Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Muzeju naktī organizēs Aleksandram Čakam un tramvajam veltītu ekspresizstādi

© F64

Muzeju nakts ietvaros ikvienam interesents varēs apskatīt ekspresizstādi, kas veltīta dzejniekam Aleksandram Čakam un viņa laikabiedram elektriskajam tramvajam. Ekspresizstādē “Čaks. Pilsēta. Tramvajs." kolāžu formātā parādīti dzejnieka nozīmīgākie dzīves notikumi apvienojumā ar vēsturiskiem Rīgas pilsētas skatiem un tramvaja tematiku. Izstādi varēs aplūkot Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī - muzejā Rīgā, Lāčplēša ielā 48 - 8. Izstādi rīko RP SIA “Rīgas satiksme" sadarbībā ar Aleksandra Čaka memoriālo muzeju - dzīvokli.

Dzejnieks dzimis Rīgā 1901. gada 27. oktobrī, bet tikai trīs mēnešus pirms tam - 11. jūlijā - Rīgā atklāta elektriskā tramvaja satiksme.

Ar izstādi “Čaks. Pilsēta. Tramvajs." “Rīgas satiksme" uzsāk dalību kultūrvēsturiskos projektos. Elektriskais tramvajs un A. Čaks ir dzimuši vienā laikā. Dzejnieks dzimis Rīgā 1901. gada 27. oktobrī, bet tikai trīs mēnešus pirms tam - 11. jūlijā - Rīgā atklāta elektriskā tramvaja satiksme. Tramvajs ir viens no A. Čaka dzejas vadmotīviem, kas izved dzejnieku cauri viņa dzīves nozīmīgākajiem notikumiem.

Izstādē kolāžu veidā atainoti seši spilgti A. Čaka dzīves notikumi, kas papildināti ar konkrēto laika posmu raksturojošiem dzejoļiem. Šie posmi ir bērnība, kuras laikā dzejnieks tramvajā braucis bez biļetes, lai tikai nopirktu saldējumu, jaunība un pirmie publicētie dzejas krājumi, viesošanās krusttēva lauku mājās “Pellādas", laulība ar Annu Ēriku Elizabeti Bērziņu, kā arī Padomju okupācijas gadi, kad dzejnieka darbs bija pakļauts valdošās varas prasībām. Izstādi noslēdz kolāža ar tramvaja vagonu, kas tēlaini aizved dzejnieku nāvē.

Elektriskā tramvaja atklāšana un A. Čaka dzimšanas laika līdzība sasaucas ar Muzeju nakts šīgada tematiku “Šūpulis" un vadmotīvu - “Dzimšana".

Atgādina, ka pasažieru ērtībām laikā Muzeju nakts ietvaros no 19. maija uz 20. maiju tiks organizēti sabiedriskā transporta papildu reisi.