Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Kultūra

Lai iegūtu naudu jaunam Rīgas Lutera baznīcas altārim, piesaista populārus mūziķus

Attēlam ir ilustratīva nozīme. © F64

Svētdien, 20. maijā, plkst. 13.00 notiks Citādais dievkalpojums "Tavs atspulgs ir manī", kurā piedalīsies daudzi sabiedrībā pazīstami mūziķi: Intars Busulis, Kaspars Zemītis, Marta Grigale, Daumants Kalniņš, Sudden Lights, The Sound Poets, Abonementa orķestris un citi, lai vāktu līdzekļus Rīgas Lutera baznīcas jaunā altāra celtniecībai.

Šogad visi Vasarsvētkos gūtie ziedojumi tiks novirzīti jaunā baznīcas altāra projekta realizēšanai.

Citādais dievkalpojums ir kļuvis par mīļu un sirsnīgu tradīciju, kura Torņakalnā Vasarsvētkos pulcina daudzus simtus labas gribas cilvēku. Tas ir svētku dievkalpojums apvienojumā ar labdarības koncertu, lai vāktu līdzekļus kādam sabiedrībai un draudzei svarīgam mērķim. Šogad visi Vasarsvētkos gūtie ziedojumi tiks novirzīti jaunā baznīcas altāra projekta realizēšanai.

Esošais altāris Rīgas Lutera baznīcā nav bijis visu laiku. 1891. gada 24. februārī Torņakalna baznīca tika iesvētīta ar neogotikas stila altāri un lielu altārgleznu, kas sniedzās gandrīz līdz griestiem. Pagājušā gadsimta 60. gados ļaundari pa baznīcas logu iemeta degmaisījumu, kā rezultātā izcēlās ugunsgrēks un no varenā altāra palika vien kūpošu apdeguļu un pelnu kaudze. Vienīgais iepriecinājums, ka uguns nepārmetās uz pārējo baznīcas daļu. Taču altāra vairs nebija un cerības to atjaunot arī, jo Padomju okupācijas režīma interesēs nebija palīdzēt draudzēm kaut ko atjaunot, gluži pretēji - tas centās darīt visu iespējamo, lai daudzas baznīcas tiktu slēgtas un draudžu darbība tiktu izbeigta.

Savu dievnamu Rīgā zaudēja arī Anglikāņu draudze. Tajā izveidoja Studentu klubu, kuram altāris un pārējais baznīcas iekārtojums vairs nebija vajadzīgs. Tāpēc Anglikāņu baznīcas altāris bija nodots muzejā, kur, kā domāja "jaunās dzīves cēlāji", tam ir vispiemērotākā vieta līdz ar visu kristietību. Laimīgas sagadīšanās dēļ izdevās sarunāt šo altāri pārvest uz Lutera baznīcu un uzstādīt nodegušā altāra vietā.

Šobrīd situācija ir tāda, ka Anglikāņu baznīca vēlas atjaunot savu baznīcas interjeru sākotnējā veidā, tāpēc Anglikāņu draudzes padome vērsās ar lūgumu atgriezt viņu altāri, jo šī dievnama atlārtelpas vidū joprojām ir tukšums.

Rīgas Lutera draudze piekrita šim ierosinājumam, lai varētu izlīdzināt Padomju laikā radušos postu un netaisnību, un pieņēma lēmumu, ka, pirms Anglikāņu baznīcas altāris atgriežas savās mājās, Rīgas Lutera draudzei ir nepieciešams izgatavot jaunu, laikmetam atbilstošu altāri, un tā projektēšanu uzticēja arhitektam Andrim Kronbergam.

Pēc Citādā dievkalpojuma Rīgas Lutera draudzes centrā būs iespēja detalizēti iepazīties ar izcilā arhitekta veikumu un rastajiem oriģinālajiem risinājumiem jaunā altāra celtniecībai. Vasarsvētku Citādais dievkalpojums būs kā starta punkts ziedojumu vākšanai šī projekta realizēšanai, un Rīgas Lutera draudze cer, ka ieceri par jauna altāra uzstādīšanu varētu īstenot pārredzamā laika periodā.

Ziedot jaunā altāra celtniecībai iespējams:

  • skaidrā naudā vai ar maksājumu karti Rīgas Lutera draudzes kancelejā, Torņakalna ielā 5, Rīgā,
  • Paypal maksājumu sistēmā https://paypal.me/luteradraudze,
  • ar pārskaitījumu uz Rīgas Lutera evaņģēliski luteriskās draudzes kontu LV55HABA0551008460337,

ziedojuma mērķī norādot "JAUNĀ ALTĀRA CELTNIECĪBAI".