalīsies teicams solistu sastāvs: Eva Bindere, Laura Teivāne, Ieva Parša, Tatjana Kopača, Maksis Krilovs, Edgars Ošleja un Viktorija Pakalniece, kā arī akadēmijas jauktais koris.

DAUMANTAM SOLOPROGRAMMA

Šo piektdien, 30. septembrī, mūzikas namā Daile skanēs dziedātāja Daumanta Kalniņa koncertprogramma Atspulgi, kuras aranžijas veidojis ģitārists Mārcis Auziņš. «Programmā esam iekļāvuši gan latviešu estrādes klasiķu, gan mūsdienu komponistu populārākās dziesmas, kas man un maniem domubiedriem - pavadošajai grupai - ir sekojušas visas muzikālās dzīves garumā,» par jauno programmu stāsta Daumants. «Tās ir populāras, bet nepelnīti piemirstas dziesmas, kurās esam atraduši ne tikai to muzikālo vērtību un sava laika elpu un smaržu, bet arī aktualitāti mūsdienās, lai šajā programmā liktu tām ieskanēties no jauna, savās versijās, ievijot aranžējumos arī savas muzikālās zināšanas un pieredzi, kas iegūta daudzajos mūzikas festivālos un koncertos.» Koncertos skanēs Raimonda Paula Tu nāc, tu ej, Ulda Marhilēviča Naktsvārdi, Arņa Medņa Šodien ārā saulains laiks, Jāņa Logina Senā dziesma, Zigmara Liepiņa Vēja suns, Ingus Baušķenieka Milžu cīņas, Jura Kulakova Mēs pārtiekam viens no otra, Imanta Kalniņa Miedziņš, Aleksandra Kublinska Mini kleita, Mārtiņa Brauna Mammu, es gribu, Raimonda Paula Dziesmiņa par prieku un citi pazīstami skaņdarbi.

ROKERIEM BRĪVKONCERTI

Šo sestdien muzikāli izklaidējošajā atpūtas klubā 9. vilnis uzstāsies dzelzsrīkle Jānis Bukums ar grupu - kopš otrā albuma Ugunslietus prezentēšanas kādreizējam grupas Monro vokālistam ar saviem domubiedriem ir aizvien vairāk sakāmā (un dziedamā). Starp citu, nupat Jānis saņēmis priecīgas ziņas: albums izraisījis vairāku ārzemju ierakstu kompāniju interesi, un pārrunu rezultātā ar Vācijas leiblu 7US Media Group/7Hard novembra beigās klausītājus visā pasaulē sasniegs albuma angliskā versija Firerain. «Albuma angliskās versijas nodošana pasaules klausītāju rokās ir nākamais loģiskais solis grupas attīstībā. Šis albums ir mūsu mūzikas kvalitatīvs, konceptuāli tīrs un stilistiski vienots turpinājums - enerģisks, inteliģents un spēcīgs stadiona roks. Atdzejot dziesmu tekstus angliski, saglabājot sākotnējo vēstījumu, palīdzēja Diāna Lasinska, kas tostarp redzama arī vienā no lomām jaunā albuma dziesmas Chasing Cars klipā,» ar noslēgto līgumu ir apmierināts Jānis Bukums. Savukārt rokgrupa Apēdājs aicina uz koncertu bārā Nemiers, uz balkonskatuves - arī 1. oktobrī. «Metīsim mieru mūsu elektroniskajiem sānsoļiem. Ir laiks atgriezties mājās, pie saknēm - alternatīvā roka un metāla,» prāto apēdāji, kas apmeklētājiem draud ar ceļojumu diezgan smagā un niknā mūzikas pasaulē. Kas vieno abus minētos pasākumus? Tas, ka ieeja tajos ir bez maksas!

LIKTEŅLĪNIJAS BIEDRĪBAS NAMĀ

Šo svētdien, 2. augustā, savu jauno koncertprogrammu Likteņlīnijas klausītājiem atrādīs Latvijas šlāgeraptaujas un aptaujas Dzintara dziesma šā gada uzvarētājs Dzintars Čīča. Uzstāšanās vieta varen lepna - Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zāle. Interese par šo dziedātāju bijusi tik liela, ka nācies rīkot arī papildkoncertu, kas tāpat notiks svētdien, tikai agrāk. «Tās ir likteņlīnijas, kas nosaka virzienu mūsu dzīves gaitām,» par jauno programmu spriež Dzintars. «Kad es iedziedāju dziesmu Likteņlīnijas, zināju, ka tā klausītājus neatstās vienaldzīgus, jo tā ir mana personīgā pieredze. Varbūt tas ir neapzināti, taču par likteni skan daudzas manas dziesmas, sevišķi čigānu romances. Tāpēc esmu apkopojis dzirdētas un mazāk dzirdētas romances latviešu un čigānu valodā, kas kopā veido jaunu stāstu, kuru esmu gatavs atklāt saviem mīļajiem klausītājiem.» Pēc koncerta klausītāji Dzintara Čīčas papildu porciju varēs skatīt TV ekrānos - vakarā būs skatāms kārtējais šova Izklausies redzēts izlaidums, kurā, kā zināms, piedalās arī šis puisis.