Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Paškevičam starptautisks kopdarbs

ATTĀLUMS NETRAUCĒ. Lai gan Deniss Paškevičs (no kreisās) un Kristians Franks dzīvo dažādās valstīs, viņi kopīgi saspēlējuši jau trešo albumu © Publicitātes foto

Pašmāju saksofonists Deniss Paškevičs ierakstījis jaunu albumu kopā ar citvalstu kolēģiem – ar koncertiem tas tiks prezentēts jau šīs nedēļas nogalē – 1. oktobrī Rīgas DAD Cafe un 2. oktobrī Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā.

Denisa Paškeviča jaunais albums Yours Faithfully būs jau trešais mūsu saksofonista un Kopenhāgenas džeza skatuves pārstāvja Kristiana Franka kopdarbs. Abi 2010. gadā satikās mākslinieku seminārā Dānijas galvaspilsētā. Divus gadus vēlāk dienasgaismu ieraudzīja albums Outlook, bet 2014. gadā klajā nāca Close. Paškeviča un Franka kopīgi radītajai mūzikai raksturīgs eiropeiski ziemeļniecisks lakoniskums un atsauces uz dažādiem džeza novirzieniem, no svinga līdz fankam un avangardam. Kristians piedāvā lielu daļu liriskuma, bet Deniss dod pretī nepārspīlētu ekspresiju. Abi sastrādājas gan Latvijā, gan Dānijā, un arī pirmie divi albumi tapa abās valstīs - ieraksts tika veikts studijās Latvijā, bet miksēšanas un māsterēšanas darbi tika izdarīti Dānijā, kur albumus izdeva Gateway Music. Savukārt jaunais albums pilnībā ir tapis dāņu zemē, savukārt izdots Latvijā.

Šī darba tapšanā bez Kristiana Franka (ģitāra) piedalījušies arī amerikāņu pianists Ārons Parkss, dāņu kontrabasists Kenets Dāls Knudsens un perkusioniste Lizbeta Dīrse (arī no Dānijas). Lai arī albuma prezentācijas koncerti notiks dueta sastāvā, Deniss īpaši uzsver amerikāņa Parksa klātbūtni ierakstā, kas vērtējama kā liels notikums pat Dānijas džeza skatuves mērogos. Parkss ir džeza pianisma ģēnijs, kurš jau 14 gadu vecumā studēja datorzinātnes un mūziku Vašingtonas universitātē, bet 15 gadu vecumā pārcēlās uz Manhetenas mūzikas skolu Ņujorkā. Jau skolas laikā viņš sāka spēlēt kopā ar slavenā amerikāņu trompetista Terensa Blančarda grupu un piedalījās trīs viņa albumu ierakstos. Viens no tiem - A Tale of God’s Will (A Requiem for Katrina) - saņēma Grammy balvu Lielā džeza ansambļa kategorijā. «Abi ar Kristianu meklējām kādu progresīvu pianistu, kurš izprastu mūsu radīto mūziku. Mums jau ir izveidojies savs muzikālais rokraksts, ko kurš katrs nevarētu atskaņot. Liels prieks, ka Ārons piekrita, jo tiklīdz viņš studijā pieskārās klavierēm, tā pati mūzika pat nedaudz pārvērtās, it kā atvērās. Viņš ir īsts domātājs, filozofs pie klavierēm!» jūsmo Deniss. «Mums sanāca diezgan specifiska sastāva izvēle, jo bija arī Dānijā atzīta bundziniece - dāma Lizbeta, kura spēlēja ne tikai bungas, bet arī ļoti dažādas smalkas perkusijas. Savukārt Kenets ir viens no šobrīd populārākajiem Dānijas kontrabasistiem, kurš guvis atzinību kā mūziķis gan Ņujorkā, gan Berlīnē, bet tagad atgriezies dzimtenē un pats raksta spēcīgu mūziku dažādiem džeza sastāviem.».