Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_downwardKultūra

Jau divas nedēļas turpinās Jaunā Rīgas teātra atklāšanas izrāžu vakari. Pirmā izrāde jaunajās telpās - “Sapņu tulkotāju sekta”, kurā piedalās visa teātra trupa.
6.apr Portāls nra.lv
Pirms 120 gadiem – 1904. gadā – latgaliešu valodai tika atcelts latīņu drukas aizliegums. Toreiz Latgale vēl atradās Vitebskas guberņā. Savukārt 1917. gada 26. aprīlī Rēzeknē notika pirmais Latgales kongress, kas aktualizēja ideju par savas valsts radīšanu un apliecināja, ka Latgale ir gatava apvienoties ar Vidzemi un Kurzemi Latvijas valsts veidošanai. Latvijas valsts ideja pirmo reizi izskanēja tieši Latgales kongresā. Latgale arī tagad neatpaliek ideju ģenerēšanā un realizācijā. Par to rūpējas latgalieši. Un viņu ir daudz, un viņi ir aktīvi.
5.apr Elita Veidemane
Latvijas izcilais pianists un komponists Raimonds Pauls ir apmeklējis Rakstniecības un mūzikas muzeju, kas atrodas netālu no Iļģuciema, kur viņš nācis pasaulē pirms vairāk nekā 88 gadiem. Maestro uzdāvināja muzejam vijoli, ar kuru kādreiz bija sācis savu radošo ceļu. Un tad sekoja tikšanās mūzikas salonā, kuras laikā klasiķis parādīja sevi nedaudz īdzīga džentlmeņa tēlā ar tikai viņam raksturīgo humoru.
3.apr Novaja Gazeta. Baltija / Andrejs Šavrejs
Četrās nominācijās pasniegs Rīgas pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta departamenta gada balvu kultūrā "Baltais zvirbulis", lai izteiktu atzinību par kvalitatīva kultūras procesa nodrošināšanu galvaspilsētā, informē Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.
2.apr Portāls nra.lv
Vērts apmeklēt: Lieldienu koncerti, izrādes, izstādes, sadziedāšanās un rotaļas ar folkloras kopām.
28.mar Santa Raita
Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Skrastiņš un Ķesteris, Šmits un Kmins, Grava un Dīcis, Žilinskis un Pauliņš, Jurka un Zemītis.
28.mar Santa Raita
Kāpēc tik daudziem no mums ir grūti patiesi atpūsties? Tas var būt tāpēc, ka relaksācijai ir vajadzīgas nelielas pūles.
26.mar Monika Sila
Uz Jaunā Rīgas teātra (JRT) pirmizrādi “Sapņu tulkotāju sekta” sanākušajām Latvijas prominencēm tika parādīts, ka viņu nākotnes izredzes tikpat neskaidras kā kuram katram mirstīgajam skatītāju zālē un ārpus tās.
24.mar Arnis Kluinis
Itālijas pianists Mauricio Pollīni sestdien nomiris 82 gadu vecumā, paziņoja Milānas opernams "La Scala".
23.mar Ziņu aģentūra LETA
Pirmo reizi Latvijā viesojās un ar orķestra “Rīga” mūziķiem sadarbojās pasaulē pieprasītais džeza mūziķis, diriģents, komponists un saksofonists no Vācijas Štefens Šorns (Steffen Schorn).
21.mar Lauma Ozola
Brīvība Latvijā no svētkiem sen kļuvusi par ikdienu, kurā brīvības noniecināšana ir viens no apliecinājumiem, ka brīvība pastāv. Tajā skaitā brīvība atgādināt par brīvības cīņu upuriem, starp kuriem pamanāmu vietu ieņem 1992. gadā slēgtais Jaunatnes teātris.
17.mar Arnis Kluinis
9.martā mūžībā aizgājusi keramiķe, publiciste Silvija Šmidkena, informē Latvijas Mākslinieku savienība.
12.mar Portāls nra.lv
Aplausi aktrisei un tagad arī rakstīto vārdu māksliniecei Lenvijai Sīlei par šajā reizē ne parādīto, bet “Neatkarīgajai” pavēstīto, ka “pēc autora Arņa Kluiņa privātās atklāsmes, kurā Rīgas Jaunatnes teātra mūžs, gluži kā Bībelē tiek saistīts ar paaudžu grēkiem (no 1940., “baigā gada” līdz pat teātra likvidēšanai 1992. gadā), es steidzu grēku nožēlā liekt galvu un sist krūtīs trīs reizes, jo man bija tas “negods” būt saistītai ar šo “mazo teātrīti” jau no skolēnu aktīva laika līdz pat LVK Teātra fakultātes studiju beigām”.
10.mar Arnis Kluinis
Palielinot teātra pamatkapitālu, Kultūras ministrija (KM) piešķīrusi Dailes teātrim finansējumu 8,3 miljonu eiro apmērā, deleģējot atsevišķus valsts pārvaldes uzdevumus kultūras jomā, liecina abu pušu noslēgtais līgums, kas pieejams teātra tīmekļvietnē.
9.mar Ziņu aģentūra LETA
Pēc autora Arņa Kluiņa privātās atklāsmes, kurā Rīgas Jaunatnes teātra mūžs, gluži kā Bībelē tiek saistīts ar paaudžu grēkiem (no 1940., “baigā gada” līdz pat teātra likvidēšanai 1992. gadā), es steidzu grēku nožēlā liekt galvu un sist krūtīs trīs reizes, jo man bija tas “negods” būt saistītai ar šo “mazo teātrīti” jau no skolēnu aktīva laika līdz pat LVK Teātra fakultātes studiju beigām.
8.mar Lenvija Sīle
Viņi visi ir tik dažādi. Dzīves mērķi un sapņi. Acu krāsa, balss tembrs. Kāds uzstājas tūkstošiem, kāds savu dzīvi nespēj iztēloties bez skatuves un starmešiem, bet kāds cits dzied tā, ka aiz aizkustinājuma asaras rit pār vaigiem.
8.mar Lauma Ozola
Akrams – šis vārds bengāļu valodā nozīmē - Tas, kurš seko zvaigznēm, taču Akrams Hans ir kļuvis par zvaigzni pats. Viņš tiek atzīts ja ne par vislabāko, tad pilnīgi noteikti – par vienu no spilgtākajiem contemporary dance pārstāvjiem pasaulē, ir strādājis daudzu izcilu horeogrāfu vadībā, līdz atradis ideālo sadarbības partneri – sevi pašu.
7.mar DZĪVESSTILS