Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Baha mūzikas maratons – jau rīt

Aina Kalnciema: «Tas kodols, ko Bahs ir ielicis šajā mūzikā vai varbūt Dievs ielicis ar Baha roku, vienmēr paliek un aizskar klausītāju sirdi» © Eugene Sysoev

Rīt, 28. martā, pirmo reizi Latvijas vēsturē notiks neparasts projekts – Baha mūzikas maratons. Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) sešu stundu laikā dažādās zālēs notiks desmit Baha mūzikas koncertu.

Latviešu kultūrā esam piedzīvojuši dzejas un kino maratonus, tomēr mūzikas jomā kaut kas tāds nav bijis. Vaicāta, kā radusies šāda labā nozīmē traka ideja, maratona rīkotāja Starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla direktore Aina Kalnciema tikai atsmej, ka trakas idejas vienmēr ir vajadzīgas.

Maratona ideja viņai radusies, salīdzinot dažādos ārzemju festivālos pieredzēto. Aina Kalnciema stāsta: «Leipcigā, slavenajā Baha pilsētā, notiek Baha mūzikas festivāls. Jau agrāk biju ievērojusi, ka viņi rīko tādu Baha maratonu pilsētas galvenajā laukumā pie Rātsnama. Tur tiek izveidota milzīga skatuve un koncerti norisinās līdz vismaz diviem naktī, dažreiz pat vēl ilgāk. Tur ir viss – džezisti, ansambļi, protams, simfoniskās mūzikas orķestri. Projekts ir iespaidīgs, Bahs skan cauri laikiem, bet, protams, tā ir milzu nauda. Kā jau Vācijā. Šim festivālam, šķiet, tiek atvēlēti divi miljoni.

Pirms gada biju Budapeštā, kur arī notika Baha maratons. To rīko ļoti slavens diriģents – Ivans Fišers. Tas notika skaistā koncertzālē, kurā ir trīs zāles. Maratons sākās deviņos no rīta un noritēja līdz vēlam vakaram. Publikas pieplūdums bija ļoti liels, jo viņi pie šādiem maratoniem jau ir pieraduši. Tas man bija kā tāds klikšķis. Kāpēc gan nepamēģināt kaut ko tādu izveidot Rīgā? Redzēs, kā to publika uztvers, bet sākums jau vienmēr visam ir sarežģīts.

Man šī ideja ļoti iepatikās. Bija vajadzīga kāda vieta, kur ir vairākas zāles. Strādāju JVLMA, domāju, ka tā ir ļoti piemērota. Te ir Lielā zāle, Mazā, vēl vairākas citas zāles, kur var rīkot dažādus koncertus. Akadēmijas vadība bija ļoti atsaucīga, nāca man pretī. Protams, ja jau rīkoju maratonu JVLMA, tad gribēju uzaicināt koncertēt tās pasniedzējus, jo viņi ir arī koncertējoši mūziķi, ar vārdu. Gribēju arī, lai būtu instrumentu un žanru dažādība, kas atspoguļotu Baha daiļradi no dažādiem aspektiem. Bahs ir unikāls tajā ziņā, ka viņa mūzika aizsniedz cilvēku sirdis. Tā ir tik stipra, ka to var atskaņot uz jebkura instrumenta. Tas kodols, ko Bahs ir ielicis šajā mūzikā vai varbūt Dievs ielicis ar Baha roku, vienmēr paliek un aizskar klausītāju sirdi. Tā pamazām tapa šī ideja, ka būs koris, dažādi instrumenti kā solisti.»

Uzaicinātie mūziķi atsaukušies ar lielu entuziasmu. Aina Kalnciema stāsta: «Es redzu, ka viņiem gribas pieskarties Baha daiļradei – iestudēt, meklēt, parādīt savu attieksmi. Ļoti liela atsaucība!»

Vaicāta, kā vajadzētu rīkoties klausītājiem, kuriem šādu maratonu pieredzes nav – vai jānāk no rīta un jāklausās viss, vai varbūt var nākt uz JVLMA, lai baudītu vienu koncertu –, Aina Kalnciema atbild, ka nebūs tā, ka puksten vienpadsmitos mūziķi sāks spēlēt un tad to darīs sešas stundas no vietas: «Varbūt kādreiz tā būs, bet šoreiz esam plānojuši, ka būs atsevišķi apmēram stundu gari koncerti. Tad būs pārtraukums un sāksies nākamais koncerts. Cilvēkiem būs divas iespējas. Noklausīties koncertu un iet mājās vai arī iedzert kafiju, atpūsties un palikt uz nākamo koncertu. Nav obligāti jāsēž no rīta līdz vakaram.»

Sestdien būs no kā izvēlēties. Pulksten 11 maratonu atklās vērienīgs ērģeļmūzikas koncerts, ko klausītājiem piedāvās JVLMA Ērģeļu klases vadītāja Vita Kalnciema. Turpinājumā pulksten 12.30 sāksies izsmalcināts klavesīna koncerts klavesīnistes Ievas Salietes sniegumā. Trešajā koncertā pulksten 14 būs iespēja vērtēt Hansa Eislera Mūzikas akadēmijas (Berlīne) rektora, diriģenta Jorga Petera Veigles (J. P.Weigle) un JVLMA kora sadarbību. Tajā varēs vērot rezultātu diriģenta sniegtajām meistarklasēm J. S. Baha darbu atskaņošanas stilā un tehnikā.

Pulksten 16.30 mūzicēs JVLMA Senās mūzikas katedras studenti, atskaņojot baroka laika komponistu darbus. Savukārt pulksten 18 klausītāji aicināti iedziļināties J. S. Baha klaviermūzikas pasaulē. Par šo iespēju gādās pieredzējušie un virtuozie pianisti Juris Kalnciems, Ventis Zilberts, Juris Žvikovs, Jānis Maļeckis un Toms Ostrovskis. Baha maratona noslēgumā pulksten 19.30 JVLMA studentu orķestris muzicēs kopā ar izciliem solistiem – vijolnieci Evu Binderi un pianistiem Andreju Osokinu un Sergeju Osokinu.

Jāpiebilst, ka Baha mūzikas maratona koncerti notiks JVLMA Lielajā zālē, Ērģeļu zālē un LMT zālē. Iecerēts, ka muzikālo sniegumu bagātinās pašu mūziķu komentāri. Biļetes uz maratonu var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs, internetā un pirms koncertiem JVLMA. Biļešu cenas no 3 līdz 10 eiro. Visas dienas biļete – 20 eiro. Mūzikas skolu audzēkņiem ieeja būs bez maksas, uzrādot apliecību.

Baha mūzikas maratons

• Pulksten 11 – ērģeļmūzikas koncerts. JVLMA Ērģeļu klases vadītāja Vita Kalnciema

• Pulksten 12.30 – klavesīna koncerts. Klavesīniste Ieva Saliete

• Pulksten 14 – kora koncerts. JVLMA koris Berlīnes Hansa Eislera Mūzikas akadēmijas rektora, diriģenta Jorga Petera Veigles vadībā

• Pulksten 16.30 – baroka laika komponistu skaņdarbi. JVLMA Senās mūzikas katedras studenti

• Pulksten 18 – J. S. Baha klaviermūzika. Pianisti Juris Kalnciems, Ventis Zilberts, Juris Žvikovs, Jānis Maļeckis un Toms Ostrovskis

• Pulksten 19.30 – maratona noslēguma koncerts. JVLMA studentu orķestris, solisti Eva Bindere, Andrejs Osokins, Sergejs Osokins