Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Dziesmu svētku nedēļa. Senioru koris "Erelbe": Mūžs ar dziesmu

LIELĀ BALVA. Senioru koris Erelbe ar savu sniegumu pārliecināja stingro žūriju koru karos un ieguva Lielo balvu. Rīgas Latviešu biedrības senioru koris Erelbe, kas atšifrējumā nozīmē to pašu RLB pastāv astoņus gadus, bet tā pamatu veido RLB jauktā kora ilggadējie dalībnieki. Kopumā tas tagad pulcē 45 dalībniekus, un tos vienā veselumā vieno diriģente Zaiga Lazdiņa-Radziņa. © Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Rīgas Latviešu biedrības (RLB) senioru koris Erelbe, kas atšifrējumā nozīmē to pašu RLB, šogad koru karos izcīnīja Lielo balvu. Erlebe pastāv astoņus gadus, bet tā pamatu veido RLB jauktā kora ilggadējie dalībnieki. Kopumā tas tagad pulcē 45 dalībniekus, un tos vienā veselumā vieno diriģente Zaiga Lazdiņa-Radziņa.

Koris skatē iekrita acīs ar savu skaņo dziedājumu un tautastērpu dažādību - veselu novadu kaleidoskopu. Viņas visas ļoti lepojas ar saviem tērpiem un arī piedalās konkursos ar tiem. «Dzirdēju no garāmgājējiem vērojumu, ka Lielās balvas korim nu gan vajagot vienādus tautastērpus. Bet mēs domājam, ka tieši ar dažādību esam unikālas,» teic diriģente Zaiga Lazdiņa-Radziņa. Tērps esot katras dziedātājas personīgs īpašums, un katrai ir savs stāsts, kāpēc tieši tāds. Tā Raitai Krilovai svārki patiesībā ir igauņu krāsās. Jo viņa nāk no Valkas/Valgas - mamma ir dzimta igauniete. Un Raita joprojām brīvi runā arī savas mātes valodā. Mazliet aizvainojoši bijis, ka savulaik Latvijā viņai nedota pilsonība, jo, lūk, neesot latviete. Lai kārtojot eksāmenu kopā ar citiem nelatviešiem. Bet - viņa taču gājusi Valkas vidusskolā, mācījusies latviešu valodā. Savu igaunisko arī nekad neesot noliegusi un ilgus gadus dziedājusi arī Latvijas Igauņu biedrības korī Leelo. Tas gan diemžēl paputējis, jo nenāca vairs jaunas balsis klāt, bet vecās gāja mazumā. Ar igauņu kori izbraukāti vairāki dziesmu un deju svētki Igaunijā. Šie - Rīgā ar Erelbe - Raitai nu būs pirmo reizi.

SKANĪGA NEDĒĻA. Šī nedēļa korim sākusies ļoti skanīgi - ar senioru koru koncertu Margodama saule lēca Esplanādē un diriģentes Zaigas LazdiņasRadziņas jubilejai veltītu koncertu Rīgas Latviešu biedrības Līgo zālē / Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

RLB seniori izceļas ne tikai ar saviem tērpiem, bet arī dziesmu iestudējumiem. Kustības ir tā odziņa, kas uzreiz iekrīt acīs skatītājiem.

Diriģente atzīst, ka ne uzreiz sievas pieņēmušas viņas ideju, bet nu šķiet - tas palīdz uzstājoties tā nesaspringt un neuztraukties par to, ko dzied. Varbūt pat labāk atmiņā paliekot dziesmas skanējums. Lai piedalītos pasaules koru un Eiropas koru olimpiādēs, veidota īpaša programma, vienā - ar Elgas Īgenbergas skaņdarbiem, otrā - ar tautasdziesmu virknēm (ar vīru balsu iesaisti). Jā, un arī tajās bija kustības.

Vai dziesmu svētku repertuāru bija grūti apgūt? Nē, trīs gados noslīpēts tik pamatīgi, ka aizķeršanos nav, un jāteic, ka ikdienā izpildot pat sarežģītākus darbus. Vai cerējuši uz Lielo balvu? Vienmēr jau jābūt pārliecinātiem par sevi. Arī punktus un vērtēšanu vajag! Iepriekšējo reizi skatē bijusi tāda kā vilšanās rezultātos, tāpēc nolēmuši neko necerēt, teic diriģente. Un prieks par uzvaru bijis jo lielāks. Arī par naudas balvu - 2000 eiro - ir gandarījums. Iespējams, ka tā tiks ieguldīta kā «sēklas summa» kādam braucienam. Jo kora dalībniekiem katrs atbalsts ir būtisks, tāpat jau tēriņu netrūkst, piemēram, jāmaksā par mēģinājumu telpām.

Vaicāta, vai senioru kori vadīt ir vieglāk vai grūtāk, Z. Lazdiņa-Radziņa neslēpj, ka grūtāk gan. Jo tajā sanāk cilvēki ar savu pieredzi, daudziem dziedāšana ir asinīs. «Viņi zina, ko un kā grib. Un tas jau nav nepareizi, taču arī man ir sava taisnība. Man jāpanāk, lai dabūtu kopsaucēju, lai arī kā tas kādam nepatiktu,» diriģente nenoliedz, ka ir ar stingru roku. Reizēm jau esot mazliet neērti, ka ir spiesta pateikt stingrāku vārdu kategoriskākā tonī. Tas mobilizē, un visi saprot, ka tieši tā vajag un diriģente nav gatava padoties ne par centimetru. Arī Raita Krilova piekrīt - četrus desmitus personību nemaz savādāk nevar novaldīt. Spilgtas personības, par katru varētu uzrakstīt savu stāstu, piebilst vadītāja. Ne visi esot ar muzikālu izglītību, taču apdāvināti gan. Turklāt daudziem iekšā ir Atmodas laika ideāli, kas viņus saveda kopā RLB. Prieks, ka šā vecuma dziedātāju pulks ir gana liels. RLB apvieno dziedātājus - sākot no 60 līdz 87 gadiem. Tiesa, kā jau lielā daļā senioru koru - pārsvarā ir tikai dāmas, tāpēc arī koru karos piedalījušies kā sieviešu koris. Taču koncertos gan ņemot klāt vīrus, kuru šobrīd ir pieci. Par to varēšot pārliecināties arī 3. jūlijā Līgo zālē, kad ar koncertu Es egle tiks atzīmēta koru un ansambļu vadītājas mūziķes Z. Lazdiņas-Radziņas jubileja. «Tāds skanīgs ir šis laiks, jo nu esam ceļā uz senioru koru koncertu Margodama saule lēca. Ir jau pierasts, ka ik gadu ir šāda senioru sadziedāšanās. Pērn bijām Siguldā, tagad Rīgā, nākamgad - Talsos. Neizlaižam nevienu gadu, un tā gandrīz visa Latvija tiks ieskandināta,» uzsver diriģente.