Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

RECENZIJA: Sus Dungo - "Down The River"

© publicitātes foto

Meiteņu apvienība „Sus Dungo” – iespējams, pati savdabīgākā grupa Latvijā. Sastāvā ir septiņas meitenes - Diāna Sus, Elizabeta Lāce, Liene Dravniece, Elizabete Balčus, Anneli un Marika Arro, Marta Trofimova, turklāt ierakstā viņām piepalīdzējušas vēl trīs.

Stils – indīpops (nez, kurš izdomājis glupo apzīmējumu „dūdiņroks”?). „Down The River” ir grupas pirmais albums, kas seko 2012. gada vasarā iznākušajam minialbumam „Rasā pēdas” - jāatgādina, ka tas saņēma labākās gada debijas balvu (to iepriekš ieguvusi arī Elizabete Balčus kā solomāksliniece). „Šis albums salīdzinājumā ar pirmo atšķiras gan noskaņas, gan jaudīgāka skanējuma, gan valodas ziņā – dziesmas klausāmas lielākoties angļu valodā, tajā iekļautas arī instrumentālas kompozīcijas. 11 dziesmas būs vēstījums par dziļumu, skaisto un virkni neaprakstāmā,” tā šo disku piesaka pašas „Sus Dungo” dalībnieces. „”Down The River” ir kā ceļojums no jūras krasta līdz pat mazākajai ūdens lāsei, kura pārtop no klints izvirdušā upē. Vietā, kur sastopas bezgalīgais ar mūžīgo, nepastāvīgais ar izzūdošo, kur upes ieplūst un laivas aizplūst, kur cilvēki satiekas un izšķiras, kur pazūd, lai atrastos, kur sastopam sevi pašu.” Pati noderīgākā informācija – 4. jūnijā mūzikas namā „Daile” notiks grupas koncerts „Down The River” jeb „Lejup pa upi”.

PAR. Skaisti, brīžiem tiešām sajūta kā plūstot pa upi (piemēram, instrumentālajā „Intro Ra”). Laba sanākusi kopdziesma ar Jāni Strapcānu „Gabriel”, arī nedaudz rotaļīgā „Sailing The Same Way”, bet pati izcilākā nenoliedzami ir ar milzu spēku apveltītā „Wolves”. Jāpiebilst, ka katra no meitenēm ir savā vietā un demonstrē teicamu meistarību – gan vokāliste Diāna, gan soloģitāriste Marta, gan flautiste Elizabete, gan akordeoniste Liene, gan ritma sekcija Marikas un Anneli izskatā, gan taustiņniece Elizabeta. Nu re, netīšām nosaucās visas! Nekā pārsteidzoša, visas šajā albumā ir pamanāmas.

 

PRET. Dīvaini, taču pilnīgi prasīties prasās, lai vismaz kāda no šīm kompozīcijām būtu latviski, bet nē – tā vietā „Sus Dungo” piedāvā franču tautasdziesmu. Kopējā noskaņa brīžiem ir pārāk miegaina, krietnāka deva dinamiskuma te nudien nenāktu par nāvi.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas ierakstu veikalu „Randoms”.