Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Kultūra

Elīna Šimkus atgriežas uz skatuves

PIRMĀ UZSTĀŠANĀS PĒC LIELĀKA PĀRTRAUKUMA. «Ir skaņdarbi, ko negribu atteikt, un ir mūziķi, kuriem nespēju atteikt. Tā šoreiz ir ar Georga Frīdriha Hendeļa oratoriju Mesija diriģenta Māra Kupča vadībā,» saka operdziedātāja Elīna Šimkus un ikvienu labas mūzikas cienītāju aicina uz koncertu Pirmajās Lieldienās Mazajā ģildē © Linda LAUVA, stils: Kristīne Papša, vide: Rūmenes muiža

«Dēliņš vēl ir pavisam mazs, un es no visas sirds izbaudu pilnvērtīgi pavadīto laiku kopā ar viņu mājās, apzinoties, ka koncerti nāk un iet, bet tik mazs kā pašlaik mans bērniņš vairs nebūs nekad,» saka operdziedātāja Elīna Šimkus.

Pirmajās Lieldienās, 1. aprīlī, pulksten 16 gan būs izņēmums, un divus mēnešus mazā Bernarda māmiņa būs uz skatuves Mazajā ģildē, kur ikviens interesents tiek aicināts uz Latvijā vēl nebijušu un īpašu koncertu - Georga Frīdriha Hendeļa oratoriju «Mesija». No pirmās līdz pēdējai notij, ko līdzās Elīnai Šimkus (soprāns) atskaņos arī solisti Laura Grecka (alts), Rinalds Kandalincevs (tenors), Edgars Skarbulis (bass), baroka orķestris Collegium Musicum Riga, baroka koris Collegium Choro Musici Riga un diriģents Māris Kupčs. Ieeja - bez maksas. Pēdējo reizi Latvijā šāds apjomīgs atskaņojums notika pirms daudziem gadiem, tomēr tas bija laiks, kad profesionāla senās mūzikas prakse Latvijā vēl neeksistēja.

«Visi koncerta mēģinājumi tiek pakārtoti Bernarda diendusai, un nomoda laiku viņš pavada ar tēti Vestardu,» stāsta jaunā māmiņa, uzsverot, ka šī būs pirmā uzstāšanās pēc lielāka pārtraukuma, jo, gaidot bērniņu, iepriekšējo koncertu viņa nodziedāja pērnā gada oktobrī. «Koncertu plānošana nerealizējās, kā biju domājusi, proti, dziedāt maksimāli ilgāk un pēc tam - atsākt vēlāk. Sajūtas tomēr noteica sākt laikus atpūsties pirms lielā notikuma, un, lai arī gada nogalē nācās atteikt vairākus jau ieplānotus koncertus, jutu, ka mans lēmums ir pareizs. Toties tagad ir iespēja atsākt koncertēšanu agrāk, nekā biju plānojusi. Ir skaņdarbi, ko negribu atteikt, un ir mūziķi, kuriem nespēju atteikt. Tā šoreiz ir ar Georga Frīdriha Hendeļa oratoriju Mesija diriģenta Māra Kupča vadībā,» stāsta Elīna Šimkus. Šobrīd viņa paņēmusi arī maģistra studiju pārtraukumu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Senās mūzikas katedrā pie Māra Kupča, bet ļoti priecājas, ka viņu ceļi atkal satiekas mūzikā, turklāt tik grandioza skaņdarba sakarā.

«Lepojos ar orķestra Collegium Musicum Riga panākumiem gan ārzemju festivālos, gan nesenās Lielās mūzikas balvas nominācijas sakarā. Priecājos, ka senajai mūzikai Latvijā ir aizvien nozīmīgāka loma, ka mums ir sava katedra Mūzikas akadēmijā, līdz ar to ir iespēja padziļināt teorētiskās zināšanas un muzicēt, mums ir savs baroka orķestris un vairāki festivāli Latvijā, kā arī aizvien plašākas iespējas sadarbībai un koncertēšanai ārvalstīs.»

Nākamā tikšanās reize ar klausītājiem operdziedātājai plānota Starptautiskajā Senās mūzikas festivālā - solokoncertā ar jaunu skaistas mūzikas programmu.