Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Nacionālā bibliotēka saņems komponista Oskara Stroka arhīvu

© nra arhīvs

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) saņems latviešu komponista - dēvēta arī par tango karali - Oskara Stroka arhīvu, informē LNB sabiedrisko attiecību speciālists Augusts Zilberts.

Rīt, 24.jūlijā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks izcilā komponista,  Oskara Stroka arhīva nodošana bibliotēkai. Arhīvā atrodas O. Stroka nošu manuskripti, vēstules, fotogrāfijas, skaņu ieraksti un citi dokumenti. Dāvinājumu LNB pasniegs mantojuma glabātājs Dmitrijs Goldgābers.

Vairākus gadus Oskara Stroka (1892-1975) atstātais mantojums glabājās ģimenē - pie viņa dēla un mazmeitas. Nezinot, ko iesākt ar arhīvu un mainot dzīves vietas, komponista mazmeita mantojumu 20.gs. 90.gadu vidū uzticējaStroka mūzikas mīļotājam, bijušajam rīdziniekam Dmitrijam Goldgāberam (Ph. D.,Dr. Sci., psihiatrijas profesors, specializācija - molekulārā bioloģija), kurš kopš 20.gs. 70.gadiem dzīvo Amerikas Savienotajās valstīs. Šobrīd D. Goldgābers mākslinieka arhīvu ir atvedis atpakaļ uz dzimteni, lai nodotu to glabāšanā LNB.

Oskars Stroks ir populārās mūzikas (instrumentālā un vokālā mūzika) komponists no Latvijas. Vēl šobrīd viņa pagājušā gadsimta pirmajā pusē komponētās dziesmas "Zilās acis", "Mans pēdējais tango", "Sakiet, kādēļ", "Ak, melnās acis" ir iemīļotas visā pasaulē. Vecumdienās komponistam nācās samierināties ar apziņu, ka viņa vārds ir aizmirsts, lai gan skaņdarbi bija pazīstami it visur. Tikai pēc nāves Oskars Stroks iemantoja plašu popularitāti, kad viņa daiļradei atkal pievērsās mūslaiku ievērojamākie Latvijas, Krievijas un citu valstu ievērojamākie estrādes mākslinieki.