Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra \ Atpūta

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienām

JUBILEJAS NOSLĒGUMS

Šosestdien Lielajā ģildē notiks Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas 70 gadu jubilejas galā koncerts. Šajā koncertā klausītājus gaida tikšanās ar šīs slavenās skolas jaunajām, topošajām izcilībām Latvijas profesionālajā mūzikas izpildītājmākslā. Koncerta pirmajā daļā skanēs skaņdarbi no pasaules kamermūzikas zelta pūra, ko komponējuši dažādu pasaules valstu izcili skaņraži, savukārt otrajā daļā uzstāsies skolas simfoniskais orķestris diriģenta profesora Andra Vecumnieka vadībā. Kopā ar orķestri kā solisti uzstāsies mūzikas vidusskolas audzēkņi, kuri jau guvuši spožas uzvaras dažādos starptautiskos jauno izpildītāju konkursos.

LIELVEIKALA STĀSTS

Jau šo piektdien, 17. aprīlī, pirmizrādi Latvijas kinoteātros piedzīvos slavenā amerikāņu komiķa Kevina Džeimsa jaunākais veikums – komēdija Misija: Lielveikals Vegasa. Tās pirmizrādē, kas nedēļas nogalē notika Ņujorkā, pat tika uzstādīts jauns apmeklētības Ginesa rekords. Ja īsumā, tad – Kevins Džeimss šoreiz uz kino ekrāna izspēlē turpinājumu stāstam par jauko un sirsnīgo lielveikala apsargu Polu Blārtu, kurš reiz izglāba pircējus no bruņotas bandas nagiem. Sešus gadus pēc šā notikuma Pols saņem uzaicinājumu no apsargu asociācijas ierasties Lasvegasā, lai saņemtu augstāko apsarga apbalvojumu Amerikā. Lai gan Pols aizbrauc uz kazino un viesnīcu metropoli, lai atpūstos un izklaidētos, tomēr viņam atkal ir jāķeras klāt stekam un elektro braucamrīkam Segway.

DŽEZS LIEPĀJĀ

Šosestdien, 18. aprīlī, Liepājas viesnīcā Promenade Hotel norisināsies Džeza dienu otrais koncerts ...interpretācijas..., kas klausītājus priecēs gan ar pasaules džeza melodijām, gan latviešu 30. gadu melodijām un latviešu tautasdziesmu aranžijām. Uzstāsies dziedātāja Ieva Kerēvica, džeza pianists Madars Kalniņš, basģitārists un kontrabasists Norberts Skraucis un bundzinieks Artis Orubs. Jāpiebilst, ka Liepājas Kultūras pārvalde jau desmito gadu pēc kārtas organizē Džeza dienas, kas kļuvušas par skaistu un gaidītu notikumu. Džeza dienas tiks noslēgtas ar koncertu Fly Love 24. aprīlī, kurā izskanēs dziedātājas Jolantas GulbesPaškevičas daiļrade.

RETA IESPĒJA

Piesakot jaunu albumu, eksperimentālā roka duets Mona de Bo kopā ar džeza pianistu Rūdolfu Macatu spēlēs vairākus koncertus: 17. aprīlī kopā ar grupu Anna Kijevā Valmierā, Tautas harmonijas centrā, bet 18. un 19. aprīlī – Rīgā, Kaņepes Kultūras centrā. Mona de Bo atskaņos jauno materiālu, kā arī mūziku no iepriekšējiem albumiem Nekavējies, šīs ir spēles ar tevi un Pag Pag. Šī ir reta iespēja klātienē dzirdēt šo grupu, jo abi Mona de Bo dalībnieki pašlaik uzturas ārzemēs: Edgars Rubenis dzīvo Holandē, bet Edgars Eihmanis – Itālijā. Koncerti Rīgā un Valmierā būs vienīgās grupas uzstāšanās pirms vasaras festivāliem. «Kopš pagājušās vasaras esam strādājuši pie jaunā albuma un pašlaik mēģinām to pabeigt. Stilistiski tas atšķirsies no tā, ko esam darījuši līdz šim, – esam aizrāvušies ar improvizētas mūzikas spēlēšanu. Tomēr šajos trīs koncertos pārsvarā atskaņosim kompozīcijas,» tā Edgars Eihmanis.

SABĪNE & RUSLANS

Šonedēļ Liepājas kokteiļbārs Red Sun Buffet apmeklētājiem piedāvās plašu un daudzveidīgu izklaides un kultūras programmu, no kuras tomēr īpaši gribētos izcelt pasākumu sestdien, 18. aprīlī, kad uzstāsies mūziķu trio Rassell, Sabīne Berezina un Edvards Grieze. Jāatgādina, ka Sabīne ar kādreizējo Device līderi Rassell jeb Ruslanu Kuksinoviču sadarbojas jau vairākus gadus un iekarojuši milzu popularitāti Latvijā – video krātuvē Youtube viņu ievietoto klipu skatījumu skaits sniedzas vairākos simtos tūkstošu. Populārākais viņu kopdarbs ir 2012. gadā tapusī dziesma Dzīvo brīvi, kuras video skatījumu skaits Youtube sniedzas pāri 3,5 miljoniem.

TEĀTRA KLASIKA

Ja nu brīvdienās sagribas baudīt latvju teātra mākslu, tad varbūt apmeklēt jau par klasiku kļuvušo Dailes teātra izrādi Aija pēc Jaunsudrabiņa, kas pirmizrādi piedzīvoja jau pirms pieciem gadiem, tomēr joprojām ir visai aktuāla. Pazīstamais stāsts par Jāņa Jaunsudrabiņa trauksmaino Aiju un viņas mūža vīriešiem režisora Regnāra Vaivara skatuviskajā versijā izvēršas stāstā par cilvēka laimes un mīlestības meklējumiem. Ierastās un tradicionālās vērtības transformējas, savukārt cilvēku attiecību mūžīgie krustpunkti paliek tie paši. Trīs cilvēki, kuri cenšas beidzot uzsākt jaunu dzīvi, taču galu galā attopas nulles punktā – robežsituācijā, kurā vairs nav atpakaļceļa. Lomās: Kristīne Nevarauska (Aija), Gints Grāvelis (Jānis), Artūrs Dīcis (Juris).

MŪZIKAS VEIKALU DIENA

Turpinot vairāku gadu tradīciju, I Love You bārs un ierakstu izdevniecība iesaistīsies Neatkarīgo mūzikas veikalu dienas atzīmēšanā, kas 18. aprīlī norisināsies daudzviet pasaulē. Šosestdien Vecrīgas bārā notiks divi koncerti. Pirmā uz skatuves kāps jaunā grupa Cilvēks – sapņotājs, bet viņiem sekos Matīss Kļaviņš, kurš atskaņos dziesmas no sava tikko iznākušā EP. Matīss zināms kā grupu Pyro Trees un Momend dalībnieks, šoreiz viņš uzstāsies ar savu soloprojektu. Starptautisko mūzikas veikalu dienu 2007. gadā Baltimorā iedibināja vairāku neatkarīgo ierakstu veikalu vadītāji. Kopš tā laika aprīļa trešajā sestdienā rīkotie īpašie pasākumi ir kļuvuši par ikgadēju notikumu visā pasaulē.