Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Ceļojums saksofona mūzikā

Iedvesmojoties no Skandināvijas muzikālajām bagātībām, brāļi Oskars (no kreisās) un Raimonds Petrauski svētdien Cēsīs aicinās klausītājus drusciņ paceļot – koncertā, kas būs ļoti vasarīgs, muzikāli dinamisks, draisks un rotaļīgs © F64

«Joprojām ir priekšstats, ka saksofons ir džeza mūzikas instruments, tāpēc gribam aizvest klausītāju muzikālā ceļojumā no akadēmiskā saksofona mūzikas līdz pat crossover un džeza mūzikai,» saka saksofonists Oskars Petrauskis. Svētdien Vidzemes koncertzālē Cēsis Starptautiskā mākslas festivāla Cēsis 2015 ietvaros gaidāms koncerts Sax Voyage. Oskars Petrauskis un Airapets Arakeljans.

Koncertā piedalīsies: Oskars Petrauskis (saksofons), Airapets Arakeljans (saksofons), Raimonds Petrauskis (klavieres) un Gļebs Koroļovs (klavieres). Programmā: Fransuā Borns, Pēteris Čaikovskis, Arams Hačaturjans, Pedro Ituralde, Takaši Jošimacu, kā arī Raimonda Petrauska impresijas par Pola Desmonda, Ala Di Meolas un Ādolfa Skultes mūziku.

Starptautiskā mākslas festivāla Cēsis 2015, kas notiks no 3. jūlija līdz 9. augustam, uzmanības centrā ir Ziemeļvalstis, to identitātes meklējumi un atklājumi mākslā, mūzikā, kino un arhitektūrā. Festivāla programmā ietvertas vairāk nekā 20 kultūras norises, tostarp arī svētdien gaidāmais koncerts, kas ir starptautisks projekts Sax Voyage – tajā apvienojušies divi izcilu mūziķu tandēmi, kuru nolūks ir popularizēt saksofona daudzveidīgās iespējas Eiropā. Oskara un Raimonda Petrausku saspēlei komentāri nav vajadzīgi – abi talantīgie brāļi ir jau neatņemama Latvijas koncertdzīves sastāvdaļa. Viņi uz Latviju atveduši arī savu domubiedru Airapetu Arakeljanu – jaunu armēņu izcelsmes saksofonistu no Vācijas, kurš ir vairāku starptautisku konkursu laureāts ar plašu koncertpieredzi visā Eiropā. Viņa skatuves partneris būs Rīgā dzimušais pianists Gļebs Koroļovs.

Īpašs ģenētisks kods

«Patiesībā šis koncerts tapa, pateicoties Airapetam Arakeljanam, vienam no spilgtākajiem jaunās paaudzes talantiem klasiskā saksofona žanrā. Apmēram pirms pusgada viņš mani uzrunāja savam projektam Sax Voyage, kas tiek veidots kā ceļojums saksofona mūzikā, to izspēlējot vairākās Eiropas pilsētās un katrā pieaicinot vietējā mēroga māksliniekus,» stāsta Oskars Petrauskis. Viens no šā projekta koncertiem jau izskanējis Helsinkos, bet nu saksofona mūzikas ceļojumā aicināti doties Latvijas mūzikas mīļotāji. Ar Airapetu Arakeljanu Oskars bijis pazīstams jau iepriekš – satikušies dažādos koncertos, festivālos. «Saksofonistu pasaule ir maza, visi viens otru zinām,» viņš nosaka, piebilstot, ka Airapets ir muzikāli ļoti apdāvināts un, kas ir interesanti, mūziku, ko viņš atskaņo, spēcīgi caurstrāvo viņa armēņa saknes. «Šajā koncertā būs daudz jau zināmu klasisku darbu saksofonam un klavierēm, bet viņa izpildījumā tas būs ļoti īpaši. Jo, lai arī klasiskā skola ir mūs visus vienojošs elements, katrs izpildītājs tomēr nāk ar savu identitāti, un tas ir unikāli,» uzskata Oskars. Raimonds viņam piekrīt: «Ikvienu frāzi un melodiju mēs katrs savā valstī izjūtam un dzirdam savādāk. Tas ir kaut kāds īpašs ģenētisks kods, kas iegūts no vecākiem – kā viņi mums dziedājuši šūpuļdziesmas, arī no tā, kā skan katras tautas mūzika, kā to izpilda kori un orķestri un kā katrā valstī spēlē Mocartu. Un tas tiešām ir atšķirīgi.»

Skandināvijas bagātības

Pianists Raimonds Petrauskis šim koncertam uzrakstījis oriģinālmūziku – Parafrāzes saksofonam un klavierēm. «Iedvesmojoties no šā gada festivāla tēmas, labprāt ļāvos drusciņ paceļot, un šīs parafrāzes būs par klausītājiem labi atpazīstamām un ļoti populārām tēmām, kas aptvers visu pasaules ģeogrāfiju – no bītliem līdz barokam, no slavenā Bye Bye Blackbird līdz pat Luidži Bokerīni Menuetam. Tā ir mūzika, ko paši klausāmies un kas mums ļoti patīk,» Raimonds aizrautīgi stāsta, uzsverot, ka šis cikls ir veltīts brālim, un tas būs vasarīgs, dinamisks, draisks un ļoti rotaļīgs.

«Priecājos, ka Raimonds izvēlējies spēlēt oriģinālmūziku, jo klausītājiem tas vienmēr ir interesanti – dzirdēt kaut ko gan labi pazīstamu, gan pavisam jaunu. Tā vienmēr ir intriga, un mēs centīsimies, lai tā arī būtu,» Oskars apsola.

Brāļu izpildījumā koncerta klausītājiem būs iespēja dzirdēt arī fragmentus no norvēģu komponista Edvarda Grīga vokālā cikla Kalnu meitene. «Saksofons brīnišķīgi tuvojas cilvēka balsij, un, lai arī tekstu nevaram uztvert, mēs varam uztvert melodijas būtību. Jo Grīgs sajuta dzejas vibrācijas un pārvērta tās melodiskās skaņās,» stāsta Raimonds, sakot paldies festivāla Cēsis 2015 organizatoriem, kuri šogad izvēlējās šo tēmu, kas ļauj šķērsot robežas un pieskarties šīm Skandināvijas bagātībām.

Nemitīgā čārterlidojumā

Gads no pērnās vasaras līdz šim brīdim brāļiem Petrauskiem bijis tik radoši ražīgs kā nekad. Viņi paši saka: tas bijis traki raibs un reizē ļoti īpašs. Talantīgajiem mūziķiem bijusi iespēja sadarboties ar daudziem izciliem kolektīviem, ar brīnišķīgiem solistiem, un svētdien gaidāmā tikšanās ar armēņu saksofonistu šo pieredzi tikai kuplinās. Raimonds atgādina, kas sadarīts gada laikā – gan duetā ar brāli, gan Xylem Trio sastāvā, kur muzicē arī Rihards Zaļupe. Sadarbojoties ar gruzīnu komponistu Giju Kančeli, M. Čehova Rīgas Krievu teātrī tapusi muzikāla izrāde Hanuma, par ko Xylem Trio ticis nominēts Spēlmaņu nakts balvai kā Gada mūzikas autors. Nākamā bija sadarbība ar Kasparu Putniņu un Latvijas Radio kori – Raimonda Petrauska Vīzijas piesnigušam vakaram tika atskaņotas Torņakalna baznīcā un Latgales vēstniecībā GORS. Tad sekoja darbs Taškentā, kur Xylem Trio koncerts noslēdza UNESCO Starptautiskā džeza festivāla mēnesi Uzbekistānā un ieskandināja Eiropas dienai veltītos pasākumus. Tagad kārta sadarbībai ar Airapetu Arakeljanu, bet jau 10. jūlijā brāļi dosies uz Strasbūru, kur uzaicināti piedalīties Pasaules Saksofonistu kongresā, kas ir lielākais un prestižākais saksofona mūzikas notikums pasaulē. Turp viņi vedīs Parafrāzes saksofonam un klavierēm, ko atskaņos arī Cēsīs. «Mums tiešām ir liels prieks, ka šo mūziku vispirms atskaņosim tepat, mājās, un tikai tad vedīsim ārpusē,» Raimonds nosaka, uzsverot, ka latviešu klausītājs ir ļoti zinošs, gudrs un prasīgs, un tas iedvesmo. «Mūzika ir dzīva, tāpat kā valoda – tajā nemitīgi rodas jauni vārdi, jauna informācija, un mūsu publika vislabāk pasaka priekšā, kas jau strādā un ko vēl jaunu varētu radīt. Tāpēc šajā ciklā diezgan daudz vietas atstāts arī improvizācijai. Jo mēs esam mūziķi, kuriem ir gan akadēmiskā, gan džeza un improvizācijas mūzikas pieredze, un mēs visu laiku esam tādā kā čārterlidojumā starp šīm pasaulēm – šad tad kaut ko no džeza ievelkam akadēmiskajā mūzikā un šad tad otrādi – pārmetam uz džeza pasauli. Un tas ir brīnišķīgs ceļojums!»

Sev un ģimenei

Oskars stāsta: Strasbūrā gan nesanāks palikt līdz Pasaules Saksofonistu kongresa beigām, jo jāatgriežas mājās, kur abus gaida atkalsatikšanās ar režisoru Uģi Brikmani un dziedātāju Ievu Paršu – programmā Iežūžo, kas veltīta latviešu šūpuļdziesmas kodam. Šis koncerts plānots 16. jūlijā Kuldīgā, Sv. Annas baznīcā. Savukārt 18. jūlijā ērģeļmūzikas koncertā Svinēšana, kas gaidāms Rīgas Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcā, Oskars muzicēs kopā ar pasaulslaveno ērģelnieci Ivetu Apkalnu, un tur būs komponista Ērika Ešenvalda jaundarba pirmatskaņojums saksofonam un ērģelēm.

Bet jūlija otra puse un augusts brāļiem būs salīdzinoši brīvāki, un tos viņi veltīs sev un ģimenei. Raimonda ģimene ir sieva Rūta un meitiņas Paulīne un Elma. «Tā ir mana lielākā bagātība!» viņš uzsver, sakot, ka bērni vispār ir milzīga svētība, un viņš ir pārsteigts, cik ļoti bērni spēj izmainīt dzīvi – paplašināt izjūtu un emociju spektru, dot gan piepildījumu, gan reizē likt augt. «Pirms pats to nebiju piedzīvojis, pat nespēju iztēloties, ka tā tas notiek,» viņš vaļsirdīgi atzīstas.

Arī Oskars savā atvaļinājumā grib būt kopā ar ģimeni – mammu, tēti, savu mīļoto meiteni. Taču atpūta nebūs laiska. «Man jau sagatavota treniņu programma. Es joprojām spēlēju basketbolu, skrienu, eju uz trenažieru zāli, kur veicu īpašus vingrinājumus, lai sagatavotu sevi ne tikai koncertu dzīvei, bet arī pilnveidotu savu sportisko varēšanu. Protams, ļoti gribas arī izbaudīt visu, ko dāvā Latvijas vasara. Patiesībā ļoti ilgojos izbaudīt brīvību,» atzīst Oskars. Taujāts, vai tas nozīmē, ka saksofons uz atlikušo vasaru tiks nolikts malā, viņš pasmaida un atteic, ka tas gan nav iespējams. Uz divām nedēļām – varbūt.

Oskars PETRAUSKIS

• Saksofonists, pedagogs

• Dzimis 1981. gada 31. jūlijā

• Xylem Trio mūziķis; Profesionālā pūtēju orķestra (PPO) Rīga saksofonu grupas koncertmeistars

• Izglītību saksofona spēlē ieguvis Parīzes Konservatorijā pie prof. Kloda Delangla, Marseļas Konservatorijā pie prof. Vensāna Dāvida, Berlīnes Mākslu universitātē pie prof. Johannesa Ernsta un J. Vītola Mūzikas akadēmijā pie prof. Arta Sīmaņa

• Septiņu starptautisku konkursu laureāts

• Ieskaņojis vairākus mūzikas albumus: Mia, In The Mood of Giya Kancheli, Vēstule Ziemassvētkos, Windream (kopā ar PPO Rīga), latviešu šūpuļdziesmu izlase Ie-Žūž-O, Mazās muzikālās pasakas (Mūzikas ierakstu gada balva Zelta mikrofons – Labākais albums bērniem)

• Xylem Trio sastāvā muzicējis Gadumijas koncertā Nacionālajā teātrī (2014)

• Neprecējies

Raimonds PETRAUSKIS

• Pianists, aranžētājs, komponists, pedagogs

• Dzimis 1979. gada 14. decembrī

• Džeza un populārās nodaļas vadītājs J. Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolā; pasniedzējs J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA); Xylem Trio mūziķis

• Izglītību klavierspēlē ieguvis Hamburgā, Mūzikas un teātra augstskolā pie prof. Folkera Benfilda, Gildholas Mūzikas un drāmas augstskolā pie prof. Ronana Oharas, JVLMA pie prof. Jura Kalnciema

• Pieckārtējs starptautisku konkursu laureāts

• Ieskaņojis vairākus mūzikas albumus: Mia, In The Mood of Giya Kancheli, Vēstule Ziemassvētkos, latviešu šūpuļdziesmu izlase Ie-Žūž-O, Mazās muzikālās pasakas (Mūzikas ierakstu gada balva Zelta mikrofons – Labākais albums bērniem)

• Ierakstījis klaviermūzikas soloalbumu Atkāpes (2015)

• Mūzikas aranžētājs dziesmuspēlei Tikai tā! Nacionālajā teātrī un izrādei Peldi, peldi, kuģīti Latvijas Leļļu teātrī (2011), muzikālais vadītājs un dziesmu aranžētājs Gadumijas koncertam Nacionālajā teātrī (2014)

• Precējies. Divas meitas – Paulīne (13. jūlijā būs 3 gadi) un Elma (7 mēneši)